Evliya Çelebi’nin Seyahat Dünyası

Tarihler: 11 Mart 2021 Perşembe ~ 11 Mart 2021 Perşembe 11 Mart 2021 19:30

Yer: Online Etkinlikler

Ücret: - 95.00 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00 Biletix Satış Noktaları,www.biletix.com ve Mekan gişe

Adres: Çeşitli Mekanlar İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 11, 2021 ~ Mar 11, 2021
Evliya Çelebi’nin Seyahat Dünyası

Seyahatin önündeki en büyük engel kapının eşiğidir.”der bir Bosna atasözü. Aslında bu atasözü mental anlamda çok doğru olsa da tarihsel açıdan bakınca geçmişte hele ki Evliya Çelebi'nin yaşadığı 17. yüzyılda seyahat etme imkanları düşünüldüğünde fiziki olarak insanlar için yolculuk etmek oldukça zordu. Coğrafi engellerden dolayı karayollarının az olması, vasıtaların yetersizliğinden ötürü seyahatin çok uzun sürmesi, ayrıca eşkiya ve korsan saldırıları sebebiyle yollarda güvenlik açısından sorun olması gibi etkenleri seyahatin önündeki en önemli engeller olarak sayabiliriz. Fakat tüm bu engellere rağmen içindeki seyahat aşkının peşinden giden birçok seyyah tarihte karşımıza çıkmaktadır. Evliya Çelebi de bu coğrafyanın en mühim seyyahı olarak tarih sahnesindeki yerini almıştır. Seyahatnamesini okuyanlar Çelebi’nin akıcı, betimleyici, detaylı, eğlendirici ve birazda anlatı geleneği gereği mübalağalı anlatısı 17. yüzyılda yaşamış insanları gelenekleri, yaşam kültürleri, dinleri, dilleri, şehirleri, kasabaları, köyleri, her türlü yönetim şekilleri ve yöneticileri öğrenme ve anlama imkanı bulmaktadırlar. Tüm bunlarla beraber Çelebi'nin seyahatnamesi üç kıtaya yayılan Osmanlı coğrafyasındaki milletler ve devletler için de önemli bir tarihsel kaynak niteliğindedir. Yaklaşık iki saat sürecek sürükleyici bir anlatımda “Evliya Çelebi’nin Seyahat Dünyasını” Tarihçi Memet Ekinci’den dinliyoruz.

Konuşmacı: Tarihçi MEMET EKİNCİ

Bu konferansa neden katılmalısın?
● Evliya Çelebi'nin kısa hayat öyküsünü öğrenin.
● Çelebi'nin seyahate başlamasının egzantirik hikayesini dinleme imkanı bulun.
● Evliya Çelebi'nin mesleği nedir ve kimlerle seyahat etti?
● 17. yüzyıldaki seyahat imkanları hakkında bilgi sahibi olma fırsatı bulun.
● Dünyadaki başka seyahatname örnekleri var mı?
● Çelebi yaşadığı dönemin önemli olayları nelerdir?
● Sizce Çelebi o dönem tamamı Osmanlı toprağı olan ve bugün farklı ülkelerin toprağı olan kaç devlet gördü?
● Ünlü seyahatname kaç cilttir ve günümüzde nerede muhafaza edilmektedir?

Bu konferansla kazanacağın yetkinlikler
● Evliya Çelebi kimdir, Seyahat Kültürü, Farklı Seyahat Araçları, Ünlü Seyyahlar ve Seyahatnameler.

Eğitim Seviyesi
Her seviye

Konferanslarımız Hakkında Genel Bilgilendirme
● Bu konferans bilgisayar ya da telefonunuzdan görüntülü olarak gerçekleşmektedir.
● Görüntüler verilirken eğitmen müzede eserler, olaylar ve görüntüde olan yapı/müze hakkında yorum ve anlatım yapmaktadır.
● Konferans sırasında anlatım sürerken eğitmene yazılı olarak soru sormak ya da notlar iletmek mümkündür
● Konferans 2 saat sürmektedir. Her konferans sonrasında 30 dakikalık soru / sohbet bölümü vardır
● Canlı yayın Zoom üzerinden gerçekleşecektir. Yayının gerçekleşeceği Zoom bağlantısı, kayıt yaptıranlara 24 ile 48 saat öncesinden e-posta yöntemi ile paylaşılacaktır.
● Canlı yayına katılabilmek için bu deneyime kayıt yaptırmanız gerekmektedir. 
● Konferansa katılımcı sayısı 75 kişi ile sınırlıdır
● Antonina Online Mektep etkinliğin akışında değişiklik yapma hakkını saklı tutar.
● Konferansı kaçıranlar için telafi ders yapılmayacaktır.
● Bu konferansın süresi 2 saattir. Konferansın sonunda soru ve yanıtlar için ayrıca 30 dakikalık süre olacaktır.

Konferansın Konuşma Akışı
● Evliya Çelebi kimdir ve nerede doğmuştur?
● Neden seyyah olmayı seçmiştir?
● Rüyasında kimi görmüştür ve rüya gördüğü yapı hangisidir?
● Evliya Çelebi hangi yüzyılda yaşamıştır?
● Yaşadığı dönemde hangi padişahlar vardı?
● Çelebi'nin mesleği nedir?
● Soğuktan kedinin havada boşlukta donduğu anlatı abartı mı?
● Evliya Çelebi hiç evlendi mi ve çocukları kimdir?
● Seyahatname günümüzde nerede muhafaza edilmektedir?

Konuşmacı
Tarihçi MEMET EKİNCİ

ODTÜ Tarih Bölümü'nden mezun olduktan sonra Dolmabahçe Sarayı'nda İngilizce rehberlikle başladığı müzecilik kariyerine; saray gezi koordinatörü, müze eğitim birimi sorumlusu, müze amiri olarak devam etmiş, 2012 yılında Beylerbeyi Saray Müdürü olarak görevlendirilmiş ve yaklaşık beş yıl bu tarihi yapıda çalışmalarını sürdürmüştür. Şu anda Filizi Köşk Sosyal Tesis Sorumlusu olarak görevine devam eden Memet Bey, müzecilik çalışmaları sürecinde “Dolmabahçe Sarayı’nın 150. Yılı Sempozyumu” çalışmalarında, “Saray Konferansları” düzenleme ekibinde, Milli Saraylara bağlı tarihi yapıların farklı dillerde tanıtımı için düzenlenen elektronik rehberlik sisteminin hazırlanmasında ve MS Bülten yayın çalışmalarında aktif olarak çalışmıştır. Ayrıca günümüzde farklı yerlerde bulunan Beylerbeyi Sarayı heykellerinin geri kazandırılması için yapılan çalışmaları yürütmüştür. Genel olarak “Osmanlı Tarihi”, “19. Yüzyıl Osmanlı Mimarisinde Saraylar, Köşkler ve Kasırlar”, “Osmanlı İktisat Tarihi ve Esnaf Teşkilatı”, “Mübadele”, “Balkan Savaşları”, “Osmanlı - Almanya İlişkileri ve Bağdat Demiryolu Projesi”, “İtalya ve Rönesans”, “Osmanlı’da Kahve Kültürü ve Kahvehanelerin Toplumsal Etkileri”, “Osmanlı Sanatı ve Heykel”, “İstanbul, Edirne, Bursa, Erzurum, Bayburt, Doğu Karadeniz ve Kars Kent ve Kültür Tarihi”, ve “Son Dönem Osmanlıda Ermeni Meselesi” üzerine çeşitli çalışma ve makaleleri bulunmaktadır. Pandemi sürecinde Antonina Online Mektep ile “Byzantion’dan Konstantinopolis’e İstanbul Tarihi Serisinde; İstanbul’un Kuruluşu, İstanbul ve Hıristiyanlık, İstanbul ve Bizans, İstanbul ve Fetih, İstanbul ve Sanat”, “19 Mayıs: Umuda Yolculuğun Hikayesi” konularında online olarak seminerler veren deneyimli rehberimiz Memet Ekinci, evli ve Efe isminde dünyalar tatlısı bir oğlu vardır.

- Etkinlik video konferans yazılımı üzerinden gerçekleştirilecektir.- Etkinlik linki ve şifresinin size iletilebilmesi için biletinizi satın aldıktan sonra güncel e-mail adresinizden Biletix işlem referans numaranızı, satın almış olduğunuz etkinliğin adını ve tarihini antonina@antoninaturizm.com adresine mail atmanız gerekmektedir.- Belirtilen bilgilerin tüketici tarafından doğru olarak verilmemesi nedeniyle katılım linki ve şifresinin size iletilememesi ve buna bağlı olarak seminere katılamamanız halinde Biletix'in veya organizasyon firmasının sorumlululuğu bulunmamaktadır.- Tüketicinin elektrik, internet kesintisi veya kişisel sebeplerle eğitime zamanında katılamaması, bu sebeplerle eğitimin bir kısmını veya tamamını almaması organizasyon firmasının veya Biletix'in sorumluluğunda değildir. Bu tür durumlarda iade veya değişiklik hakkı sağlanmayacaktır.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT