14. İTEF – İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali

14. İTEF – İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali

Tarihler: 06 Haziran 2022 Pazartesi ~ 10 Haziran 2022 Cuma

Yer: Çeşitli Mekanlar

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haz 6, 2022 ~ Haz 10, 2022

14. İTEF – İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali, insanın; insana, topluma, doğaya, bitkiye, hayvana veya memlekete duyduğu aşkı, kısacası aşkın her türlü halini betimleyen edebiyatın bu yönünden yola çıkarak ''Aşktan Edebiyat'' temasıyla, 6-10 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek. Ekranlardan buluştuğumuz iki yılın ardından İTEF’i yeniden sokaklara taşımanın heyecanı içerisindeyiz.

Festival kapsamında 37 etkinlik ile 13 farklı ülkeden; yazar, çizer, yayıncılık profesyoneli İstanbul’da edebiyatseverler ile buluşacak.

14. İTEF - İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla ve Beyoğlu Kültür Yolu etkinlikleri kapsamında gerçekleşecek. Festival ana mekanımız Saint Benoît Fransız Lisesi olup, Kalyon Kültür Merkezi ve İtalyan Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan yazar söyleşileri ve atölyeler de edebiyatseverleri bekliyor. İTEF 2022 yazarları Fatih İlçe Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle okullarda genç okurlarla da bir araya gelecek.

İTEF sahnesinde Norveçli yazarlar Dag Solstad ve Per Petterson, Güney Koreli yazar Sun-mi Hwang, Kanadalı yazar Aminder Dhaliwal, Amerikalı yazar Rory Power ve Avusturyalı yazar Marko Dinić ’i ağırlayacağız.

İtalyan yazarlar Giulio Cavalli ve Luigi Ballerini, İtalyan Kültür Merkezi’nin katkılarıyla festivalimizde yer alacak.

Kültürel Çeşitlilik için Bölgesel Ağ – READ projesi ile yazar, şair Kosova'dan Ag Apolloni ve Imer Topanica, Arnavutluk'tan Adrian Zalla ve yayıncılık profesyonelleri festivale katılacak.

Uluslararası yazarların yanı sıra Türk edebiyatının yeni seslerinden Fatma Nur Kaptanoğlu, Firdevs Ev, Kalben ve Selim Bektaş İTEF’te okurlarıyla bir araya gelecek.

Yazar Defne Suman Beyoğlu'nun mekan hafızasından esinlenerek öykü yazma atölyesi düzenleyecek. Öykü yazmakla ilgilenen tüm edebiyatseverleri bekliyoruz.

Tanınmış bir yönetmen olan Derviş Zaim, yazar kimliği ile İTEF sahnesinde edebiyatseverlerle buluşacak.

İTEF - 2022 Fellowship Programı - Profesyonel Buluşmalar ile çeşitli uluslararası çeviri fonları, ajans ve yayınevlerinden yayıncılık profesyonelleri 6 - 7 Haziran tarihlerinde İstanbul'da buluşuyor. Fellowship programı kapsamında İstanbul’u ziyaret eden konuklar Türk yayıncılar ile bir araya gelerek kendi ülkelerindeki yayıncılık dinamiklerini anlatacaklar.

İTEF 2022 yazarlarına sahnede Ayça Çakmak, Ayfer Tunç, Bade Baran, Banu Gürsaler Syvertsen, Berkan M. Şimşek, Emir Çubukçu, İrem Uzunhasanoğlu, Melike Günyüz, Mehmet Erkurt, Mehmet Berk Yaltırık, Mehmet Demirtaş, Merve Küçüksarp, Nermin Mollaoğlu, Seçil Epik, Serda Kranda Kapucuoğlu ve Sibel Oral eşlik edecek.

Değerli çevirmenlerimiz Alfons Pupli, Banu Gürsaler Syvertsen, Mine Ünsal ve S. Göksel Türközü'nün katkılarıyla tüm İTEF etkinliklerinde simültane ve ardıl çeviri sağlanacak.

İTEF 2022 Aşktan Edebiyat Festival Programı

6 Haziran Pazartesi

17.00 - 17.45
Saint Benoît Fransız Lisesi, Silüet Salonu
İnsana Dair Bir Söyleşi: Hayatın İçinden Edebiyat
Konuşmacı: Dag Solstad, Moderatör: Ayfer Tunç

Norveç edebiyatının önde gelen isimlerinden Dag Solstad ile Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden Ayfer Tunç İTEF 2022 sahnesinde bir araya geliyor. Eserlerinde hayatın çarpıcı gerçeklerini güçlü, detaycı ve doyurucu bir şekilde ele alan yazarlar, kitaplarındaki ortak duygulara değinecekler.

18.00 - 18.45
Saint Benoît Fransız Lisesi, Silüet Salonu
Aşkın Modern Dünyadaki İzdüşümü
Konuşmacı: Rory Power, Moderatör: Ayça Çakmak

Eserleri pek çok farklı dile çevrilen, işlediği konularla okurun benliğini sarsarak okura kimlik ve aidiyet gibi alanları sorgulatan genç yazar Rory Power, Türkçeye çevrilmiş iki kitabı Vahşi Kızlar ve Küle Dönen Bedenler ile geçmiş gelecek algısını kaybetmeden, aşkın örüntüsünü; kimliğe, cinsiyete, beklentiye, uyuma dayandırmadan en yalın haliyle hayatın akışına bırakıyor. İnsanlık tarihi kadar eski, her çağa uyumlanabilecek kadar gizemli, beklentileri ters yüz edebilecek kadar mağrur bir duygu olan aşkı, farklı an ve ortamların içine ustaca monte edebilen yazar Rory Power, kitaplarını ve yazım serüvenini Ayça Çakmak ile konuşacak.

18.00 - 18.45
Kalyon Kültür Merkezi
Kore Çocuk Edebiyatının Okurlarla Buluşması
Konuşmacı: Sun-mi Hwang, Moderatör: Melike Günyüz

Türkiye’deki yerini büyütmeye devam eden Kore edebiyatı; Kore ile Türkiye’nin birbirine benzeyen eğitim programları, aile yapıları, çocuk kitapları seçiminde titizlenen öğretmenler ve aileler sayesinde Türk okurlar için de güzel bir alternatif olarak durmaktadır. Kore edebiyatının öne çıkan isimlerinden biri olan Sun-mi Hwang, akademisyen, yazar, yayıncı ve çevirmen Melike Günyüz ile bir yandan kendi kitaplarına mercek tutacak bir yandan da modern çocuk edebiyatı üzerine söyleşecek.

7 Haziran Salı

19.00 - 19.45
Saint Benoît Fransız Lisesi, Silüet Salonu
Ortak Kültürlerle Aşk ve Edebiyat
Konuşmacı: Ag Apolloni, Moderatör: Mehmet Berk Yaltırık

Yazar Ag Apolloni ve Mehmet Berk Yaltırık, Balkan edebiyatı ve Türk edebiyatı arasındaki kültürel benzerlikleri ve bu benzerliklerin eserlerindeki yansımalarını İTEF 2022 sahnesine ele alacaklar.

20.00 - 20.45
Saint Benoît Fransız Lisesi, Silüet Salonu
Çocuk Edebiyatında Hayal ve Hayat
Konuşmacı: Sun-mi Hwang, Moderatör: Bade Baran

Uçabileceğini Hayal Eden Tavuk, Hayal Kurmaya Cesaret Eden Köpek ve yeni romanı Kiraz Tepesindeki Mucize ile Kore çocuk edebiyatında adını duyuran Sun-mi Hwang, çocuk kitapları editörü Bade Baran ile İTEF 2022 sahnesinde buluşuyor. İkili, Hwang’ın kitaplarındaki bireyselliği, aile sevgisini, hayal kurma ve özgürlük tutkusunu konuşacaklar.

19.00 - 19.45
Kalyon Kültür Merkezi
Bir Varoluş Biçimi Olarak Edebiyat
Konuşmacı: Dag Solstad, Moderatör: Emir Çubukçu

Dag Solstad, İTEF 2022 sahnesinde oyuncu ve yazar Emir Çubukçu ile bir araya geliyor. İkili, Solstad’ın edebiyatındaki ironik, politik ve teatral anlatımlara değinecekler. Solstad’ın eserlerindeki karakterlerin varoluşsal sancılarını ve kapalı Kuzey toplumlarına özgü ilişki biçimlerinin yarattığı sıkıntıları ele alarak, hem geçmişteki hem de günümüzdeki eserlerin anlatımlarındaki farklılıkları konuşacaklar.

8 Haziran Çarşamba

19.00 - 19.45
Saint Benoît Fransız Lisesi, Silüet Salonu
Farklı Coğrafyalar, Ortak Duygular
Konuşmacı: Per Petterson, Banu Gürsaler Syvertsen, Moderatör: Emir Çubukçu

At Çalmaya Gidiyoruz, Benim Durumumdaki Erkekler, Reddediyorum eserleriyle tanınan, İskandinav edebiyatının en önemli yazarlarından Per Petterson, çevirmen Banu Gürsaler Syvertsen ve oyuncu, yazar Emir Çubukçu ile İTEF 2022 sahnesinde bir araya gelerek, farklı kültürlerin ve aşk modellerinin edebiyattaki yansımalarını ele alacak. Konuşmacılar, ana karakter üzerinden tüm toplumsal sorunlara, aile ilişkilerine ve politik alanlara değinerek okurlarına eşsiz bir deneyim sunan Petterson’un en son romanı Ardından hakkında heyecan verici bir sohbete imza atacaklar.

20.00 - 20.45
Saint Benoît Fransız Lisesi, Silüet Salonu
B’aşk’a Türlü Bir Dünya
Konuşmacı: Aminder Dhaliwal, Moderatör: Seçil Epik

Aminder Dhaliwal Kadınlar Alemi’nde genetik bir anomali yüzünden erkeklerin neslinin tükendiği ve modern dünyanın yerle bir olduğu bir dünyaya götürüyor bizi. Böyle bir yıkım sonrası nasıl ayakta kalınır peki? Elbette aşkla! Hayatta kalmayı başaran kadınların önce kendilerini sonra da toplumu küllerinden doğurdukları bu grafik romandan yola çıkarak Aminder Dhaliwal ve Seçil Epik kendini, kadınları ve yeni bir dünyayı sevmeye dair bir sohbet gerçekleştiriyor. Dayanışma, birbirinden öğrenme ve keşfetmeye dair sevgi ve şefkat odaklı bir gelecek tahayyülü için 8 Haziran Perşembe günü bir araya geliyoruz.

19.00 - 19.45
Kalyon Kültür Merkezi
Adrian Zalla ve Imer Topanica ile READ Kültürel Çeşitlilik İçin Bölgesel Ağ Programı
Konuşmacı: Adrian Zalla, Imer Topanica, Moderatör: Mehmet Demirtaş

READ – Kültürel Çeşitlilik İçin Bölgesel Ağ Programı kapsamında ağırladığımız sanatçılarımız Adrian Zalla ve Imer Topanica, READ - Kültürel Çeşitlilik İçin Bölgesel Ağ Programı başvuru süreci, program hakkındaki düşünceleri ve rezidans programlarının sanatçıya katkıları üzerine Mehmet Demirtaş moderatörlüğünde İTEF sahnesinde söyleşi gerçekleştirecekler.

20.30 - 21.30
BAU Pera Sahne
Anahtar (Okuma Tiyatrosu)
Yazan: Visar Kruşa

Bir oda, genç bir çift ve açılmayan bir kapı... Visar Kruşa’nın anahtarı kaybettikleri için evde kilitli kalan genç bir çift üzerinden aile ve toplumsal ilişkilere dair cevaplanması güç sorular sorduğu “Anahtar” isimli oyununda, sert bir politik arka plan çıkar karşımıza. Genç çift üzerinden ilişkilere ve güç dengelerine dair hassas bir oyuna seyirci oluruz. Hal böyleyken, oyunu izlerken işlevini yitirmiş tüm sosyal yapıların ortasında hapsolup kaldığımız yerden bizi çıkaracak anahtarın kimde olduğunu sormadan edemeyiz.

9 Haziran Perşembe

10.00 - 14.00
Saint Benoît Fransız Lisesi, Silüet Salonu
Öykü Atölyesi - Mekanın Belleğindeki İlham
Eğitmen: Defne Suman

“Gerçek müzeler Zaman’ın Mekan’a dönüştüğü yerlerdir,” der Orhan Pamuk “Masumiyet Müzesi”nin 83. bölümünde. Benjamin de ünlü “Pasajlar” adlı eserinde “mekana dönüşmüş geçmiş” ifadesini kullanır. Bu iki çerçeveden bakacak olursak İstanbul bir müzedir, geçmişin izlerini taşıyan binaları, geçitleri ve avlularıyla bize zamanda yolculuk imkanı sunar. Yazarın yaratıcılığını kamçılayan hafıza-mekan ilişkisini Beyoğlu’nun binaları arasında dolanırken hissetmek kolaydır. Biz de “mekana dönüşmüş geçmiş”i hayal ederek Galata sokakları etrafındaki yapılara bakacağız ve sonra hayal gücümüze dolan imgelerden yola çıkarak bir öyküyü nasıl kuracağımızı konuşacağız, yazacağız, dilersek okuyacağız.

18.00 - 18.45
İtalyan Kültür Merkezi
Rüya İçinde Rüya, Dünya İçinde Dünya
Konuşmacı: Derviş Zaim, Moderatör: Merve Küçüksarp

Yönetmen ve yazar Derviş Zaim, Yunus Nadi Ödülü’nü aldığı ilk romanı Ares Harikalar Diyarı ve son romanı Rüyet ile İTEF 2022’ye konuk oluyor. Derviş Zaim’in zamansız coğrafyasında, Binbir Gece Masallarındaki hikâye anlatma güdüsünü merkezine alan, mit, sembol ve ritüeller ile hem Doğu hem de Batı kültürüne yaslanan bu iki roman ve yazarın yazma serüveni yazar Merve Küçüksarp’ın moderatörlüğünde konuşulacak. Bir anlatı yaratmak, Türk romanında Batı - Doğu gerilimi, postmodern edebiyatta metinler arası ilişki gibi çeşitli konuları bu iki roman ışığında yazarın kendi cümleleriyle dinleyeceğiz.

19.00 - 19.45
İtalyan Kültür Merkezi
Sıfır’dan Büyümek: Luigi Ballerini’de Sevgi, Doğa, Lezzet ve Merhamet
Konuşmacı: Luigi Ballerini, Moderatör: Mehmet Erkurt

Sıfır’a eşit ya da yok hissetmemenin yolu, kendini fark etmek kadar başkaları tarafından da fark edildiğini görmek olabilir mi? Tıpkı hiçbir zaman tek başımıza büyümediğimizi anladığımız, yalnızlık hissinin yanıltıcılığına ve kırılganlığına erkenden tanık olduğumuz an gibi. Duygulardan ve seslerden öte, doğayla ve insanla sürekli bağlantı kuran bedenler olduğumuzu ve bu bağlantıya duyduğumuz ihtiyacı bir gün fark etmemiz gibi... White Raven Ödülü sahibi yazar, doktor ve psikanalist Luigi Ballerini ile, Mehmet Erkurt’un moderatörlüğünde gerçekleşecek bu sohbette, yazarın romanları çerçevesinde çocuk ve genç olma deneyimini, dayanışmayla artan dayanıklılığı, hayatla kurulan ilişkinin iyileştiren ve büyüten gücünü konuşacağız.

20.00 - 20.45
İtalyan Kültür Merkezi
Dalga: Kurmaca ve Gerçeğin Kesişen Dünyası
Konuşmacı: Giulio Cavalli, Moderatör: Nermin Mollaoğlu

Dalga romanıyla Türkçeye ilk kez çevrilen İtalyan yazar Giulio Cavalli, kurduğu distopyadaki zengin tasvirleriyle insan ticareti, savaş, yoksulluk gibi küresel meselelere değiniyor. Kalem Ajans’ın kurucusu Nermin Mollaoğlu ile İTEF 2022 sahnesinde yer alacak Cavalli, kurmaca ve gerçeğin kesişen dünyası üzerine bir sohbet gerçekleştirecek.

19.00 - 19.45
Kalyon Kültür Merkezi
Aminder Dhaliwal ile Erkeksiz Bir Dünya Modeli Üzerine Söyleşi
Konuşmacı: Aminder Dhaliwal, Moderatör: İrem Uzunhasanoğlu

Genetik bir sebepten dolayı erkeklerin yok olduğu, kadınların egemen olduğu bir dünya modelini anlatan bu çizgi roman üzerine Aminder Dhaliwal ve yazar-çevirmen İrem Uzunhasanoğlu İTEF 2022 sahnesinde konuşacaklar. Kadın dayanışmasından doğan güce, birlikteliğin önemine, farklı varoluş biçimlerine, modern dünyanın feminist, queer akımlarına ve yeni dünya düzeninde kadınların kendilerini nasıl konumlandırdıklarına dair bir sohbet gerçekleştirecekler.

10 Haziran Cuma

18.00 - 18.45
Saint Benoît Fransız Lisesi, Silüet Salonu
Yazarın Kendine Aşkı
Konuşmacı: Fatma Nur Kaptanoğlu, Firdevs Ev, Selim Bektaş,
Moderatör: Berkan M. Şimşek

Farklı yazar personaları, auto-fiction ve kurguda güncel trendler, üretim sancıları, platonik bir aşk olarak hiç yazılamamış metinler… Çağdaş Türkçe edebiyatın üç ismi, deneysel ve absürt romanlarıyla Selim Bektaş, büyülü-gerçekçi ve karanlık anlatımıyla Firdevs Ev, hikâyelerinde metin ve görsel ilişkisini öne çıkaran Fatma Nur Kaptanoğlu, Berkan M. Şimşek moderatörlüğünde bir araya gelecek. Edebiyat yazımında yazarın kendine aşkının yeri tartışılacak; yazar, metin ve okur arasındaki üçlü ilişkinin dinamikleri ve yazma süreçleri konuşulacak.

19.00 - 19.45
Saint Benoît Fransız Lisesi, Silüet Salonu
Bireyden Topluma, Toplumdan Coğrafyaya Bir Göç Hikayesi
Konuşmacı: Marko Dinić, Moderatör: Serda Kranda Kapucuoğlu

İlk romanı Güzel Günler’de Belgrad’a doğru yol alan bir otobüste; savaşı, bombaları, ailesini, çocukluğuna hükmeden ideolojileri ve geçmişini anlamaya çalışırken geleceği için mücadele eden, travmalarla dolu bir kuşağı, Yugoslav gurbetçilerini anlatan Marko Dinić, yazar Serda Kranda Kapucuoğlu moderatörlüğünde; bireyden topluma, toplumdan coğrafyaya uzanan birçok alanda değişimlere, benzerliklere, farklılıklara dair bir sohbet sunacak.

20.00 - 20.45
Saint Benoît Fransız Lisesi, Silüet Salonu
Kalben Edebiyat
Konuşmacı: Kalben
Moderatör: Sibel Oral

Şarkılarıyla aşkın tüm hallerini anlatan ünlü şarkıcı Kalben, edebiyata olan aşkını da ilan etmiş olduğu ilk romanı Eski Dünya Yangını çerçevesinde müzik ve edebiyatın birbirini nasıl şekillendirdiğini ve beslediğini yazar, gazeteci Sibel Oral ile konuşacak.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT