Alev Oskay - İroni

Tarihler: 05 Şubat 2014 Çarşamba ~ 26 Şubat 2014 Çarşamba

Yer: İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Galerisi

Telefon: 0212 498 42 90

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Şub 5, 2014 ~ Şub 26, 2014

İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Galerisi, 5 Şubatta 4. Kişisel sergisini açacak olan üniversitenin öğretim elemanlarından Alev Oskay’ın “İroni” adlı karışık işler sergisi ile buluşturuyor bizi. Sergi üniversitenin Ataköy yerleşkesinde 26 Şubata kadar izlenebilir.

Cam, seramik, yerleştirme ve montaj çalışmalarından oluşan farklı malzemeleri bir arada kullandığı farklı tema ve biçimlendirmelerden oluşan sergi, temelinde kadın üzerine. Kadının toplumda maruz kaldıkları, bırakıldığı çoğu zaman belki de…sesini çıkaramadığı, çıkartılmadığı, tek başına dik durmanın dayanılmaz zorluğu…Bugüne kadar ki tüm çalışmalarında kadın olma halleri üzerine sözünü söylemeye çalışan Alev Oskay, temel aldığı eleştiri odağını yine değiştirmiyor. Üstelik bunu birebir kendi üzerinden yapıyor. Kendini forma dönüştürerek formu hedef yapıyor.(kendini forma, formu hedefe dönüştürüyor.).

Empati serisi ile görsel olarak izleyiciyi, kendi yerine koymaya iten sanatçı; aynı zamanda yer değiştirmenin dinamiği ile sadece bakmanın (doğru yere bakmakla) bunun için yeterli olabileceğini savunuyor. Sanatçı fiilen kendisinin yerine bakmaya iterken aslında izleyiciyi aynalarla kendine baktırmayı hedefliyor. Onun için görmekten daha önemli neye ve nereye bakılacağı…

Serginin tamamı buluntu içki şişelerinden oluşan “şişeden işler” bölümünde ise kadın bedenini şişelerle özdeşleştiriyor Alev Oskay. Kendi imgeleri ile birleştirdiği kimi zaman boş, kimi zaman içi buluntu nesnelerle dolmuş şişelerin aracılığı ile çeşitli ruh hallerini ve davranış biçimlerini sorguluyor yine kendi üzerinden.

Migren hastası olan sanatçı yaşamını etkileyen bu savaşını yine onu nesneye dönüştürerek vermeye çalışıyor. Kullandığı ilaç kutuları ile esere dönüşen gerçeklik. Ruh hali ve bedende gerçekleşen deformasyonun biçime yansıması. Sanatçının yok saydığı sol yanı, yine sol yanının becerisi ile eserlerini bizlerle buluşturuyor. Karanlığa ihtiyaç duyuşu renk seçimine yansırken, hep koruyup kollanmak zorunda olduğu sol yanını (başını) sarıp sarmalamak da gazlı bezlere…

Çalışmalarını büyük bir çoğunluğunu alternatif pişim tekniklerinden biri olan raku tekniği ile üreten sanatçının, son dönem işlerini kapsayan sergide, bu teknikle ilgili de bir gösterimi de yer almaktadır.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!
Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT