Karagöz-Hacivat Ustası Suat Veral’den Gölge Oyunları

Tarihler: 26 Ocak 2013 Cumartesi ~ 10 Şubat 2013 Pazar

Yer: Neomarin Çocuk Kültür Merkezi

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 26, 2013 ~ Şub 10, 2013

Geleneksel Türk Gölge Oyunu Karagöz-Hacivat Ustası Suat Veral, Neomarin Çocuk Kültür Merkezi’nin minik ziyaretçilerini hayali bir dünyaya davet ediyor... Gölge Oyunları...

Neomarin Çocuk Kültür Merkezi ve GA Çocuk işbirliğiyle yarıyıl tatili için hazırlanan “Gölge Oyunları” temalı etkinlik programı, 26 Ocak Cumartesi günü başlıyor. Çocukların sömestr tatili boyunca kesintisiz katılabileceği program, Geleneksel Türk Gölge Oyunu Karagöz-Hacivat algısını geliştirmeye yönelik bir eğitim programı olarak hazırlandı. Program; günümüz çocuklarının teknolojiye ve televizyonlara bağımlı kılındığı bir dönemde, kültürümüzün çok değerli bir parçası olan Türk Gölge Oyunu sanatını çocuklara sevdirmek ve doğru anlatmak üzere Suat Veral liderliğinde uygulanacak. Dev boyutlu tasvirleriyle tanınan ve geleneksel sanatımızı orijinini bozmadan 30 yıldır devam ettiren usta, sadece çocuklara değil anne babalara da seslenerek adım adım Karagöz-Hacivat diyecek.

Program, 26 Ocak- 4 Şubat arasında Hacivat-Karagöz Okulu’nun girizgahı niteliğinde başlayacak. Çocuklar, ilk aşamada Karagöz oyunundan seçilmiş 7 karakterle ayrıntılarıyla tanışacaklar. Süreç içerisinde temsili bir hayal perdesinde karakterleri oynatacak olan çocuklar sayesinde, geleneksel “Gölge Oyunu” sanatı Neomarin Çocuk Kültür Merkezi ziyaretçileri tarafından temaşa edilecek. Bu aşamada karakterler ikinci boyuttan üçüncü boyuta taşınarak Anadolu’nun köklü bez bebek geleneği dünyada ilk kez Karagöz karakterleriyle buluşturulacak. Karakterler, çocuklar tarafından bez bebekler ve kuklalar halinde tasarlanarak oynatılacak. Karagöz-Hacivat Ustası Suat Veral’in bu değerli sanatı profesyonel bir dil ve uygulamayla çocuklara aktaracağı Hacivat ve Karagöz Okulu ise 4 Şubat günü devreye girecek. Sayın Veral, aynı günün akşamında “Karagöz’ün Berberliği” adlı gösteri ile gerçek bir Hayal Sahnesi’nde Karagöz’ün ışıklı dünyasını çocuklara tanıtacak.

Karagöz-Hacivat Okulu dersleri 4- 10 Şubat aralığında 14.00 - 18.00 arasında yürütülecek. Okul, Karagöz sanatının tasvir yapımı ve sahneleme sürecinin birebir uygulamasına dayalı. Çocuklara bu köklü sanatı doğru anlatmak yönünde uzun yıllardır uğraş veren ve Hayali önadıyla tanına Suat Veral, deri tasvirlerin kesim, işleme, boyama ve uygulama aşamalarını içeren dersleri orijinal yapıyı bozmadan öğrencilerine aktaracak. Sırasıyla Genel Giriş ve Tanışma, Gölge Tiyatrosu Nedir, Perde ve Karakterler ile Tanışma, Adım Adım Tasvire Giriş, Deriden Tasvir Yapımı başlıklı anlatımlardan sonra tek tek karakterler ele alınacak. Hacivat, Karagöz, Karagöz’ün oğlu Yaşar, Bebe Ruhi, Tuzsuz Deli Bekir, Karagöz’ün Eşi karakterleri Suat Veral tarafından deri malzemeden ve kök boyalarla tasvir edilerek, bu sanatın derin ve ince nitelikleri çocuklara uygulamalı olarak sunulacak. Her dersin sonunda o günün karakteri çocukların yaratıcı kabiliyetleriyle birleşecek ve katılımcılar kendi karakterlerini çalışarak okul finalindeki büyük gösteriye hazırlanacaklar. Bu meşakkatli sürecin ardından 10 Şubat Cumartesi günü “Karakterlerin Buluşması, Oyuna Giriş, Prova ve Perde!” denilerek küçük ustaların Hayal Sahnesi’ne geçilecek. Sahnelemenin ardından tüm katılımcılar sertifikalarını alarak Karagöz’ün dünyasına dahil olmuş olarak alandan ayrılacaklar.

“Gölge Oyunları” etkinlik programı boyunca Suat Veral’in Karagöz tasvirlerinden oluşan “Karagöz’ün Dünyası” adlı sergi de tüm alışveriş merkezi ziyaretçilerinin izlenimine açık olacak. Sergi, Türkiye’de ilk kez Suat Veral tarafından uygulanan 1 metre boyundaki dev tasvirleri de içeren yaklaşık 50 parçadan oluşuyor. Tamamen el yapımı orijinal deriden yapılmış tasvirlerin çizim ve tasarımları bütünüyle Suat Veral’a ait. Karagöz ustası; tasvir işlemelerini nevregan adlı tekniğin yanında tamamen kendine özel bir işleme tekniği ile yapmakta. Sergi, 26 Ocak-10 Şubat tarihleri arasında Neomarin Çocuk Kültür Merkezi salonunda ziyaret edilebilir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT