Oyunbaz Nesneler

Tarihler: 29 Aralık 2008 Pazartesi ~ 04 Ocak 2009 Pazar 29 Aralık 2008 - 4 Ocak 2009

Yer: İstanbul Modern

Ücret: Ücretsiz.

Nereden Alınır: www.istanbulmodern.org

Adres: Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No:4 Karaköy İstanbul Karaköy İstanbul

Telefon: 0212 334 73 41

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ara 29, 2008 ~ Oca 4, 2009
OYUNBAZ NESNELER
İstanbul Modern, Paris’teki Centre Pompidou işbirliğiyle gerçekleştirdiği "Genç İstanbul Modern" etkinliklerinin dördüncüsünü sunuyor. "Oyunbaz Nesneler" adlı atölye çalışması, 6-16 yaş arası çocuk ve gençlerin Fransız sanatçı Claude Courtecuisse’in eserlerini inceleyerek gündelik nesnelerin heykel, fotoğraf ve resim kompozisyonlarındaki kullanımını görmesini ve benzer eserler üretmesini hedefliyor. 14 Ekim 2008`de başlayan ve 26 Ocak 2009`a kadar sürecek olan bu etkinlik Fransa dışında ilk defa Genç İstanbul Modern’de yer alacak.
Eğitmenler eşliğindeki doksan dakikalık etkinliğin uygulama adımları, Courtecuisse’in atölyede sergilenen çeşitli eserlerini inceleyerek başlıyor. Claude Courtecuisse’in eserlerindeki ortak özellik, nesnelerin muzip bir şekilde yeniden yorumlanması ve alışılmışın dışında kullanılması. Sanatçının ana işlevlerinden farklılaştırdığı nesneler, tıpkı "Alice Harikalar Diyarı"ndaki gibi hayret verici, kocaman boyutlar alıyor, yepyeni şeylere dönüşüyor. Çocuklar kendi çalışmalarında Courtecuisse’in bu mimari çizimlerini, fotoğraflarını, enstalasyon ve heykellerini örnek alıyor, bunlardan yola çıkarak kuleler inşa ediyor, büyük ölçekli desenler hazırlıyor.

"OYUNBAZ NESNELER"DE ÇOCUKLARI NELER BEKLİYOR?
MİMARİ OLMAYAN MİMARİ ÇİZİMLER
Claude Courtecuisse, mimaride üç boyutlu görünüm sağlamak için kullanılan kolay perspektif çizim tekniklerini (aksonometri) bambaşka bir şekilde değerlendiriyor: her gün kullandığımız nesnelerle kulecikler inşa ediyor ve ardından bunların devasa aksonometrik çizimlerini yapıyor. Öyle ki, atölyede sergilenen çizimlere ilk baktığımızda dev kubbeli bir bina sandığımız şey aslında bir limon sıkacağı olabiliyor!

FOTOĞRAFLAR
Courtecuisse aynı nesneyi farklı nesnelerle birleştirerek nesnenin anlamını değiştiriyor; yaptığı bu heykelciklerin fotoğraflarını yan yana sergiliyor. Örneğin, duvara asılmış bir sandalye üstüne saksı bitkileri konduğunda çiçekli bir pencereyi, laptop yerleştirildiğinde bilgisayar masasını, yer yer bir natürmort kaidesini ya da elbise askılığını çağrıştırıyor.

SAYDAM KULELER
Claude Courtecuisse’in tamamen şeffaf cisimlerden inşa edilmiş kuleleri ve bu kulelerden yansıyan gölgeler boşluğun, basit, saydam ama boş hacimlerin doğasını sergiliyor. Çocuklar da bunların desenlerini yaparak boşluk-doluluk, form, hacim, iki ve üç boyutluluk gibi kavramları keşfediyor.

ESNEK HEYKELCİKLER
Renkli tahta kaideciklere takılmış hareketli tellerin üzerindeki nesneleriyle bu küçük heykelcikler, çocukların ilgisini ölçek farkının mekân içinde yarattığı etkiye çekiyor.

DİJİTAL KULE
Atölye içerisinde yer alan dijital enstalasyon, çocukların sanatçının yaklaşımını basit ve sezgisel bir biçimde kavramasını sağlıyor. Katılımcılar dijital hafızadaki elli farklı nesne imgesinden beşini seçiyor, bunları yazacakları kelimelerle ve orada çektikleri kendi fotoğraflarıyla birleştirerek dijital bir kule inşa ediyor. Bu dijital kule projeksiyonla bir duvara yansıtılıyor ve böylece yapım aşaması adım adım izlenebiliyor.
Atölye süresince çocuklar Claude Courtecuisse’in işlerini formları, hacimleri, nesnelerin anlamları ve ölçekleri açısından inceliyor; dijital veya üç boyutlu olarak kendi kulelerini inşa ediyor, daha sonra bunların büyük ölçekli desenlerini yapıyor.
Farklılıklarına rağmen, sergilenen tüm fotoğraf, heykel, çizim ve mültimedya işleri aynı konuya odaklı: kule ya da yığın. Sanatçının alışılmış araçları olan gündelik nesneler, rutin ve sürekli kullanımlarıyla günlük çevreyi ve durumu oluşturuyor. Tekrarlanan kullanım yoluyla alışılmış hale gelen nesnelerin varoluşları, kulelerin özenli inşasıyla bize keyif vermeye başlıyor.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT