100. yılında Kartpostallarla Balkan Savaşı (1912-1913) Sergisi

Tarihler: 13 Mart 2013 Çarşamba ~ 06 Nisan 2013 Cumartesi

Yer: Caddebostan Kültür Merkezi

Adres: Bağdat Cad. Haldun Taner Sok. No:11 Kadıköy İstanbul

Telefon: 0216 467 36 00 - 0216 467 25 68

Faks: 0216 386 09 33

Web: http://http://www.ckm.gen.tr

E Posta: info@ckm.gen.tr

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 13, 2013 ~ Nis 6, 2013

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi işbirliğiyle hazırlanan “100. yılında Kartpostallarla Balkan Savaşı (1912-1913)” Sergisi, 13 Mart - 6 Nisan 2013 tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi (CKM)’de ziyaret edilebilir.

Osmanlı’nı tek başına giriştiği son savaş… Acı bir yenilgi, onur kırıcı bir barış antlaşması. Bu hengâmede tutsak düşen bir Osmanlı subayının Sofya’daki tutsaklık günlerinde topladığı kartpostallarla oluşturduğu bir albüm…

Bu acı savaşa Bulgar devletinin bakış açısını yansıtan kartpostallar, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi işbirliği ile düzenlenen 100. yılında Kartpostallarla Balkan Savaşı (1912-1913) Sergisi’nde bütüncül bir belgeselin kareleri olarak değerlendiriliyor.

Sergi, 20. yüzyılın başında yaşanan ve I. Dünya Savaşı’nın küçük çaplı bir provası sayılan Balkan Savaşı’nda subay olarak görev yapan Mehmet Nail Bey’in Sofya’daki tutsaklığı sırasında topladığı 221 adet kartpostaldan oluşuyor. Bu kartpostallar arasında Balkan Savaşı ile ilgili fotoğraflar, temsili resimler ve karikatürler bulunuyor. O dönemdeki sınırlı iletişim olanakları nedeniyle kartpostallar, ülkeden ülkeye, elden ele dolaşan çok önemli propaganda araçlarıydı. Savaşın dört Balkan ülkesi ile Osmanlı Devleti arasında geçmesine karşın, Mehmet Nail Bey’in albümü Sofya’da derlendiği için genellikle Osmanlı – Bulgar çatışmalarıyla ilgili. Kartpostallarda Bulgarlar güç gösterisi yapmakta, Osmanlılar küçümsenmekte, yerine göre kırıcı görünümler içinde verilmektedir. Ancak bir bütün olarak ele alındığında savaşın çirkin yüzü, suçsuz insanların çektiği acılar ve dönemin kapitalist güçlerinin ürettikleri ölüm makineleri tüm çıplaklığıyla gözler önüne serilmektedir.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!
Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT