Şevket Şahintaş – Herkes Uyurken - Gecenin Öteki Yüzü

Tarihler: 20 Mart 2012 Salı ~ 20 Mart 2012 Salı

Yer: PhotoWorld Fotoğraf Merkezi

Ücret: Ücretsiz

Adres: Bahariye Caddesi Kuzu Kestane Sokak No: 16 Kadıköy İstanbul Kadıköy İstanbul

Telefon: 0216 418 19 76 - 0216 418 01 74

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 20, 2012 ~ Mar 20, 2012

Şevket Şahintaş, 20 Mart Salı akşamı PhotoWorld Fotoğraf Merkezi'nin konuğu olacak. Şahintaş, Gecenin Öteki Yüzü adlı fotoğraf gösterisinde bir taksi şoförü olarak İstanbul’da gece vardiyasında karşılaştıklarını vizöründen bizlere yansıtacak. Gösteri esnasında bir saatlik bir de belgesel film gösterimi olacak. Herkes Uyurken adlı bu belgesel film, Şevket Şahintaş’ın hayatından yaklaşık iki yıllık bir bölümü, Şahintaş’ın ilk sergisini açışını ve bu dönem içinde yaşadıklarını konu ediniyor. Gecenin Öteki Yüzü adlı fotoğraf gösterisi ve Herkes Uyurken adlı belgesel film gösterimine tüm fotoğrafseverler davetlidir.

Not: Salı etkinliklerimiz ücretsizdir.

Tarih: 20 Mart 2012 Salı
Saat: 19:30
Yer: PhotoWorld Fotoğraf Merkezi
Adres: Bahariye Caddesi Kuzu Kestane Sokak No: 16 Kadıköy İstanbul
Tel: 0216 418 19 76 - 0216 418 01 74

Web: www.photoworldfotografmerkezi.com

Karanlığın çökmesiyle çöp toplayıcıları, evsizler, gece işçileri, fahişeler ve travestiler varlıklarını sürdürebilmek için Beyoğlu’nun sokaklarında toplumun varlıklı kalanlarını aramak için aralarına karışır. Beş yıldan bu yana Şevket Şahintaş taksi şoförü olarak çalıştığı gece vardiyasında İstanbul sokaklarının gerçekliğini ve acımasızlığını resme çekerek ve vide¬oya alarak belgelemiştir. Manzara Perspektive Suriye Pasajı’nın odalarında sanatçının geniş fotoğraf ve film arşivlerini sunmaktadır. Yurtdışındaki çeşitli sergi ve röportajlardan sonra ‘Gecenin öteki yüzü’ Şevket Şahintaş’ın Türkiyedeki ilk sergisidir. Gece İstanbul üzerinde yaptığı gezintilerde Şahintaş kamerasının flaşıyla anları, mimikleri ve gecenin karanlığında saklanan yüzleri ve gecenin karanlık noktasındaki gizli habersizliği yakalar. Reklam kampanyalarının ışıklı panolarına karşılık bu kişiler reklam kampanyaların temalarına karşı karanlık birer gölge gibi dururlar. Hayali dünya ve gerçeklik arasındaki bu karşıtlık daha sert veya daha alaycı olamaz. Bir kaç sokak ötede tatmin edilmemiş arzular ve kuralcı toplumun doyumsuzluğu taşkınlıkla, fuhuşla saldırganlıkla birleşir. Bir fotoğraf sergisi adamın birinin yarım saat dinlenmek için bir otobüs durağından diğerini dolaşmasını gösterir. Arkasında ise bir süper modelle kar vaat eden banka reklamı. Bankanın reklam kampanyasının aksine adamın görünümünün ve durumunun değişmesi çok zor. Yaklaşık bu 100 fotoğraf Şahintaş’ın üç yıllık süre içinde aynı adama rastlaması sonucu çekilmiştir. Şahintaş’ın birçok fotoğrafında fikir ayrılığı değil onların birlikte uyum içinde olması var. Reklamların, her bir grubun dışındaki kişilerin ve sosyal kuralların anlaşılır olması çabalanmıştır. Aile yapısı bittiğinde ve toplum dışlama ile cevap verdiğinde geriye acımasızlık ve yalnızlıkla nitelendirilen yaşamı sürdürme kalır. Kişinin kendi aralığını kaybetmesine rağmen bu istikrarsızlık sadece bölük pörçük bir kavrayışı ve bu fotograflarda insanların kaderlerinin imkansızlığını görmemizi sağlıyor. Resimlerini siyasal kişilik vermek veya işlevsel hale getirmek yerine, Şevket Şahintaş ne lobisi olan ne de algılanan katıksız mevcudiyetleri göstermeye çalışıyor. Toscanellinin reklam kampanyalarındaki amaç gibi şaşırtmak veya kışkırtmak amacıyla bir gizem hazırlamıyor. Aslında Şahintaş geceleri caddelerde oluşan gerçekleri ortaya koymaya çalışıyor.

Belgesel Film Gösterisi Hakkında

Adı: Herkes Uyurken
Yapım Tarihi: 2010
Süre : 01:02:00
Formatı : Belgesel, Renkli, Türkçe

Yönetmen - Erdem Murat Çeliker
Yapımcı - Ayfer Tokatlıoğlu
Kamera - Vojtech Pokorny
Kurgu - Erdem Murat Çelikler
Görüntü Yönetmeni - Vojtech Pokorny

Herkes Uyurken, İstanbul’un Dolapdere semti çevresinde uzun yıllar gece çalışan sıradışı bir taksi şoförünün hayatından bir kesiti yansıtıyor. Şevket Şahintaş’ı diğer taksicilerden ayıran özelliği, önceden hiçbir eğitim almadan çektiği, İstanbul’un evsizlerini konu edinen fotoğraflarıyla başarılı bir fotoğrafçı olarak tanınmaya başlaması. Ama onun için önemli olan fotoğrafların başarısından ziyade, gece mesailerinde sürekli yolunun kesiştiği, kent sokaklarında karanlıkta kalan evsizlerin gecelerini göstermek ve evsizlik sorunu hakkında duyarlılık yaratmak. Herkes Uyurken, Şevket Şahintaş’ın hayatından yaklaşık iki yıllık bir bölümü, Şahintaş’ın ilk sergisini açışını ve bu dönem içinde yaşadıklarını konu ediniyor. -

47. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Ulusal Kısa Film ve Belgesel Yarışması, En İyi İlk Belgesel Ödülü. 2010 -

Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi, Yeni Türkiye Belgeselleri Paneli, Gösterim. 2010 -

Hacettepe Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Belgesel Haftası, Gösterim. 2011 -

TRT Belgesel Film Yarışması, Ulusal Profesyonel Kategori, Finalist. 2011

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT