Mimarlar Odası Belgesel Sinema Kulübü Film Gösterimi

Tarihler: 30 Mart 2011 Çarşamba ~ 30 Mart 2011 Çarşamba 30 Mart Çarşamba Saat: 18:30

Yer: Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

Adres: Karaköy Kemankeş Cad. No: 31 Beyoğlu İstanbul Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 251 49 00/ 205

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 30, 2011 ~ Mar 30, 2011

Süre: 27’15”

Etkinlikte bu hafta Sayın Ara Güler’in “Kahraman’ın Sonu (Yavuz)” isimli kısa filmini sunacağız. Ara Güler filmin başında şu açıklamayı yapıyor:

İnsanlar her çağda kahramanlar yaratırlar ve sonra yine kendileri, kendi istekleri ile bu yarattıkları kahramanları yok ederler. Birinci Dünya Savaşı’nda Alman Zırhlısı Goeben, Türkçe adı ile Yavuz, asrın bir yerinde, belki de vazifesi bittiği için ölüme mahkûm edildi. Ne için insanlar öldü, ne için adına şarkılar yazıldı, bir kahraman idi ise ne için bir kahraman kahramanlığını yitirip yok edildi.

Bu film gençliğimizdeki Kahraman Yavuz’un ölüm öyküsüdür.

Birinci Dünya Savaşı’nda Alman İmparatorluğu Donanması’ndan Osmanlı İmparatorluğu Donanması’na katılan, adına türküler yakılmış Yavuz Zırhlısı’nın öyküsü kısaca şöyle: 1911’de Hamburg Tersaneleri’nde yapılan Moltke sınıfı iki gemiden biri olan SMS Goeben (Yavuz), 1912’de Alman Akdeniz Savaş Filosu (Deutsche Mittelmeer Division)’na katıldı. O yıllarda Akdeniz’in en kuvvetli gemisiydi. I.Dünya Savaşı başladığında, Kraliyet Donanması Komutanı Winston Churchill, bu geminin ne pahasına olursa olsun ele geçirilmesini istemişti. Yavuz Gemisi, Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’na girmesinde önemli rol oynamıştır.

Yavuz ve Midilli Olayı:
Akdeniz`de Osmanlı Donanması’na katılma emrini alan Amiral Souchon yönetiminde 10 Ağustos`ta Breslau (Midilli) ile birlikte Çanakkale Boğazı’ndan Marmara`ya giren geminin, 16 Ağustos`ta Osmanlı Devleti`ne 5.000 altına satıldığı Alman Hükümeti tarafından açıklandı.

Amiral Souchon, Erkan-ı Harbiye Reisi Enver Paşa ile Rusya`nın Sivastopol liman kentine bir baskın planladı ve bunu uygulamaya koyarak 29 Ekim sabahı Rus liman ve gemilerine baskın düzenledi. Osmanlı Donanması tarafından "Yavuz Sultan Selim" ismi verilmiş gemi bu baskında görev yaptı. Ünlü Sivastopol baskınından sonra 2 Kasım’da Rusya Osmanlı Devleti`ne savaş ilân etti.

Harekâtları:
Yakın tarihimizde çoğunlukla Yavuz Zırhlısı olarak anılan gemi, Osmanlı-Rus Savaşı süresince Karadeniz’de görev yaptı. 20 Ocak 1918’de Midilli ile birlikte Amiral Hubert von Rebeur-Paschwitz komutası altında ilk kez Çanakkale’den çıkıp, Selanik’e gitti. Çıkan çarpışmalarda İngilizler’in HMS Raglan ve M28 gemileri batırıldı. Ancak Midilli kaybedildi, Yavuz ise Çanakkale’ye dönüp tamire alındı.

Cumhuriyet Dönemi:
Saltanat kalktıktan sonra “Yavuz Selim” Türkiye Cumhuriyeti Donanmasının Sancak Gemisi olarak 1930’dan 1950’ye kadar görev yaptı. 19 Kasım 1938’de Atatürk’ün naaşını İstanbul’dan İzmit’e kadar taşıdı. 1950’de aktif görevden ayrıldı.

Daha sonra Gölcük yakınlarındaki Kavaklı’ya çekildi. 18 Aralık 1969’da Adalet Partisi Hükümeti döneminde Makine Kimya Endüstrisi’ne satıldı.

7 Haziran 1973’te, TCG Yavuz, silahları ve teknik parçalarından önemli bir kısmı çıkarılıp hurdaya ayrıldı ve jilet yapılmak üzere İtalyanlara satıldı.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT