Upcycle Festivali

Upcycle Festivali

Tarihler: 04 Haziran 2022 Cumartesi ~ 05 Haziran 2022 Pazar

Yer: Gazhane Müze

Adres: Hasanpaşa, İkbaliye Sk. No:39 Kadıköy İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haz 4, 2022 ~ Haz 5, 2022

“Eskiye değer katan dönüşüm” sloganıyla yola çıkan sürdürülebilir sosyal etki platformu Upcycle İstanbul tarafından hayata geçirilen Türkiye’nin ilk ileri dönüşüm festivali Upcycle İstanbul Art and Design Festivali’nin etkinlik detayları belli oldu. 4-5 Haziran tarihlerinde Müze Gazhane’de gerçekleşecek olan festivalde pek çok atölye, sergi ve konser düzenlenecek.

Sürdürülebilir sosyal etki platformu Upcycle İstanbul tarafından, ileri dönüşüm ve kaynakların verimli kullanımı konusunda bilinç oluşturmak, atıkların değerlendirilerek tekrar kullanıma kazandırılabileceğini sanat ve tasarım aracılığıyla göstermek ve her türlü dönüşümün sürdürülebilir çevresel faydalarına dikkat çekmek üzere 4-5 Haziran tarihlerinde düzenlenen Upcycle İstanbul Art and Design Festivali’nin program detayları belli oldu.

İki gün sürecek olan festivalde gün gün gerçekleşecek atölyeler şöyle:

Denimle Özgün Çalışmalar Atölyesi

Tarih: 4 Haziran Cumartesi
Saat: 13:00 - 14:00
Düzenleyen Adı: Denim Trip
Katılımcı Sınırı: 20+ (alan müsade ettiğince)
Yer: T- Atölye
Atölye Detayı:
Denim Trip’in numune ve üretim süreçlerinden arta kalan denim kumaş, kırpıntı, aksesuar ”artık” malzemelerini "atık" olmaktan kurtararak işlev kazandıran bir etkinlik olacak. El becerisine dayalı çeşitli nesneler (punch/duvar süsü, kılıf vb.) ortaya çıkarılacak. Etkinliğin bir kısmında "denimde dönüşüm: "downcycling, recycling, upcycling” temalı bilgilendirme yapılarak ”doğru bilinen yanlışlar”, ”etiket okuryazarlığın önemi”, ”denimin tasarım ve üretim süreçleri" gibi konularda tüketiciyi/kullanıcıyı bilinçlendirme konuşmaları olacak. Gerekli malzemeler atölye sahibi tarafından sağlanacak.

Bokashi Kompostu Atölyesi

Tarih: 4 Haziran Cumartesi
Saat: 16:00 - 17:00
Düzenleyen Adı: Kokopelli Şehirde
Katılımcı Sınırı: 25
Yer: T- Atölye
Atölye Detayı:
Bokashi kompostu, mutfağınızda yapabileceğiniz ve her türlü yemek atığınızı (et, balık, tavuk ve süt ürünleri dahil) geri dönüştürebileceğiniz bir iç mekan kompost yapma yöntemidir. Bu yöntem sayesinde hem çevreyi korumuş ve küresel ısınmayı azaltmış hem de bahçeniz ve saksılarınız için besin değeri çok yüksek olan, doğal bir gübre elde etmiş olursunuz. Kokopelli Şehirde; katılımcılara “Bokashi Kompost’u nedir / nasıl yapılır /incelikleri nelerdir?” konu başlıklarından bahsedecek ve evde, rahatlıkla yapabileceğiniz bokashi kompostu yönteminin sürecini anlatacak.
Gerekli malzemeler atölye sahibi tarafından sağlanacaktır.

İleri Dönüşüm Minyatür Robot Atölyesi
Tarih: 5 Haziran Pazar
Saat: 12:00 - 13:00
Düzenleyen Adı: BitesizeBots And Company
Katılımcı Sınırı: 15
Yer: T - ATÖLYE
Atölye Detayı:
Katılımcılarla eski, atık ve diğer geri dönüştürülmüş parçalar retro esintili sevimli bir robota dönüştürülecek. Bu eğlenceli workshop, atılan malzemeleri keyif alınabilecek geri dönüştürülmüş sanat eserlerine dönüştürmek için mükemmel bir yol. Atölye 15 yaş ve üzeri içindir ve temel el aletleri (tornavida / pense gibi basit el aleti) bilgisi gereklidir. Gerekli malzemeler atölye sahibi tarafından sağlanacaktır.

İleri Dönüşüm Çanta Atölyesi
Tarih: 5 Haziran Pazar
Saat: 14:00 - 15:00
Düzenleyen Adı: 100% İstanbul
Katılımcı Sınırı: 20
Yer: T - Atölye
Atölye Detayı:
Katılımcılar, ileri dönüşüm sürecinin emek yoğun kısmını kişisel olarak tecrübe ederek deneyimleyebilecek ve süreç sonunda üretimini yaptığı ileri dönüştürülen tasarımı günlük hayatta sevgiyle kullanabilecek. Üretim süreci boyunca katılımcı materyal seçimi, temizliği, model seçimi, kesim süreci, aksesuar ve sap seçimleri uygulaması ile dikime hazır ürün halinde paketlenecek, kişi bilgileri not edilerek katılımcıya teslim alma formu verilecek. Ürünler maksimum 1 hafta olmak kaydıyla kısa sürede atölyede üretilecek, katılımcı bitmiş ürünü mağazadan teslim alabilecek ya da kargoyla gönderimi sağlanacak. Gerekli malzemeler atölye sahibi tarafından sağlanacaktır.

Atıklardan Broş Tasarım Atölyesi
Tarih: 5 Haziran Pazar
Saat: 17:00 - 18:00
Düzenleyen Adı: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi & Att Clothing
İşbirliği
Katılımcı Sınırı: 20
Yer: T - Atölye
Atölye Detayı:
Katılımcıların fikirlerini gerçekleştirmeleri için bireysel malzemelerini kullanarak tasarımlarını hayata geçirebilecekleri bir atölye kurgulanıyor. Yapılış aşamalarında katılımcılara destek sağlayabilecek bir ekip olacak. Gerekli malzemeler atölye sahibi tarafından sağlanacak.

Çocuklar için İSTAÇ Geri Dönüşüm Atölyesi
Program
Tarih: 4 – 5 Haziran
Saat: 13:00 – 19.00

Atölye, çocuklara verilecek Sıfır Atık Eğitimi ile başlayacak. Sonrasında İSTAÇ usta personelleri tarafından kurulan Geri Dönüşüm Atölyesinde çocuklara uygulamalı eğitimler verilecek. Geri Dönüşüm Atölyesinde yapılan geri dönüşüm basket oyunuyla çocuklara eğlenceli anlar yaşatılacak. 5 Haziran Dünya Çevre Hatırası Cutout fotoğraf çekim alanı oluşturulacak. Günün anısına çocuklara boyama seti hediye edilecek. Etkinlik alanında çocukların ve ailelerin oturacağı masa ve sandalyeler Geri Dönüşüm Atölyesi tarafından yapılacak.

WWF Market Fix & Play etkinliği
Program
Tarih: 4 – 5 Haziran
Saat: 12:00 – 20.00
WWF Market, her yıl milyonlarca kıyafetin küçük yırtıklar, aşırı üretim ve tüketim sebebiyle yok edilmesinin karşısında durarak, onarmanın aslında ne kadar mükemmel bir oyun olabileceğini göstermek üzere başlattığı Fix & Play isimli etkinlik serisi düzenleyecek. İleri dönüşümün deneyimleneceği bir etkinlik serisi olan Fix & Play’de ikinci kalite ürünler, nakış veya transfer baskı yoluyla kişiselleştirilecek. Böylece çöpe atılacak bir ürün, yegâne bir tasarıma dönüşürken hikâyesi olan ürünler yaratılacak.

İki gün boyunca festival kapsamında yer alacak sanat programı ise şöyle:
Bilal Yılmaz, “Dirt”

Yazı ve Işık Yerleştirmesi, 2022
“Dirt”, sanatçının zanaat üzerine yaptığı uzun soluklu saha araştırmasının çıktılarından biri olan, kir ve emek arasındaki ilişkiye değinen, zanaatın ve el emeğinin toplumsal farkındalığı üzerine tasarlanmış bir yazı ve ışık yerleştirmesidir. Yerleştime, kir ve emek arasında estetik bir bağ kurarak el emeğinin ve zanaatın toplumsal algısına değer katmaya çalışır. Daha önce 15. İstanbul Bienali'nde sergilenen “Dirty Box” isimli çalışmasındaki anlatının bir devamı niteliğinde olan yerleştirme; kir ve emeğin toplumsal algısını sorgular ve sosyal olarak sürdürülebilir bir üretim ilişkisini tartışmaya açar.

Gamze Eskinazi & Yasemin Sayınsoy, “Güneş”
Kullanılmış cam şişelerden heykel, 2022
Güneş her sabah yeniden doğuyor. Güneşi sembolize eden bu form özellikle dünya anayı tehdit eden insan çöpleri ile ileri dönüşerek her zaman bir ümidin varolduğunu hatırlatmak üzere gerçekleştirildi.

Gülhatun Yıldırım, “Polynya”
Performans, 5 saat, 4 Haziran Saat: 14:00 2022
Büyük su birikintileri içinde öylece bekledim. Sularla birlikte yükselip ağaçlara ulaşanlar uykunun en derin yerindeydi şüphesiz. Toprak tamamen örtülü ve kemikli. Ayaklarımın altı sert, yumuşak, kaygan. Buradayım. Buradaydık. Eriyenin içinde. Birbiri içinde eriyen ve sonra başa dönen. Hiç beklenmedik. Birbirini yıkayan. Şüphesiz derin bir uyku bu. Gökten toprağa, tenimize çarpan. Bu performans yaşam ve ölüm arasında akan berrak bir su gibidir.

Ilgın Seymen, “Yeşil Alan”
7x4m, Moloz üzeri yeşil boya, 2022
Tüketim alanında şekillenen yaşam tarzlarına ironik ve eleştirel bir yaklaşım sunmak Ilgın Seymen’in sanatsal pratiğinin yöntemini oluşturuyor. İnsanların yaşam kalitelerini artırmak için kurulan sistemlerin doğal yıkıma sebep olmasıyla beraber, bu gezegende hayatta kalmak için doğaya ihtiyaç duymamız henüz içinden çıkamadığımız bir paradoks. Moloz alanı yeşile boyamak ironik olmakla beraber bu paradoksu göstermeyi hedefleyen bir eylem. Müze Gazhane’de sergileyeceği yerleştirmede de sanatçı doğal-sentetik ayrımını ve yarattığı yanılsamaları sorgulamaya açıyor.

Murat Fesih Avcıbaşı, “Kapı”
Değişken boyutlar, Buluntu kapılar, 2022
İçsel ve kentsel dönüşümü kapı metaforuyla ele alan bu işte sanatçı atık, kullanılmış ve çürümeye bırakılmış kapıların değerlendirilip bir sanat nesnesine dönüşmesini amaçlıyor. Gazhane’nin tarihine ve bir kültür mekânı olarak yeniden faaliyete geçirilmesine atıfta bulunurken, aynı zamanda ileri dönüşüm ile gerçekleşebilecek gerek ekolojik gerekse de kültürel potansiyellerin altını çiziyor. Sadece bir kapının açılabilir olacağı bu yerleştirmede, ziyaretçi tüm kapıları deneyerek performatif bir sürecin de parçası olacak.

Sürdürülebilir moda sergileri
Festival kapsamında sürdürülebilir moda üzerine iki ayrı sergi olacak.

Bilgi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü İleri Dönüşüm Sergisi "Bolluğu Tasarlamak"
"Bolluğu Tasarlamak" sergisi, sahibinin anlam dünyasında karşılık bulamayan giysilerle, ileri dönüşümün yaratıcı alanında yeni öykülerini kurguluyor.

Ankara Hacı Bayram Veli Moda Tasarımı Bölümü Koordinasyonunda Sürdürülebilir Moda Sergisi

“Giysilerini daha çok kullan, Dünyayı daha az kirlet”
Sergide; küresel moda sistemi içinde yer alan tasarım, üretim, tüketim, kullanım ve yeniden kullanım stratejileri, modülerlik ve yeniden konumlandırma temelinde ele alınarak moda çözümleri geliştirilmesi amaçlanmış ve bu doğrultuda kadın giysi tasarımları gerçekleştirilmiştir.

Türkiye’nin ilk ileri dönüşüm sahnesinde, ileri dönüşüm müzik deneyimi
Festival kapsamında Türkiye’nin ilk ileri dönüşüm sahnesi Upcycle İstanbul için mimar Oğul Oztunç tarafından tasarlandı. Sahne için İstanbul’un dört bir yanından palet atıkları toplandı. Sahnenin üzeri Tetra Pak’ın temin ettiği geri dönüştürülmüş karton içecek atıklarından plakalarla kaplandı.

Fung İstanbul
4 Haziran saat 18.00 – Meydan
Kendilerini etnik-enstrümantal tarzda atık malzemelerden müzik yapan ileri dönüşümcü grup olarak tanımlayan Fung İstanbul ise atıklardan yaptıkları ileri dönüşüm enstrümanlarla Çer Çöp Havası adlı albümlerinden etnik müzik konseri verecek.

İki Kişi
5 Haziran saat 19.00
Genç yetenekler Beliz Soyak ve Sinan Tökmeci akustik gitar-vokal olarak Türkçe-İngilizce şarkılar yorumlayacak.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT