Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Belgesel Film Gösterimleri

Tarihler: 15 Temmuz 2009 Çarşamba ~ 22 Temmuz 2009 Çarşamba 15, 22 Temmuz 2009 Cumartesi Saat: 21:00

Yer: Nâzım Hikmet Kültür Merkezi

Nereden Alınır: www.nazimhikmetkulturmerkezi.org

Adres: Bahariye Cd. Ali Suavi Sk. (Sanatkârlar Sk.) No: 07 Kadıköy Kadıköy İstanbul

Telefon: 0216 414 22 39

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Tem 15, 2009 ~ Tem 22, 2009
Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Belgesel Film Gösterimleri
Temmuz akşamlarında bu kez her ikisi de Süha Arınla çalışmış iki deneyimli belgeselcimizi NHKM bahçesinde konuk ediyoruz. Hakan Aytekin, Süryanicenin el yazısı geleneğinin bu topraklardaki son temsilcisine, İsmet Arasan ölmekte olan bir dili konuşan son sese kulak veriyor.

YARINA BİR HARF
15 Temmuz Çarşamba 21:00
Yönetmen: Hakan Aytekin
Türkiye / 2007 / Orijinal dili Süryanice / Türkçe Altyazılı

Bugün dünyada yaklaşık 6.700 dil konuşuluyor. Uzmanların tahminleri doğru çıkarsa, yaklaşık 5.000 dil, bu yüzyılda tarih sahnesinden silinmiş olacak! Bu tehlike dünyanın yaşayan en eski üç dilinden biri olan ve bu topraklarda yeşermiş olan Süryanice için de geçerli. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan binlerce dil arasında Süryanicenin özel bir yeri var. Çünkü Süryanice, hala yaşayan ve yazılı edebiyatı olan 78 dilden biri ve bu dilin en önemli taşıyıcılarından biri olan el yazmacılığı hala sürüyor.

Yarına Bir Harf belgeselinde Süryanicenin tarihsel geçmişi, Süryanice el yazmacılığı geleneğini Güneydoğu Anadoluda sürdüren tek, belki de son temsilci olan Papaz Gabriel Aktaş’ın dünyası üzerinden ele alınıyor. Çok katmanlı bir yapıya sahip olan belgesel filmde doğum ile ölüm arasında yaşamın ve kültürün temel dinamikleri ile Süryanicenin tarihsel gelişimi arasında paralellikler kuruluyor; Süryani dili ve el yazmacılığı geleneği, Süryanicenin 22 harfine karşılık gelecek biçimde bölümlere ayrılarak ele alınıyor. Belgeselin orijinal dilinin Süryanice olması ise bir ilk olma özelliği de kazandırıyor filme. Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İsveççe ve Hollandaca altyazılar ise filmi izleyecek olan dünyanın çeşitli coğrafyalarına dağılmış durumdaki Süryanilerin, kendi ana dillerini okumada ve anlamada çektikleri zorluğun altını çiziyor.
Filmden sonra yönetmenin katılımıyla film hakkında bir söyleşi gerçekleştirilecektir.

SON SESLER
22 Temmuz Çarşamba 21:00

Yönetmen: İsmet Arasan
Türkiye / Yılı / süresi
Yönetmen: İsmet ARASAN
Görüntü Yönetmeni: Hasan GERGİN
Özgün Müzik: Cüneyt DURU
Metin: Cemal UZUNOĞLU&İsmet ARASAN
Anlatan: Müşfik KENTER
Yapım Yönetmeni: Alican GEBEŞ
Yapımevi: İFA,1987,26 dakika

Bu belgesel film; Kafkasya kökenli Ubıh halkının dilini konuşan ve anadilinde rüya görebilen son Ubıh Tevfik Esençin, soydaşlarıyla birlikte yaşadığı köydeki dramatik öyküsünü anlatmaktadır.Ubıhlar,19.yüzyılda Kafkasya’dan Anadolu topraklarına sığınmış ve sayısı 30.000 olarak tahmin edilen bir dağ halkıydı. Tevfik Esençin 1992 yılında ölümü ile birlikte Ubıhça da ölü diller arasına girdi.
Gösterimler Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) katkılarıyla düzenlenmektedir...

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT