Sinematerapi: Bağlanma - Bireyselle

Tarihler: 24 Ocak 2018 Çarşamba ~ 24 Ocak 2018 Çarşamba 24 Ocak 2018 20:00

Yer: Zorlu PSM, Sky Lounge

Ücret: 1. Kategori - 150.00 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00 Biletix Satış Noktaları,www.biletix.com ve Mekan gişe

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 24, 2018 ~ Oca 24, 2018
Şule Öncü eğitmenliğinde gerçekleşecek olan "Sinematerapi: Bağlanma - Bireyselleşme" workshop'u,Zorlu PSM'de sizlerle...

Sinematerapi:
Bağlanma - Bireyselleşme

Atölye, Zorlu PSM ve Human Art iş birliğiyle gerçekleşmektedir. 

Eğitmen
: Psikoterapist Şule Öncü 

Sinematerapi Atölyesi, film izleme hazzıyla içgörü ve farkındalık kazandıran psikolojik yorumları bir araya getiren, iyileştirici bir öğrenme ve gelişim platformudur. İlişkilerimizin kaderini belirleyen temaların ele alındığı seminerlerden oluşur. 

Atölye; kendini ve ötekileri daha iyi anlamak, ilişkilerindeki aksaklıkları gidermek,sorunlarına farklı bakış açılarıyla bakabilmek ve çözüm üretebilmek, gündelik ve varoluşsal zorluklara karşı daha esnek ve dayanıklı olmak, bireysel potansiyelini gerçekleştirmek,hayatını anlamlandırmak ve yaşamını renklendirmek isteyen yetişkin bireyler içindir.

*18 yaşını doldurmuş, her meslekten bireyler katılabilir. Çiftlerin ve ailelerin birlikte katılımları mümkün ve uygundur.

Her atölye oturumunda ele alınan temayla birebir örtüşen beş ila yedi filmden sahneler izlenir. Her sahnenin ardından Şule Öncü, psikoterapi birikimi ve deneyimi çerçevesinde sahneyi yorumlar: Filmdeki bireyler ne istiyorlar, ihtiyaçları ne, kendilerinden ve birbirlerinden ne yapmaya çalışıyorlar, dirençleri ne yönde, bireylerdeki ve ilişkideki sorun nerede, nasıl daha iyi olabilir. Filmi bu hatlar üzerinden okuyarak; bir durumu, sorunu ya da ilişkiyi anlamaya ve baş etmeye çalışırken neye, nasıl, neden ve hangi perspektiflerden bakılabileceğini anlatır ve katılımcılardan gelen soruları yanıtlar. 

Atölyede film sahnelerine hep birlikte gösterilen dikkat, gerçek hayatta da karşılığını bulmakta; işlevsel ve iyileştirici bir dikkat ve farkındalık pratiğine dönüşmekte. 

Bu dikkat, aynı zamanda bir terapistin danışanına gösterdiği dikkat olduğundan, katılımcılar atölyede kendilerine ve ilişkilerine bir terapist gözüyle bakmayı, kendilerinin terapisti olmayı da deneyimliyorlar. 

Film izleyerek, dolayısıyla özdeşim üzerinden duyguya ulaşarak çalışıldığı için atölyede öğrenilenler kalıcı oluyor, duygusal zekayı destekliyor. Kişiyi yaşama ve başkalarına karşı daha açık, daha dayanıklı kılıyor. Kendi çözümlerini ve anlamlarını üretebilmesine, ilişkilerine yerleşebilmesine katkı sağlıyor. 

*Sinematerapi 24 Ocak’tan itibaren Çarşamba günleri saat 20:00 - 22:30 saatleri arasında gerçekleşecek.

Aylık program:
24 Ocak - Bağlanma - Bireyselleşme
31 Ocak - Yakınlık – Mesafe – Sınırlar
7 Şubat - Cinsellik
14 Şubat - Aşk
21 Şubat - Aldatma
28 Şubat - İlişkide Aile Etkileri
7 Mart - Kadınlık Erkeklik Sorunları
14 Mart - İlişkinin Dönüşümü

Bağlanma - Bireyselleşme
Filmler:
- Lars and the Real Girl- Prozac Nation - Mother and Child - Submarino - Angela’s Ashes - Secrets and Lies 

Oturumda ele alınacak olan alt konular:
Bağlanma sorunu nedir, neden kaynaklanır?
Bağlanma örüntüsü ebeveynden çocuğa nasıl geçer?
Güvenli bağlananlar (esnek ve dayanıklılar)
Kaygılı kaçınmacı bağlananlar (sert kabuklular)
Kaygılı çelişkili bağlananlar ( hassas derililer)
Güvensiz bağlananların ilişkilerde ebeveyn arayışı
Yanlış kişiden duygusal tahsilat çabası (ebeveynin borcunu sevgiliye ödetmeye çalışmak)
Bağlanma sorunlarıyla baş etme ve aşma yolları
Bağımlı oluştan bağlı oluşa geçiş için öneriler

Atölyeden kesitler:
“Bağlanma sorunu, sadece romantik ilişkileri değil, öteki ile kurduğumuz bütün ilişkileri içerir.

İlişkideki özgürlük alanını geniş tutmak adına “bağlanma sorunum var” dediğimizde; sadece nazikçe “çok eşliliği tercih ediyorum” demiş olmayız. “Yeryüzü hayatıyla bağ kurma sorunum var” diyoruzdur.

Bağlanma sorunu, aynı zamanda ayrışma-farklılaşma-bireyleşme sorunudur. Bağlanma sorunu olun kişinin yapışık, dolaşık, içinde kaldığı biri ya da birileri vardır. 

Ne yaparsa yapsın, ne kadar başarılı olursa olsun, yine de değersiz, yetersiz, içten içe suçlu hisseden, varlığından utanç duyan birey, kendisine hak ettiğine inandığı cezayı verecek olanı seçer ve ona bağlanır bazen... 

Anneden alınan güven, başkalarıyla yakın ve anlamlı ilişki kurma cesaretinedönüşecek olan yakıttır. Bu yakıt yetersizse, çocuk dış dünyaya ve ötekilere merak, cesaret ve kendine güvenle yaklaşmakta zorluk yaşar.

Bağlanma ve yakınlık zaaflarından muzdarip kişilerle girilen ilişkilerden sonra birey ilişkiye fazla temkinli yaklaşır, ilişkiden kaçar, ilişkiye direnir ya da paradoksal bir şekilde bir türlü yerleşemediği çok sayıda ilişkiyi dener hale gelebilir. Başkalarına duyduğumuz güven, yetişkinlikte sarsılabilir. Ya da tersi gerçekleşebilir; hassas derili anneyle büyümüş kaygılı-çelişkili bağlanan biri, güvenli bağlanan esnek ve dayanıklı biri ile yakın ilişkiye girdiğinde değişir. Ötekinden öğrenmeye açıksa daha güvenli, daha sakin, hayata ve insanlara karşı daha cesur olur. Söz konusu öteki, bir sevgili olabilir, bir dost ya da bir psikoterapist. Sisteme giren yeterince güçlü biri, sistemdeki zafiyeti giderip patolojiyi sağlığa dönüştürebilir.”  

Alıntılar: Şule Öncü / Yatıyorum bir şey diyor musun?
---
*Filmleri önceden izlemiş olmak şart değildir. Sunum sırasında gerekli bilgi verilir.

Şule Öncü kimdir?
Şule Öncü, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunu psikoterapist ve yazar. Uzmanlık alanları; bireysel psikoterapi, çift ve aile terapisi, psikodrama grup terapisi. Psikoterapinin yanı sıra kendi tasarımı olan Sinematerapi Atölyesi ve Yaratıcı Psikoloji Atölyelerini yönetiyor, üniversitelerde konferanslar veriyor. Kadın-erkek ilişkilerini konu alan psikoterapi kitabı Yatıyorum bir şey diyor musun? Eylül 2017’de yayımlandı. Diğer kitapları; insan doğasına dair ikilemleri konu alan Gertrude 2’ye nasıl bölündü? (roman) 2008’de, erkeklik-kadınlık halleri üzerine metinlerden oluşan Zaaf (öykü) 2012’de yayımlandı.  Bazı metinleri; Psikeart, Psikesinema, Psychologies, Radikal gazetesi, Tempo dergisi, Eşik Cini ve İZ dergileri ile kendi internet sitesinde yer almakta. Psikoterapi çalışmalarını İstanbul Nişantaşı’nda sürdürüyor. 

- 18 yaş sınırı vardır.- Organizasyon şirketinin programda ve bilet fiyatlarında değişiklik yapma hakkı saklıdır.- Zorlu Performans Sanatları Merkezi, indirimli bilet satın alma koşullarında değişiklik yapma hakkını saklı tutar.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT