30 Yılda Sayılarla İstanbul Film Festivali

Tarihler: 02 Nisan 2011 Cumartesi ~ 17 Nisan 2011 Pazar 2-17 Nisan 2011

Yer: İstanbul Film Festivali 2011

Ücret: Tam 12 tl - öğrenci-65 yaş üstü 8 tl - akbank gala 15 tl - hafta içi gündüz seansları 4 tl - Türk sineması bölümü: 4 tl

Nereden Alınır: www.biletix.com, Biletix Gişeleri, - Biletix çağrı merkezi (0216) 556 98 00, Festival sinemaları Gişe

Adres: http://film.iksv.org/tr Adalar İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Nis 2, 2011 ~ Nis 17, 2011

30 YILDA SAYILARLA İSTANBUL FİLM FESTİVALİ

• 30 yılda İstanbul’da toplam 25 sinema salonu, festival sineması olarak kullanıldı: Emek, Atlas, Beyoğlu, AFM Fitaş, Rexx, Nişantaşı CityLife, Pera Müzesi, Alkazar, Arthouse (İstanbul Modern Sinema), Atatürk Kültür Merkezi, Dünya, Fransız Kültür Merkezi, Gazi, İnci, Kadıköy, Kent, Konak, Lale, Moda, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema TV Balmumcu, Sinema 74, Sinepop, Süreyya, Yeni Melek ve Yeni Rüya.

• Şu anda bu salonların sadece 12’si hala sinema salonu olarak faaliyet gösteriyor: Atlas, Beyoğlu, AFM Fitaş, Rexx, İstanbul Modern Sinema, Nişantaşı CityLife, Fransız Kültür Merkezi, Kadıköy, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema TV Balmumcu, Moda, Pera Müzesi, Sinepop.

• Festivale 28 yıl boyunca ev sahipliği yapan Emek Sineması’nda, 8. Filmekimi’nin sona erdiği 25 Ekim 2009 tarihinden bu yana film izlenemiyor.

• Bu yıl festival sinemalarındaki toplam koltuk sayısı 2.490. İstanbul Film Festivali, daha fazla izleyiciye ulaşmak istediği halde eski koltuk kapasitesini yakalaması giderek zorlaşıyor. Emek ile Yeni Rüya gibi sinemaların kapanması ve Rexx gibi sinemaların büyük salonlarının bölünerek eski kapasitesini önemli ölçüde yitirmesiyle İstanbul büyük salonlarını bir bir kaybediyor.

• Geçen 30 yılda, İstanbul Film Festivali 2.514 yönetmenden toplam 3.767 filmi İstanbul seyircisine ulaştırdı.

• İstanbul Film Festivali programında 30 yıl boyunca 109 ülke sinemasından örnekler yer aldı.

• Festival 30 yılda 3.047.000 sinemasever tarafından izlendi.

• 30 yılda toplam 3.292.914 adet bilet basıldı.

• İstanbul Film Festivali 16 günlük süresiyle dünyanın en uzun film festivallerinden…

• Festivalin bir yılında en fazla film izleme rekoru, 2009 yılında düzenlenen 28. İstanbul Festivali’nde, sabah saatlerindeki basın gösterimleri de dâhil olmak üzere, 16 günde toplam 94 film izleyerek muhteşem bir performans sergileyen bir sinema yazarına ait. Bakalım festivalin 30. yılında bu rekor kırılacak mı?

• 1986 yılından bu yana her yıl Antalya’dan gelerek İstanbul Film Festivali’ni takip eden ve günde 4 ya da 5 film ortalamayla iki haftada 70’in üzerinde film seyrederek, en fazla film izleme rekorunu elinde bulunduran izleyici Vahit Tansoy’a, 2007 yılında düzenlenen 26. İstanbul Film Festivali’nde Şakir Eczacıbaşı tarafından “Ömür Boyu Bilet Ödülü” takdim edilmişti. Bu Festivalin ilk ve son “Ömür Boyu Bilet Ödülü” oldu.

• İstanbul Film Festivali, 1985 yılından bugüne dek 29 tane Altın Lale Ödülü verdi.

• Festival, 1996 yılından başlayarak sinemanın 27 ustasına “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” verdi.

• İstanbul Film Festivali kapsamında 1987 yılında verilmeye başlanan “Sinema Onur Ödülü” bugüne kadar 65 sinema ustasına verildi.

• Efes, Ulusal Altın Lale Yarışması’nda Onat Kutlar anısına, Uluslararası Film Eleştirmenleri Derneği (FIPRESCI) Jürisi’nin seçtiği filmin yönetmenine bir sonraki filminde kullanılmak üzere 1998 yılından bu yana para ödülü veriyor. Efes’in yaptığı katkılarla çekilen film sayısı, İstanbul Film Festivali’nin bu yılki kapanış töreninde açıklanacak filmle birlikte 15’e ulaşacak.

• İstanbul Film Festivali’nin 2008 yılından bu yana Groupama ve Groupama Gan Sinema Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirdiği “Türk Klasikleri Yeniden” bölümü sayesinde Türk sinemasının önemli yapıtları yıllar sonra beyazperdeye taşıyor. Sinemaseverler, Erden Kıral’ın 1979 yapımı Bereketli Topraklar Üzerinde, Ö. Lütfi Akad’ın 1949 tarihli Vurun Kahpeye ve Atıf Yılmaz’ın 1978 tarihli Selvi Boylum Al Yazmalım filmlerinin ardından Memduh Ün’ün 1958 tarihli Üç Arkadaş filminin restore edilmiş kopyasını festivalde izleme şansı bulacak.

• Festivale 30 yıldır konuk olarak katılan isimler arasında Michelangelo Antonioni, Elia Kazan, Robert Wise, Istvan Szabo, Carlos Saura, Bertrand Blier, Bertrand Tavernier, Peter Greenaway, Theo Angelopoulos, Claude Sautet, Sophia Loren, Jerry Schatzberg, Catherine Breillat, Abbas Kiarostami, Gillo Pontecorvo, Harvey Keitel, Gérard Depardieu, Catherine Deneuve, Gus Van Sant, Claudia Cardinale, John Malkovich, Klaus Maria Brandauer, Jafar Panahi, Jane Birkin, Chantal Ackerman ve Margarethe von Trotta gibi isimler bulunuyor.

FESTİVAL PROGRAMI İÇİN TIKLAYIN

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT