Bozkırın Ozanı Cengiz Aytmatov Sinema Haftası

Tarihler: 19 Şubat 2011 Cumartesi ~ 22 Şubat 2011 Salı

Yer: Sefaköy ve Cennet Kültür Merkezleri

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Şub 19, 2011 ~ Şub 22, 2011

Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen `Bozkırın Ozanı: Cengiz Aytmatov Sinema Haftası` 19-22 Şubat 2011 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.

10 Haziran 2008 yılında hayata veda eden, Kırgız kültürünü Sovyet edebiyatının başlıca motiflerinden biri haline getirerek evrenselleştiren usta yazar Cengiz Aytmatov, birçoğunun senaryolarını da bizzat yazdığı sekiz uyarlama eseriyle sinemaseverlerle buluşacak. 19-22 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek sinema haftasında iki sergi ve bir de panel yer alacak.

Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen, Sefaköy ve Cennet Kültür Merkezleri olmak üzere iki ayrı salonda gösterilecek filmler, Aytmatov uyarlaması olmakla kalmıyor, aynı zamanda Sovyet ve Kırgız sinemalarının da unutulmaz yapımları arasında sayılıyor. Kırgız ailelerinin efsanelerin gölgesindeki gündelik yaşamlarından kesitler sunan, kopamadıkları geleneklerin Sovyet rejimiyle çelişkilerini aktaran yapıtlarının orta yerine sımsıcak aşk öyküleri konduran Aytmatov romanları bir çok sinemacıya esin kaynağı oldu.

Bolotbek Shamshiyev’in ‘Beyaz Gemi / Belyy Parokhod - Ak Kame’ (1976) ve Bakyt Karagulov’un ‘Boranlı İstasyonu / Boranly Beket’ (1996) filmleri Aytmatov dünyasını beyazperdeye taşıyan en iyi örnekler olarak seçkideki yerlerini aldı. Her biri otantik Kırgız yapımları olmanın yanı sıra uluslararası festivallerde yarışmış, ödüller kazanmış, dünya çapında gösterilmiş ve çok olumlu eleştiriler almış filmler.

Andrey Konçalovski’nin yönettiği ‘İlk Öğretmen / Pervyy Uchitel’ 1966 yılında Venedik Film Festivali’nde yarıştı ve Natalya Arınbasarova’ya Altınay rolüyle En İyi Kadın Oyuncu dalında Volpi Kupası’nı kazandırdı. Kırsal kesimde eğitim sorunsalına şiirsel bir aşk öyküsü fonunda değinen ‘İlk Öğretmen’ çoktandır bir Hollywood yönetmeni olan Konçalovski’yi dünya sinemasına tanıtan ilk film oldu.

Deneyimli yönetmen Ardak Amirkulov`un yönetmenliğini yaptığı, yazarın ünlü kısa romanını yeniden beyazperdeye taşıyan `Elveda Gülsarı / Proshai Gulsary` (2008), imanlı bir Kazak komünistin, aslında özgürlüğü ve idealizmi simgeleyen atına karşı duyduğu sevgiyi melankolik bir şekilde anlatır.

Ünlü Kırgız yönetmen Tolomuş Okeyev`in ilk filmi `Çocukluğumuzun Gökyüzü / Nebo Nashego Detstya` (1966) kırsalda yaşayan ve bütün çocukları kente göçmüş yaşlı bir at bakıcısının, son oğlunu dağlarda tutma ve ona at çobanlığını öğretme gayretini anlatan hüzünlü bir hikayedir.

Bolotbek Shamshiyev`in yönettiği `Fujiyama`ya Çıkış / Voskhozhdeniye Na Fudziyamu` (1988); Tarık Tarcan`ın da rol aldığı ve gösterimine de katılacağı Khodzakuli Narliev`in `Mankurt` (1990) ve köylü kızı Asya ile kamyon şoförü İlyas`ın aşklarını anlatan Türkan Şoray ve Kadir İnanır`ın başrollerini paylaştığı, usta yönetmen Atıf Yılmaz`ın eşsiz eseri `Selvi Boylum Al Yazmalım` yenilenmiş kopyasıyla Cengiz Aytmatov Sinema Haftası`nda izleyicilerle buluşacak.

Bozkırın Ozanı Cengiz Aytmatov Sinema Haftası etkinliğinin Açılış Gecesi 19 Şubat 2011 Cumartesi günü Sefaköy Kültür Sanat Merkezi`nde saat:19.00`da gerçekleştirilecek. Açılış gecesinde Türkistan Halk Dansları topluluğunun folklor gösterisi, ayrıca açılış filmi `Mankurt`un gösteriminden önce İrfan Gürdal mini konser dinletisi izleyicilere keyifli dakikalar yaşatacak.

Sergiler
Küçükçekmece Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen `Bozkırın Ozanı: Cengiz Aytmatov Sinem Haftası` içerisinde usta yazarın romanlarından uyarlanan filmlerinin gösterimleri dışında, ayrıca iki sergi yer alıyor.

Resimlerinde genellikle 3 boyut kullanan Kırgız sanatçı Taci Küntüz`e ait geleneksel Kırgız motiflerinin işlendiği Kırgız El Sanatları Sergisi`nde, Kırgız yaşam ve kültüründen örnekler sunulacak.

Küratörlüğünü Atilla Küntüz`ün yaptığı `Kırgızlar Fotoğraf Sergisi`nde, çadır ev, at ve kartal motifli fotoğraflar ile Kırgız kültürüne ait geleneksel giysili insan ve anıt mezar fotoğraflarından oluşan 50 fotoğraf sergilenecek.

Küçükçekmece Cennet Kültür ve Sanat Merkezi
Adres:
Cennet Mahallesi Yahya Kemal Beyatli Cad. Küçükçekmece İstanbul
Tel: 0212 598 55 23

Küçükçekmece Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi
Adres:
Tevfikbey Mah. Maslak Çeşme Cad. Küçükçekmece İstanbul
Tel: 0212 470 61 70

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT