Kahve Turu

Tarihler: 25 Kasım 2017 Cumartesi ~ 25 Kasım 2017 Cumartesi 25 Kasım 2017 10:00

Yer: Bilgi İstasyonu

Ücret: 1. Kategori - 183.50 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00 Biletix Satış Noktaları,www.biletix.com ve Mekan gişe

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Kas 25, 2017 ~ Kas 25, 2017
Kahve Turu için Bilgi İstasyonu'ndaki yerinizi ayırtın!

"İstanbul’a kahvenin gelişi ve Türklerin kahve ile tanışması çeşitli kaynaklarda farklı anlatılmaktadır. Fakat rahatlıkla söyleyebiliriz ki; Türkler kahveyi 16. yüzyılın başlarında tanımış ve onu kısa zamanda gündelik yaşamlarında başköşeye oturtmuştur. Bazı kaynaklarda Yavuz Sultan Selim’in (1512-1520) Mısır seferinden sonra Yemen’den getirdiği ve o tarihten beri İstanbul’da kahvenin içildiği belirtilmektedir. Bazılarına göre ise hacılar ve tüccarlar aracılığı ile İstanbul’a getirilen kahve, önceleri dergâhlarda uzun sohbetler yapılırken uyanık kalmak için içilmektedir. Kahve içimi zamanla halk arasında yayılmıştır. Bir başka önemli bilgi ise 1555 yılında Halepli Hâkim ile Suriyeli Şems’in İstanbul Tahtakale’de açtıkları birer kahvehane ile İstanbul halkına kahve içmeyi sevdirdikleri, sıkça anlatılmaktadır. 

Kahve keyif ve enerji veren bir içecek olmasından dolayı kısa zamanda toplumun her kesiminde kabul görmüştür. Osmanlı’da zaman zaman kahve içimi yasaklanmış olsa da halkın ve kahve tüccarların tepkisiyle bu yasaklar kısa sürmüştür. Osmanlı sarayında Kanuni Sultan Süleyman döneminden itibaren kahve içme alışkanlığı vardı. Yine Kanuni döneminde Has Oda hizmetlileri içinde “Kahvecibaşı”lık görevi ihdas edilmişti. Kahvenin saraydaki inişli çıkışlı serüveni Sultan IV. Mehmed (1648-1687) döneminde sona ermiş ve nihayet kahve içme geleneği sarayda adet haline gelmiştir. Osmanlı sarayında (Enderun ve Harem)  tercih edilen ve kullanılan kahve Yemen kahvesidir. Bu gelenek Osmanlı İmparatorluğu’nun sonuna kadar devam etmiştir. Sultan II. Abdülhamit  (1876-1909)  kahveyi en çok seven sultanlardan birisi olup kahve içerken yalnızca Yemen kahvesi tercih ederdi. İlk kaynaklarda kahvenin tanımı; “Türklerin içtiği, siyah renkli, yemeklere asla eşlik etmeyen, ağır yudumlarla tadına varılan ve arkadaş toplantılarından eksik olmayan bir içecek” şeklinde tanımlanır. Yabancılar kahvenin hazırlanışından, içilişine kadar geçen sürede kullanılan malzemeleri ile beraber, kahvenin ikram edilişindeki kendine özgü ritüellerin tamamına ve bu esnada yapılan faaliyetin bütününe “Türk Kahvesi” adını vermiştir. Bugün Türk Kahvesinin kendine özgü ritüelleri unutulmuş ve sadece küçük, kulplu ve tabaklı fincanlarda sunulan kahveye “Türk Kahvesi” adı verilir hale gelmiştir. Kahvenin Türkiye topraklarında yetişmemesine rağmen, bir Türk markası haline gelmiş olması, Türk kültüründe kahvenin özel bir yerinin olmasından kaynaklanmaktadır. Türkler için dostlukların bir fincan kahve ile başlayıp, kırk yıl unutulmamasının sebebi, kahvenin insan ilişkilerinin kurulmasında sembolik bir görevi vardır.

Buluşma yeri ve saati: Antonina Turizm ofisi “Salon İstanbul” mekanı Harbiye. Saat: 10:00 (Salon İstanbul’da kahvaltı için ikramlıklarımız olacağından, seminerden yarım saat kadar önce ofiste olmanız tavsiye edilir).

Güzergah: Misafirlerimizi, kahvaltı ikramlarımızla karşılıyoruz. Kahvaltımız ardından programımız, Antonina Turizm ofisimizdeki Salon İstanbul’da Türk Kahvesi üzerine seminerimizle başlıyor. Seminer konuşmacımız, Topkapı Sarayı Mutfaklar sorumlusu Ömür Tufan. Ömür Bey, sarayda Türk kahvesi ile ilgili yaptığı araştırmaları, sonuçlarını ve engin bilgilerini bizimle paylaşacak. Seminerimiz ardından, Türk Kahvesini hayatın içinde tanıyacağız. İlk olarak Çorlulu Ali Paşa Medresesi’ne gidiyoruz. Ancak ziyaret gerçekleştirdiğimiz birçok mekanda, Ömür Bey’in anlatımlarını hayal etmeye çalışacağız. Çünkü tarihi mekanlardaki değişim yer yer içimizi acıtacak. Medreseler ve medreseler etrafında şekillenen yaşam ve kültür, kahve kültürü ile tanışmamız anlamında önemli bir adım olacak. Daha sonra Kapalıçarşı’daki Şark Kahvesine ve ardından bir dönem kahve ekonomisinin kalbinin attığı Balkapanı Han’ı ziyaret ediyoruz. Bir sonraki durağımız Kurukahveci Mehmet Efendi’nin nostaljik dükkanını. Mehmet Efendi ardından Mısır Çarşısı civarında kahve öğütülmesine tanık oluyoruz. Son durağımız ise size Türk Kahvesi içme ritüelini anlatıp yaşatmaya çalışacağımız Matbah Restoran’da. Tüm hazırlıkların, Antonina Turizm’in temin ettiği ekipmanlarla yapılacağını eklemek isteriz."

Fiyata dahil hizmetler: Uzman rehberlik, Antonina Turizm ofisinde kahvaltılık atıştırmalıklar, tur boyunca her katılımcı için mikrofon ve verici sistemi, tek yön transfer ulaşım, 2 adet Türk kahvesi ikramı (son durak kahve ikramımızla birlikte, kahve altını güçlendirecek ikramlıklar da servis edilecektir.)
Hediye: Tur bilgi notları

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT