Pera Film’den Yaza Özel Bir Program: “Kumsalda”

Pera Film’den Yaza Özel Bir Program: “Kumsalda”

Tarihler: 21 Haziran 2018 Perşembe ~ 28 Temmuz 2018 Cumartesi

Yer: Pera Müzesi

Ücret: Ücretsiz

Adres: Meşrutiyet Cad. No.65 Tepebaşı Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 334 99 00

Web: http://www.peramuzesi.org.tr

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haz 21, 2018 ~ Tem 28, 2018

Pera Müzesi'nin yaza özel  sunduğu film programı Kumsalda, 28 Temmuz 2018 tarihine kadar devam ediyor. Program, sinemada bir mekân olarak kumsalın işaret ettiği anlamların izlerini sürüyor.

Pera Film'in sunduğu Kumsalda film programı, 1951’den günümüze, Türkiye ve dünya sinemasından seçilen klasik sinema örneklerinden yakın dönem örneklere kadar geniş bir seçkiyi izleyiciyle buluşturuyor. Bir mekân olarak kumsalı ele alan Kumsalda, Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde devam eden ve 1870’lerden 20. yüzyıla, deniz hamamından plaja geçişin hikâyesine odaklanan “İstanbul’da Deniz Sefası: Deniz Hamamından Plaja Nostalji” sergisine paralel olarak sunuluyor. Fransız Yeni Dalga Akımı’nın temsilcilerinden Éric Rohmer, Michelangelo Antonioni, Jacques Tati, Otto Preminger gibi usta yönetmenlerin filmlerinin yanı sıra, Asghar Farhadi, Ulrich Seidl ve Yorgos Lanthimos gibi yakın dönem yönetmenlerin filmleri de yer alıyor.

Usta Fransız sinemacı Jacques Tati’nin yazdığı, oynadığı ve yönettiği siyah beyaz yapım Bay Hulot’nun Tatili (Mr. Hulot’s Holiday, 1951), özgün bir mizah anlayışıyla örülüyor. Film, Tati’nin çizdiği portrelerle sinemanın klasikleri arasında yer alıyor. Esat Özgül’ün ilk sinema filmi Ne Sihirdir Ne Keramet (Sim Sala Bim, 1951), dönemin önemli plajlarından Süreyya Plajı’nda ve Bakireler Tapınağı’nda yer alan sahnelerle öne çıkıyor. Françoise Sagan'ın aynı adlı romanından uyarlanan Günaydın Hüzün (Bonjour Tristesse, 1958) filminin yönetmenliğini Otto Preminger üstleniyor. Filmde Preminger, karakterlerin siyah beyaz Paris'te yaşadıkları hüzün ile Fransız Riviera'sında geçirilen aydınlık ve rengârenk yaz arasındaki karşıtlığa vurgu yapıyor. İlk gösterimi 1960 yılında Cannes’de yapılan, modern sinemanın başlangıç noktalarından biri sayılan Macera (L'Avventura, 1960) filminin yönetmen koltuğunda Michelangelo Antonioni oturuyor.

Thomas Mann’ın aynı adlı eserinden yönetmen Luchino Visconti’nin beyazperdeye uyarladığı Venedik’te Ölüm (Death in Venice, 1971), güç ve güzellik temalarına yaklaşımı ile öne çıkıyor. Filmde dönemsel detaylar, etkileyici bir üslupla izleyiciye sunuluyor. Eric Rohmer'in bir yaz eğlencesini derin mesajlar eşliğinde sunan Pauline Plajda (Pauline at the Beach, 1983), seksenlerin plaj modasını da gözler önüne seriyor. Rohmer'in, Kumsalda programı kapsamında gösterilen ikinci filmi Yaz Hikâyesi (A Summer's Tale, 1996), Fransız toplumu ve ergenlik aşkları üzerine bir inceleme sunuyor. Bruno Ganz'ın etkileyici oyunculuğundan da güç alan Sonsuzluk ve Bir Gün (Eternity and a Day, 1998)’ün yönetmenliğini Theo Angelopoulos üstleniyor. 1998 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'ye layık görülen film, izleyiciyi geçmiş ile bugünün iç içe geçtiği bir yolculuğa çıkarıyor.

İspanyol yönetmen Julio Medem imzasını taşıyan Lucía (Sex and Lucía, 2001), aşk, fantezi, kurmaca ile gerçekliğin doğalarının karşılaştırılması üzerine eğiliyor. Yönetmenliğini Yorgos Lanthimos’ın yaptığı Kinetta (Kinetta, 2005), Yunanistan'da tatil sezonu dışında boşalan ve göçmen işçilere mesken olan bir tatil kasabasında geçen olayları anlatıyor. 2005 yapımı film, aynı yıl Toronto Film Festivali’nde gösterilirken, Avrupa sinema çevreleri tarafından ilgiyle karşılanan deneysel bir yapımı oluşturuyor. Ödüllü Fransız yönetmen Agnès Varda, Agnès'in Plajları (The Beaches of Agnès, 2008) filminde, gerçek ile hayali olanı, geçmiş ile bugünü, acı ile sevinci yan yana getiriyor. Filmde kendi filmlerinden parçalar, eski fotoğraf ve canlandırmalar sunan Varda, hem hayatına hem de filmlerini çekiş süreçlerine bir yolculuk yaşatıyor.

İranlı bağımsız yönetmen Asghar Farhadi’nin 2009 yılında Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı ödülü alan filmi Elly Hakkında (About Elly, 2009), yalan olgusunun insan hayatını ne kadar etkilediğini ve yalanların açığa çıktıklarında insanları nasıl değiştirdiğini anlatıyor. Ödüllü filmlerin ve pek çok belgeselin yönetmeni Ulrich Seidl’in Cennet üçlemesinin ilk filmi Cennet: Aşk (Paradise: Love, 2012), yaşlı kadın, yaşlı erkek, cinselliğin pazar değeri, ten renginin gücü gibi kavramlara odaklanıyor. Yönetmen koltuğunda Zeynep Dadak ve Merve Kayan’ın oturduğu Mavi Dalga (The Blue Wave, 2013), aşk, arkadaşlık ve aile meseleleri üzerine eğilen bir gençlik filmi olarak öne çıkıyor. Film 50. Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Senaryo, En İyi Kurgu ve En İyi İlk Film Ödülleri’ni alırken, ikilinin kısa belgeseli Bu Sahilde (On the Coast, 2010), tatilde insanların girdiği halet-i ruhiyeyi gözleri önüne seriyor.

28 Temmuz 2018 tarihine kadar
Bay Hulot'nun Tatili (Mr. Hulot’s Holiday), Jacques Tati, 1951

Ne Sihirdir Ne Keramet (Sim Sala Bim), Esat Özgül, 1951

Günaydın Hüzün (Bonjour Tristesse), Otto Preminger, 1958

Macera (L'Avventura), Michelangelo Antonioni, 1960

Venedik'te Ölüm (Death in Venice), Luchino Visconti, 1971

Pauline Plajda (Pauline at the Beach), Éric Rohmer, 1983

Yaz Hikâyesi (A Summer's Tale), Éric Rohmer, 1996

Sonsuzluk ve Bir Gün (Eternity and a Day), Theo Angelopoulos, 1998

Lucia (Sex and Lucía), Julio Medem, 2001

Kinetta, Yorgos Lanthimos, 2005

Agnès'in Plajları (The Beaches of Agnès), Agnès Varda, 2008

Elly Hakkında (About Elly), Asghar Farhadi, 2009

Cennet: Aşk (Paradise: Love), Ulrich Seidl, 2012

Mavi Dalga (The Blue Wave), Zeynep Dadak, Merve Kayan, 2013

Bu Sahilde (On the Coast), Zeynep Dadak, Merve Kayan, 2010

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT