Sinematerapi: Kadınlık Erkeklik Sor

Tarihler: 07 Mart 2018 Çarşamba ~ 07 Mart 2018 Çarşamba 07 Mart 2018 20:00

Yer: Zorlu PSM, Sky Lounge

Ücret: 1. Kategori - 150.00 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00 Biletix Satış Noktaları,www.biletix.com ve Mekan gişe

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 7, 2018 ~ Mar 7, 2018
Sinematerapi: Kadınlık Erkeklik Sorunları etkinliği Zorlu PSM, Sky Lounge'ta...

Sinematerapi:
Kadınlık Erkeklik Sorunları

Atölye, Zorlu PSM ve Human Art iş birliğiyle gerçekleşmektedir. 

Eğitmen:
Psikoterapist Şule Öncü 
Sinematerapi Atölyesi, film izleme hazzıyla içgörü ve farkındalık kazandıran psikolojik yorumları bir araya getiren, iyileştirici bir öğrenme ve gelişim platformudur. İlişkilerimizin kaderini belirleyen temaların ele alındığı seminerlerden oluşur. 

Atölye; kendini ve ötekileri daha iyi anlamak, ilişkilerindeki aksaklıkları gidermek,sorunlarına farklı bakış açılarıyla bakabilmek ve çözüm üretebilmek, gündelik ve varoluşsal zorluklara karşı daha esnek ve dayanıklı olmak, bireysel potansiyelini gerçekleştirmek,hayatını anlamlandırmak ve yaşamını renklendirmek isteyen yetişkin bireyler içindir.

18 yaşını doldurmuş, her meslekten bireyler katılabilir. Çiftlerin ve ailelerin birlikte katılımları mümkün ve uygundur. 

Her atölye oturumunda ele alınan temayla birebir örtüşen beş ila yedi filmden sahneler izlenir. Her sahnenin ardından Şule Öncü, psikoterapi birikimi ve deneyimi çerçevesinde sahneyi yorumlar: Filmdeki bireyler ne istiyorlar, ihtiyaçları ne, kendilerinden ve birbirlerinden ne yapmaya çalışıyorlar, dirençleri ne yönde, bireylerdeki ve ilişkideki sorun nerede, nasıl daha iyi olabilir… Filmi bu hatlar üzerinden okuyarak; bir durumu, sorunu ya da ilişkiyi anlamaya ve baş etmeye çalışırken neye, nasıl, neden ve hangi perspektiflerden bakılabileceğini anlatır ve katılımcılardan gelen soruları yanıtlar. 

Atölyede film sahnelerine hep birlikte gösterilen dikkat, gerçek hayatta da karşılığını bulmakta; işlevsel ve iyileştirici bir dikkat ve farkındalık pratiğine dönüşmekte. 

Bu dikkat, aynı zamanda bir terapistin danışanına gösterdiği dikkat olduğundan, katılımcılar atölyede kendilerine ve ilişkilerine bir terapist gözüyle bakmayı, kendilerinin terapisti olmayı da deneyimliyorlar. 

Film izleyerek, dolayısıyla özdeşim üzerinden duyguya ulaşarak çalışıldığı için atölyede öğrenilenler kalıcı oluyor, duygusal zekayı destekliyor. Kişiyi yaşama ve başkalarına karşı daha açık, daha dayanıklı kılıyor. Kendi çözümlerini ve anlamlarını üretebilmesine, ilişkilerine yerleşebilmesine katkı sağlıyor. 

Sinematerapi 24 Ocak’tan itibaren Çarşamba günleri saat 20:00 - 22:30 saatleri arasında gerçekleşecek.

Aylık program:
24 Ocak - Bağlanma - Bireyselleşme
31 Ocak - Yakınlık – Mesafe – Sınırlar 
7 Şubat - Cinsellik
14 Şubat - Aşk
21 Şubat - Aldatma
28 Şubat - İlişkide Aile Etkileri
7 Mart - Kadınlık Erkeklik Sorunları  
14 Mart - İlişkinin Dönüşümü

Kadınlık Erkeklik Sorunları
Filmler:
- Antichrist 
- Being John Malkovich 
- Bir Zamanlar Anadolu’da 
- Brokeback Mountain 
- Issız Adam 
- The Iron Lady 
- Masumiyet 
- Wit 

Oturumda ele alınacak olan alt konular: 
Cinsler arasındaki doğal ve yapay farklar
İçimizdeki kadın ve erkeğin dengesi
İlişkiden kaçan erkekler, yalnız kadınlar
Ataerkil görünümlü anaerkil yapı
Erkeklik inşası, erkeğin kopuşu ve yabancılaşması
Kadının sorumluluk ve kendilik sorunu 
Kışkırtılmış erkeklik, bölünmüş kadınlık 
Yok sayılan kadınlığın erkekliği ele geçirmesi
Kız tribi / erkek tribi, Kezban / Kâmil gibi popüler kültür kavramları
Kadın ve erkek arasında buluşma ve uzlaşma zeminini nasıl yaratabiliriz?

Atölyeden kesitler:
“Kadın yakın ilişki, erkek rekabet toprağında yetişir.
Kadınlık olmakla, erkeklik yapmakla tanımlıdır.
İyi bir ilişkinin vizyoneri kadın, misyoneri erkektir.
Zor kadın, anlaşılamayan kadın değil; kendi hayatını anlamlandıramayan kadındır.
Bizde erkeğin kendini harcayanı, kadının erkeği harcayanı makbuldür.
Evrimin yükünü kadın taşır, direksiyonunu erkek tutar. Bizim sorunumuz bu.

Bitmez tükenmez bir inşaattır erkeklik. Sürekli bir yapma-etme-ispatlama halidir.  Dört yaşında işe koşulmuş bir inşaat işçisi olarak erkek, hiç durmadan taş taşır, beton karar, demir döşer. Bulunduğu coğrafyaya göre derme çatma bir gecekondu da olabilir bu inşaat, çelik konstrüksiyonlu bir gökdelen de. Her durumda erkekliğin kulaklarını sağır eden bu inşaatın gürültüsü, gözlerini kör eden bu inşaatın tozu, ötekine uzanabilecek ellerini sakatlayan bu inşaatın kazalarıdır. (Aynı du-rum, kadın bireyin modern toplumdaki benlik inşaatı için de geçerlidir)

Anneliği “kariyer” olarak gören kadın, çocuklar aracılığıyla terfi beklentisine girer. Bunun sonucu olarak da ortaya sahte kendilikli proje çocuklar çıkar. Tek uğraşı annelik olan kadınların genellikle hayat acemisi, bağımlı, narsisist çocukları olur. 

İlişki sorunları, biten ilişkiler ve yalnızlık; kadını genellikle anksiyete ve depresyona, erkeği ise genellikle duygusal küntlük, içe kapanma ve/veya kısa süreli yüzeysel ilişkiler kurmaya itiyor. Erkek, sağlıklı ve mutlu ilişki kurma umudunu kadına göre daha çabuk ve kolay yitiriyor. Kadın ise depresif olsa da yeniden ilişki kurmayı deniyor ancak muhatap bulamıyor.” 

Alıntılar: Şule Öncü / Yatıyorum bir şey diyor musun? 

*Filmleri önceden izlemiş olmak şart değildir. Sunum sırasında gerekli bilgi verilir.

Şule Öncü kimdir?
Şule Öncü, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunu psikoterapist ve yazar. Uzmanlık alanları; bireysel psikoterapi, çift ve aile terapisi, psikodrama grup terapisi. Psikoterapinin yanı sıra kendi tasarımı olan Sinematerapi Atölyesi ve Yaratıcı Psikoloji Atölyelerini yönetiyor, üniversitelerde konferanslar veriyor. Kadın-erkek ilişkilerini konu alan psikoterapi kitabı Yatıyorum bir şey diyor musun? Eylül 2017’de yayımlandı. Diğer kitapları; insan doğasına dair ikilemleri konu alan Gertrude 2’ye nasıl bölündü? (roman) 2008’de, erkeklik-kadınlık halleri üzerine metinlerden oluşan Zaaf (öykü) 2012’de yayımlandı.  Bazı metinleri; Psikeart, Psikesinema, Psychologies, Radikal gazetesi, Tempo dergisi, Eşik Cini ve İZ dergileri ile kendi internet sitesinde yer almakta. Psikoterapi çalışmalarını İstanbul Nişantaşı’nda sürdürüyor. 

- 18 yaş sınırı vardır.- Organizasyon şirketinin programda ve bilet fiyatlarında değişiklik yapma hakkı saklıdır.- Zorlu Performans Sanatları Merkezi, indirimli bilet satın alma koşullarında değişiklik yapma hakkını saklı tutar.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT