Medeniyet Geçitleri – Han ve Pasaj Şenliği

Tarihler: 08 Kasım 2008 Cumartesi ~ 08 Kasım 2008 Cumartesi 8 Kasım Cumartesi 2008

Yer: Büyük Yeni Han

Ücret: Ücretsiz

Adres: Eminönü Fatih İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Kas 8, 2008 ~ Kas 8, 2008
Medeniyet Geçitleri – Han ve Pasaj Şenliği
“Medeniyet Geçitleri – Han ve Pasaj Şenliği” 8 Kasım Cumartesi günü etnik müzik performansları, danslar ve çeşitli etkinliklerle Eminönü’ndeki Büyük Yeni Han’da yapılıyor. “2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti” etkinliklerine taşınması hedeflenen şenlik, konuklarını İstanbul’un büyüleyici han ve pasajlarını müzikal bir neşe rüzgârıyla keşfetmeye davet ediyor.

“Medeniyet Geçitleri - Han ve Pasaj Şenliği”, bugünün İstanbullularını kendi şehirleriyle tanıştırmayı amaçlıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün planladığı ve Kültür A.Ş. organizasyonunda “Tekfilm faydalı kültürel projeler” işbirliğiyle Büyük Yeni Han’da gerçekleştirilecek şenlik; Narmanlı Han, Abud Efendi Han, Hazzo Pulo Pasajı ve Suriye Pasajı’nı da tanıtmayı amaçlıyor. Şenlik, 2009-2010 yıllarında “İstanbul Kültür Başkenti” etkinlikleri çerçevesinde diğer pasaj ve hanlarda yapılacak etkinliklerle devam edecek.

İmparatorluklar başkenti İstanbul’un han ve pasajlarının güzelliklerini yeni kuşaklara aktaracak olan “Medeniyet Geçitleri - Han ve Pasaj Şenliği”, 8 Kasım Cumartesi günü 12.00’de İstiklal Caddesi, Eminönü ve Sultanahmet meydanlarında yapılacak sokak etkinlikleriyle başlayacak. Etkinlik, Saat 15.00’ten itibaren Eminönü Büyük Yeni Han’da yapılacak gösterilerle devam edecek. İlk olarak dünya müziği yapan seyyah müzisyenler; Koptu Kervan sahne alacak. Grup Koptu Kervan; Hintçe, Farsça, Türkçe, İbranice, Yunanca, Lazca ve Kürtçe şarkılar söyleyecek. Ardından, Âşık Veysel’den, Tamburi Cemil Bey’e santur odaklı çalışmalar sunan grup Kara Güneş sahne alacak.

Ünlü müzisyen Selim Sesler’in oğlu, kanun sanatçısı Bülent Sesler de iki ay önce çıkardığı Gypsy Sounds of İstanbul by Bülent Sesler albümündeki Türk, Yunan, Klezmer, Balkan müziği ve birçok müzik türünden tanıdık eserlerle şenliğin konuklarından olacak.
Şenlik Balkanlar’dan Ortadoğu’ya, Kafkaslar’dan Akdeniz’e uzanan geniş bir coğrafyanın geleneksel müziklerini seslendiren Ankaralı sıkı bir etnik müzik grubu olan Günyüzü ve atmosferi iyice elektriklendirecek tınılarıyla Etnik Blues yapan Grup Zamansız’ın konserleri ile sona erecek.

Kültürlerin değiş tokuş edildiği bir konaklama ve geçiş mekânı olarak bilinen han ve pasajları; gezginlerin, tüccarların, yazarların, düşünürlerin, sanatçıların konakladığı eski günlerine kavuşturacak. Gecede 16–20. yüzyıl arasını kapsayan kıyafet ve objelerin kullanıldığı bir “Geçmiş Zaman Defilesi” de yer alıyor. Fransız, İtalyan, Arap gezginler, Rum kadınlar, Osmanlı karakterlerinin kullanılacağı defile, medeniyetler ve çağlar arası bir geçişi temsil edecek.

Büyük Yeni Han, Narmanlı Han, Abud Efendi Han, Hazzo Pulo Pasajı ve Suriye Pasajı’nı tanıtıcı dev flamalar ise bir hafta boyunca etkinlik mekanlarında asılı kalacak.

2008’de hangi hanlar var?
“KEŞFEDİYORUZ!”
BÜYÜK YENİ HAN’DAN GEÇTİLER…
Eminönü, Yapılış: 1794
İstanbul’un en modern hanı olarak kuruldu. III. Mustafa’nın en ünlü mimarı Tahir Ağa yaptı. Osmanlı’da ticaretin kalbi olarak tanındı. Müzik öğretildi, kitap basıldı, sarraf oldu. Emniyet Sandığı’yla emekçilere destek sağladı. Ermenileri gördü, millet-i sadıka sözünü alnına yazdı. I. Dünya Savaşı’nda işgal kuvvetleri, Büyük Yeni Han’a geldikleri gibi gittiler…

“YAKIŞIKLI TÜRKİYE!”
HAZZO PULO PASAJI’NDAN GEÇTİLER…
Beyoğlu, Yapılış: 1871
Jöntürkler toplanıp konuştular. İbret gazetesi çıktı. Ahmet Mithat Efendi matbaa kurdu. Namık Kemal yaşadı. Çuhacıyan tiyatro yaptı. Şapkacı katya bütün şıklığıyla geçiyor…

“ENTELEKTÜEL BİR CENNET!”
NARMANLI HAN’DAN GEÇTİLER…
Beyoğlu, Yapılış: 1831
Yazar Ahmet Hamdi Tanpınar orada yazdı. Ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Aliye Berger orada çizdi. Kenan Yontuç Atatürk büstlerini, Gürdal Duyar heykellerini orada yaptı. Troçki orada tartıştı. Tatbiki güzel sanatların kurucularından Gross orada yaşadı. Dönemin tek Ermeni gazetesi Jamanak orada çıktı.

“BİR KÜLTÜR SARAYI!”
SURİYE PASAJI’NDAN GEÇTİLER…
Beyoğlu, Yapılış: 1908
Cine Centrale kuruldu. Stamboul gazetesi çıktı. Apoyevmatini gazetesi çıkıyor. Heykeltraş Namık Denizhan geçiyor…

“ZARAFETİN KAPISI”
ABUD EFENDİ HAN
Mahmutpaşa Yapılış: 1895
Cam ve metal mimarisinde Avrupalı örneklerini kıskandırdı. Dört katlı, üç yönlü yapısıyla bugüne kaldı.

MEDENİYET GEÇİTLERİ
8 KASIM 2008 CUMARTESİ
YER: EMİNÖNÜ BÜYÜK YENİ HAN
ETKİNLİK PROGRAMI
12.00 – 15.00 İstiklal Caddesi – Sultanahmet – Eminönü meydanı dans gösterileri
15.00 Dünya müziğinden seçmeler Grup Koptu Kervan
16.00 Etno-müzik performansı Grup Karagüneş
17.00 Roman havaları
Gypsy Sounds of İstanbul by Bülent Sesler
18.00 Etkinlik sunumu
18.30 Geçmiş Zaman Defilesi
19.00 Folk müzik performansı Grup Günyüzü
20.00 Etnik Blues performansı Grup Zamansız



istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT