Geceyarısı Filmleri! “Karanlıktan korkar mısınız?”

Tarihler: 12 Mart 2010 Cuma ~ 13 Mart 2010 Cumartesi 22.00

Yer: KargART

Ücret: Ücretsizdir

Adres: Bahariye Cad. Kadife Sokak No: 16 Kadıköy İstanbul Kadıköy İstanbul

Telefon: 0216 330 31 51

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 12, 2010 ~ Mar 13, 2010

!Geceyarısı Filmleri!
12 Mart 2010 Cuma - 13 Mart 2010 Cumartesi 22:00

!Geceyarısı Filmleri!
“Karanlıktan korkar mısınız?”
Hazırlayan: KargART ve Serdar Kökçeoğlu

Evim, Güzel Evim - Film: "One Week"
Yönetmen: Edward F. Cline + Buster Keaton
Süre: 19 dakika

Film: Yaşasın Aşk/Ai qing wan sui
Yönetmen: Tsai Ming-liang
Süre: 118 dakika, İngilizce altyazı

Film: Chungking Ekspresi/Chung Hing sam lam
Yönetmen: Wong Kar Wai
Süre: 98 dakika, Türkçe altyazı
Geceyarısı Filmlerini Engin Ertan Seçti!

KargART ve Serdar Kökçeoğlu tarafından başlatılan !Geceyarısı Filmleri! programı yeni sezonda "uzman" seçimlerine de yer veriyor. "Öteki Sinema" sitesi ile başlayan "konuk küratör" geceleri, Sinema dergisinden Engin Ertan`la devam ediyor. Mart ayının "Evim, Güzel Evim" adını taşıyan programı Engin Ertan tarafından oluşturuldu. Seçkide yer alan biri kısa, diğer ikisi uzun metraj üç film, sinemada mekân kullanımına ve `ev` kavramının taşıdığı anlamlara farklı bir bakış sunuyor.

1920 yapımı "One Week", ortak yönetmeni/senaristi ve aynı zamanda başrol oyuncusu da olan Buster Keaton`ın absürt mizahından fazlasıyla nasiplenmiş bir kısa film. Yeni evli bir çiftin düğün hediyesi olarak aldıkları portatif evi 7 gün içerisinde kurma çabasını anlatan film, son derece yaratıcı bir sanat yönetimi ve Keaton`ın alametifarikası fiziksel komediden bolca faydalanarak mekânın içini dışına çıkartıyor, altını üstüne getiriyor.

Seçkinin uzun metrajları olan "Yaşasın Aşk/Ai qing wan sui" ve "Chungking Ekspresi/Chung Hing sam lam" ise tematik bir benzerliğin ötesinde, yapım tarihi (1994) ve üretilen coğrafya (Uzak Doğu) açısından da bir ortaklık taşıyor. Venedik`te kazandığı Altın Aslan ve FIPRESCI ödülleriyle Tayvanlı yönetmeni Tsai Ming-liang`ın uluslararası bir ün kazanmasını sağlayan "Yaşasın Aşk", farklı zamanlarda aynı evde yaşayan ama diğer kullanıcılardan haberi olmayan üç karakterin ilişkisini ele alıyor. Birbirlerinin hayatına tuhaf bir ilgi ve biraz da saplantılı bir arzu duyan bu iki erkek ve bir kadının hikâyesi, tipik bir Ming-liang filmine kaynaklık ediyor. Takipçilerinin bildiği üzere, hemen her filminde karakterlerinin yaşadığı alanla oynamaya, ona yeni şekiller ve anlamlar vermeye meraklı olan yönetmen, "Yaşasın Aşk"ta da özel ve geneli birbirinden ayıran duvarları ortadan kaldırıyor.

Çekildiği dönemde parçalı dramatik yapısıyla epey ilgi çeken, Wong Kar Wai`nin çıkış filmi "Chungking Ekspresi" de ikinci öyküsünde mekânı benzer şekilde kullanıyor. Faye Wong`un canlandırdığı genç kadın, platonik şekilde aşık olduğu polisin (Tony Leung Chiu Wai) ev anahtarını ele geçiriyor ve gün içerisinde yaptığı izinsiz ziyaretlerle bu mekânı ve içindeki eşyaları farklı şekillerde benimsiyor. Bazen evi topluyor ve temizliyor, bazense eşyaların yerini değiştiriyor veya yenilerini alıyor... Kar Wai`nin dış mekânlarda çektiği görüntüler Hong Kong`un ritmini, hayatın akıcılığını ve bu akış içerisindeki tesadüfi buluşmaları sergilerken, `ev` de bu iki karakter için benzer bir `ortak mekân`a dönüşüyor. Başka bir deyişle, tıpkı "Yaşasın Aşk"ta olduğu gibi, özel ve genel iç içe geçiyorlar.

Bu üç filmi tek bir gecede birarada izlemek, seyirciye sinemada zaman ve mekân algısı üzerine düşünmek için de bir imkân sunuyor.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT