Ali Kazma’nın Zamancı Adlı Sergisi

Tarihler: 30 Ocak 2015 Cuma ~ 05 Nisan 2015 Pazar

Yer: Arter

Adres: İstiklal Cad. No:211 Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 243 37 67

Faks: 0212 292 07 90

Web: http://http://www.arter.org.tr

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 30, 2015 ~ Nis 5, 2015

Küratör: Emre Baykal

ARTER’de 30 Ocak–5 Nisan 2015 tarihleri arasında Ali Kazma’nın Zamancı Adlı Sergisi yer alacak.

“zamancı”, Ali Kazma’nın 2005’ten bu yana ürettiği işler arasından seçilmiş ve pek çoğu Türkiye’de ilk kez gösterilecek olan 25 videoyu bir araya getiriyor. Sanatçının işlerine bütünsel bir bakış niteliği taşıyan serginin küratörlüğünü, 55. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’ndaki “Rezistans” (2013) adlı projesinin de küratörlüğünü yapmış olan ARTER Sergiler Direktörü Emre Baykal üstleniyor.

Ali Kazma’nın bugüne kadarki en geniş kapsamlı kişisel sergisi olan “zamancı”, sanatçının “Engellemeler” ve “Rezistans” serilerinden seçilen işlerini diğer çalışmalarıyla birlikte sunuyor. "zamancı”, sanatçının kendi üretim sürecinden yola çıkarak sergide yeralan işler ve işlerin kendi aralarında kurdukları ilişki üzerinden zaman kavramının izini sürüyor. Böylelikle insanın zamanın içinde ve zamana karşı varolma uğraşı, bedenin zamanı, çalışan beden, zamanın mekânsallaştırılması, mekânın zamansallığı, üretim ve zaman üzerine düşünceleri de kapsamına alıyor.

ARTER’in girişine izleyiciyi karşılayan ilk iş olarak yerleştirilen “Saat Ustası” (2006) adlı video, Ali Kazma’nın 2005 yılında üretmeye başladığı “Engellemeler” serisinin ilk işlerinden biri. Sanatçı şimdilik 18 parçadan oluşan bu seride düzenle kaos, yaşamla ölüm arasındaki gergin dengeyi, insanın dağılmaya, yok olmaya eğilimli dünyayı bir arada tutma çabasını ve bunu başarmak için geliştirdiği fiziksel üretimin çeşitliliğini, insan doğası içinde bu üretimin ne ifade ettiğini araştırıyor. Ali Kazma’nın, bu serinin bir parçası olarak Fransa’daki bir kristal fabrikasındaki üretim süreçlerine odaklandığı yeni işi, “Kristal” (2015) ise dünyada ilk kez bu sergide gösteriliyor.

“zamancı”, Ali Kazma’nın 55. Venedik Bienali Türkiye pavyonu için kurgulayıp ürettiği “Rezistans” serisinden işlere de kapsamlı bir biçimde yer veriyor. Ali Kazma “Rezistans”ta, bedeni hem kendi kısıtlarından kurtarıp özgürleştiren, hem de sınırlayıp kontrol altına alan müdahale ve stratejilere odaklanıyor. ARTER’de birbirleriyle diyalog kurmalarına izin veren açık bir düzen içinde yerleştirilien “Rezistans” serisinin bir parçası olan “Oyun” (2013) da dünyada ilk kez gösteriliyor. Bu işte Ali Kazma, New York’taki The Wooster Group tiyatro topluluğunun sahneye koyduğu Hamlet oyununun prova sürecine odaklanıyor.

“zamancı”, birbirini tamamlayan “Engellemeler” ve “Rezistans” serilerinden seçilen işlerin yanı sıra, sanatçının “Bugün”, “Yokluk”, “Geçmiş”, “OK”, “Yazılan” gibi yine zaman ve mekân kavramlarını araştırdığı işlere ve sanatçı kitabı “Recto Verso”ya da yer veriyor.

Ali Kazma’nın ARTER’deki “zamancı” sergisi dolayısıyla yayımlanan kitapta, sanatçının işleri ve pratiğiyle ilgili daha önce yayımlanmış metinlerden seçilen parçalar, bu kitap için gerçekleştirilen söyleşilerden alıntılarla, video kareleriyle ve yerleştirme görüntüleriyle bir araya geliyor. “zamancı” sergi kitabı, tıpkı sergi gibi, Ali Kazma’nın sanatsal üretimine kapsamlı bir bakış sunmayı amaçlıyor.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!
Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT