Bu Dünyadan Göçenler Yalnız Unutulduklarında Ölürler

Tarihler: 21 Kasım 2014 Cuma ~ 21 Kasım 2014 Cuma 18:00

Yer: İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Kas 21, 2014 ~ Kas 21, 2014

Angeliki Aristomenopoulou tarafından yönetilen, Senaristi Nikos Mihailidis olan, seslendirmesi Sia Kosioni tarafından yapılan, Mimi Plessa’nın müziklerinin kullanıldığı belgesel filmin yapımcılığını White Room Productions üstlenmiştir.

Belgesel film gerçek bir mimari ve heykel müzesi olan ve İstanbul Rum Cemaati’ nin en büyük mezarlığı olan Şişli Rum Mezarlığı’ nı konu almaktadır. Şişli Rum Mezarlığı İstanbul’ un merkezinde, Cevahir AVM nin karşısında yer almaktadır. Burada eski ve köklü büyük Rum ailelerinden olan Zarifi ve Mavrokordatos ailelerinin fertleri yattığı gibi, Tanzimat sonrası yaşanan özgürleşme dönemini süsleyen pek çok Rum tüccar, bilim adamı, banker, ve sanatçı gibi toplumun her kesiminden yer alan kişilerinde mezarları yer almaktadır.

Dört sene önce Ekümenik Patrik Bartolomeos ve Beyoğlu Rum Cemaati Vakfı, kırk adet, sanatsal, tarihi ve görsel özellikleriyle öne çıkan mezarın bakımını tamirini ve restorasyonunu içeren cesur bir projeyi hayata geçirdi. Yunanistan ve Türkiye’den alanında uzmanlaşmış olan mermer ve taş ustaları zamanın yanı sıra, çeşitli dönemlerde yaşanan, (özellikle 6-7 Eylül 1955) saldırıların izlerini silmeye çalıştılar.

Uzun süren ve çok zahmetli çalışmalar sonucunda bu sanat eseri sayılabilecek mezarlardan çoğu tamamı ile restore edilmiş olup, geri kalanların bakım ve restorasyonları devam etmektedir. Bu projeyle yıkılmaya yüz tutmuş sanat eseri niteliği taşıyan veya önemli şahsiyetlere ait mezarlar kurtarılmış ve halen işler vaziyette olan, İstanbul’ daki Rum Cemaati’ nin en büyük mezarlığı harabe görüntüsünden çıkarılmıştır.

Belgesel filmde yer alan konuşmacılar : Dr. Vlasis Agtzidis (Tarihçi), Dimitri Frangopoulos, Elena Papageorgiou (İstanbul sakini ) Nikos İliaskos (İliaskou ailesi varisi) Prof.Ayhan Aktar (Bilgi Üniversitesi), Sosyoloji ve Ekümenik Patrik Bartholomeos.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT