Hicaz Demiryolu’nun Öyküsü

Tarihler: 18 Nisan 2021 Pazar ~ 18 Nisan 2021 Pazar 18 Nisan 2021 21:00

Yer: Online Etkinlikler

Ücret: 1. Kategori - 95.00 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00 Biletix Satış Noktaları,www.biletix.com ve Mekan gişe

Adres: Çeşitli Mekanlar İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Nis 18, 2021 ~ Nis 18, 2021
Osmanlı Devleti’nin en önemli ulaşım projelerinden Hicaz Demiryolu hakkında her şeyi bir çırpıda Sanat Tarihçi Atilla Tuna’dan öğren.

Şam ile Medine arasında 1900 – 1908 yılları arasında inşa ettirilen Hicaz Demiryolu 1322 km uzunluğundaki demiryolu hattı projesidir.  İstanbul ile kutsal topraklar arasında askerlerin ulaşımını kolaylaştırmak, hac yolunu güvenli bir şekilde gerçekleştirmek, Arap bölgelerinde ekonomik canlılığı artırmak bu projenin  öncelikli hedefleri olduğu bilinmektedir. 2666 kâgir köprü ve menfez, yedi demir köprü, dokuz tünel, 96 istasyon, yedi gölet, 37 su deposu, iki hastane ve üç atölye inşa edilen bu önemli projenin başında Alman mühendis Meissner Paşa bulunuyordu. Alman mühendislerinin bu projede çalışmasının en önemli nedeni BBB (Berlin-Boğaziçi-Bağdat) demiryolu hattının Almanlar’ın petrol bölgelerine olan ilgisidir. Bu dönemde İngilizler Süveyş Kanalı’nı ve genel olarak Mısır’ı işgal etmişlerdi. Almanlar bu proje vasıtasıyla Osmanlı topraklarında üzerinden İngilizlere karşı yeni bir cephe açmayı umut ediyorlardı.
Dünyada 20. yüzyılın ilk ulaşım projesi Hicaz Demiryolu’nun entrikalarla dolu nefes kesen öyküsünü Sanat Tarihçi Atilla Tuna anlatıyor.

Konuşmacı: Atilla Tuna

Bu konferansa neden katılmalısın?
● 2.Abdülhamid’in demiryolu hayalini, Almanların Osmanlı imparatorluğunda demiryolu  inşaat faaliyetlerini, Alman Mühendis Heinrich August Meissner’in nefes kesen öyküsünü, İngilizlerin Mısır’ı işgal etmelerinden sonraki döneminde Ortadoğu’da yaşananları, İttihat ve Terakki’nin demiryolu yatırımlarına bakışını, 2.Meşrutiyet’ten sonrasındaki Osmanlı demiryolu  siyasetini, inşaatın nasıl başladığını, Hicaz Demiryolu’nun inşaatı süresince yaşanan zorluklarını - özetle  Hicaz Demiryolu hakkında her şeyi  bir çırpıda öğreniyorsun.

Bu konferansta neler öğreneceksin?
● Dünyada 19. yüzyılda inşa edilen demiryolu projeleri
● Osmanlı dönemi demiryolu projeleri
● Hicaz Demiryolu projesi hakkında her şey

Eğitim Seviyesi
Her seviye

Konferanslarımız Hakkında Genel Bilgilendirme
● Bu konferans bilgisayar ya da telefonunuzdan görüntülü olarak gerçekleşmektedir.
● Görüntüler verilirken eğitmen müzede eserler, olaylar ve görüntüde olan yapı/müze hakkında yorum ve anlatım yapmaktadır.
● Konferans sırasında anlatım sürerken eğitmene yazılı olarak soru sormak ya da notlar iletmek mümkündür.
● Konferans 2 saat sürmektedir. Her konferans sonrasında 30 dakikalık soru / sohbet bölümü vardır.
● Canlı yayın Zoom üzerinden gerçekleşecektir. Yayının gerçekleşeceği Zoom bağlantısı, kayıt yaptıranlara 24 ile 48 saat öncesinden e-posta yöntemi ile paylaşılacaktır.
● Canlı yayına katılabilmek için bu deneyime kayıt yaptırmanız gerekmektedir. 
● Konferansa katılımcı sayısı 75 kişi ile sınırlıdır.
● Antonina Online Mektep etkinliğin akışında değişiklik yapma hakkını saklı tutar.
● Konferansı kaçıranlar için telafi ders yapılmayacaktır.
● Bu konferansın süresi 2 saattir. Konferansın sonunda soru ve yanıtlar için ayrıca 30 dakikalık süre olacaktır.

Konferansın Konuşma Akışı
● 19. Yüzyılın önemli demiryolu projeleri
● Osmanlı döneminin önemli demiryolu projeleri
● Proje nasıl başladı
● 2.Abdülhamid’in proje ile ilgili dış temasları
● 2.Abdülhamid’in finans arayışları
● Mühendislik
● İnşaatın başlaması
● Şam – Beyrut Hattı
● Beyrut – Hayfa Hattı
● Hayfa – Amman Hattı
● Amman – Medine Hattı
● 1.Dünya Savaşı
● 1. ve 2. Dünya Savaşı sonrası
● Hicaz Demiryolu’nun önemli istasyonları

Konuşmacı
Sanat Tarihçi ATİLLA TUNA

Üsküp [Makedonya) 'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü' nden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimine İstanbul Teknik Üniversitesi' nde devam etti. İngilizce, Makedonca, Sırpça ve Hırvatça dillerinde profesyonel turist rehberidir. 1997 yılında Antonina Turizm. 2008'de Istanbul Walks ve 2017 yılında da Tehran Daily Tours olmak üzere turizm faaliyetlerinde bulunan üç ayrı seyahat acentesini kurmuş ve halen bu şirketlerin Genel Müdürlüklerini yapmaktadır. İstanbul şehrinin kültürel ve mimari mirasını korumak için 2002 yılında kurulan Şehristanbul Derneği'nin kurucu başkanıdır. TÜRSAB Boğaz BYK [2003-2005] üyeliği yapmıştır. ll.. ve 15. Galata Şenliği'nin ve 1. Uluslararası Galata Festivali "Galata Fest" in direktörlüğünü yapmıştır. İstanbul Balık Festivali'nin festival direktörüdür. Beyoğlu Turizm Geliştirme Platformu [2003-2004] üyeliği yapmıştır. Turizme yeni bakış açıları getiren Nostaljik Dolmuş. Hazine Avı. Kutu Avı gibi projeleri hayata geçirdi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği üyesi, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Rehberler Odası, Rumeli Türkleri Dayanışma Derneği, Rumeli Yöneticiler ve İşadamları Derneği [RUYİAD], Teşvikiye Rotary Kulübü üyesidir. İstanbul Filarmoni Derneği Yönetim Kurulu başkanıdır. “Bursa Yeni Kaplıca - Bursa'da Yeni Kaplıca Hamamı" başlıklı bilimsel bir kitabı ve çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanmış makaleleri vardır. 128 ülkeye seyahat etmiş ve 90 ülkede yerel rehber olmaksızın rehberlik yapabilmektedir.Cumhuriyet, Söz, Radikal Seyahat, Hürriyet Seyahat gibi Türkiye'nin en prestijli gazete ve dergilerinde çeşitli makaleleri bulunmaktadır. IZ TV'de [Digiturk] 17 seyahat belgeseli hazırladı ve sundu. İstanbul'da günlük Nova Makedonija ve Birlik Makedonya gazetelerine muhabirlik yaptı.Sibel Tuna ile evli ve Ekin Celal, Ozan ve Bulut adlarında üç çocuk babasıdır.

- Etkinlik video konferans yazılımı üzerinden gerçekleştirilecektir.- Etkinlik linki ve şifresinin size iletilebilmesi için biletinizi satın aldıktan sonra güncel e-mail adresinizden Biletix işlem referans numaranızı, satın almış olduğunuz etkinliğin adını ve tarihini antonina@antoninaturizm.com adresine mail atmanız gerekmektedir.- Belirtilen bilgilerin tüketici tarafından doğru olarak verilmemesi nedeniyle katılım linki ve şifresinin size iletilememesi ve buna bağlı olarak seminere katılamamanız halinde Biletix'in veya organizasyon firmasının sorumlululuğu bulunmamaktadır.- Tüketicinin elektrik, internet kesintisi veya kişisel sebeplerle eğitime zamanında katılamaması, bu sebeplerle eğitimin bir kısmını veya tamamını almaması organizasyon firmasının veya Biletix'in sorumluluğunda değildir. Bu tür durumlarda iade veya değişiklik hakkı sağlanmayacaktır.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT