Deniz Tarihtir - The Sea is History

Deniz Tarihtir - The Sea is History

Tarihler: 05 Ağustos 2017 Cumartesi ~ 05 Ağustos 2017 Cumartesi 15:00

Yer: Pera Müzesi

Ücret: Ücretsiz

Adres: Meşrutiyet Cad. No.65 Tepebaşı Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 334 99 00

Web: http://www.peramuzesi.org.tr

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ağu 5, 2017 ~ Ağu 5, 2017

Pera Film sezonu “Bellek Üzerine ya da Nasıl Çiftdüşünebilirim?” adlı programla kapatıyor. Çiftdüşün: Çiftgörü sergisi kapsamında sunulan bu film ve video programı bellek kavramını ve belleğin imgeyle metin arasında kurduğu ilişkiyi araştırıyor. Yan yana getirilmiş imge ve metinler yeniden üretmenin ya da anımsamanın gücünü ya da sürecini ortaya koyuyor. Kuveyt’te Filistinli bir ailenin çocuğu olarak doğan ve Fransa-ABD arasında büyüyen sanatçı/yönetmen Basma Alsharif’in kısa deneysel filmi The Story of Milk and Honey (Sütle Balın Hikâyesi), gerçekle kurguyu incelikli bir biçimde örüyor ve bir yenilgi hikâyesinden çok katmanlı bir yolculuğa dönüşerek nasıl bilgi topladığımızı, gerçekleri nasıl algıladığımızı ve kendi arzularımıza hizmet edecek şekilde tarihi yeniden nasıl yarattığımızı araştırıyor. Yönetmen Louis Henderson’un çalışmaları sömürgecilik, teknoloji, kapitalizm ve tarih arasındaki bağları inceliyor; The Sea is History de (Deniz Tarihtir) Derek Walcott’un şiirinin serbest uyarlaması. 1975’ten bu yana çeşitli filmler ve videolar çeken ve aynı zamanda ayrıca New York tiyatro kumpanyası The Wooster Group için enstelasyonlar yapan Ken Kobland’ın Shanghaied Text (Şanghaylanmış Metin) adlı filmi 20. Yüzyılın uygarlık ve ilerleme fikirlerini konu alıyor. Chris Marker’ın başyapıtı Sans Soleil (Güneşsiz), bir arkadaşından gelen mektupları okuyan ve bunlar hakkında yorumlar yapan bir kadın üzerine kurulu; bu arkadaş da dünyayı gezen ve özellikle “iki uç varoluş kutbu” olarak nitelendirdiği Japonya ve Afrika’ya (burada her ne kadar tarihsel bir rol oynamış olsalar da kıtanın en fakir ve en unutulmuş ülkelerinden olan Guinea Bissau ve Cape Verde Adaları tarafından temsil ediliyor) tutkun olan serbest bir kameraman. Ozan Adam’ın filmi For the Blind (Körler/Jaluziler İçin) komedi, kült, animasyon ya da yeniden yapım olmayan, uzun metrajlı, uluslararası ödüllü ilk Türk bilimkurgu filmi. “Üretilmiş bellek,” “anı yaratımı” ve “paralel evrenler” gibi konuları ele alıyor. “Bellek Üzerine ya da Nasıl Çiftdüşünebilirim?” imge, metin ve bellek arasındaki ilişkiyi derinlemesine inceliyor.

#Çiftdüşün

Yönetmen: Louis Henderson
Fransa; 2016, 28’; renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı

Dominik Cumhuriyeti ve Haiti’de çekilen The Sea is History (Deniz Tarihtir), Derek Walcott’un şiirinin serbest uyarlaması. Film Avrupa sömürgecilik tarihinin maddeci ve animist bir eleştirisi niteliğinde; geçmişi bugünle girift bir şekilde iç içe geçmiş, yaşayanları ve ölüleri barındıran, canlı ve değişken bir şey olarak okuyor. Bu anlamda “Plantationocene” olarak adlandırılabilecek (1492’de Kolomb’un Ayiti’ye –bugünkü Dominik Cumhuriyeti’ne- gelmesiyle, yani Amerika kıtasının sömürgeleştirilmesiyle başlayan modernite ve küreselleşmiş kapitalizmin yol açtığı) sınır olayının ötesine geçmenin ve yaşam içinde ölümü yeniden anlatısallaştırmanın siyaseti olarak melezlenmiş toplulukların olası bir “Chthulucene” geleceğine yönelmenin bir yolunu öneriyor. Yeni Dünya’nın ilk başkenti Santo Domingo’da ve son dönemde küresel okyanusu derinden etkilemekte olan deniz sıcaklığı artışları nedeniyle Haiti’yle olan sınırı sular altında bırakan ve bir zamanlar Karayip Denizi’nin bir parçası olan aşırı tuzlu Enriquillo Gölü’nde çekildi.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT