İki Kere Yabancı

Tarihler: 23 Şubat 2012 Perşembe ~ 30 Nisan 2012 Pazartesi

Yer: İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü

Adres: Kurtuluş Deresi Cad. Yahya Köprüsü Sok. No: 1 Dolapdere 34440 Beyoğlu İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 311 50 00

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Şub 23, 2012 ~ Nis 30, 2012

20. Yüzyılda Gerçekleşen Nüfus Mübadelesi Üzerine Bir Sergi

"İKİ KERE YABANCI" SERGİSİ, İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ'NDE AÇILIYOR

20. yüzyılın en önemli zorunlu göçlerinin hikâyesini anlatan "İki Kere Yabancı" sergisinin açılışı 23 Şubat 2012 tarihinde, saat 18.00'de İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde gerçekleşecek.

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin himayesinde gerçekleştirilecek etkinliğin katılımcıları arasında Avrupa Birliğinden Sorumlu Devlet Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış, tanınmış yazar Bruce Clark ve Oxford Üniversitesi'nden Prof. Roger Zetter bulunuyor.

20. yüzyılın en önemli zorunlu göçlerinin ve nüfus mübadelelerinin hikayesini anlatan ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin himayesinde gerçekleştirilecek olan "İki Kere Yabancı" sergisi, Avrupa Birliğinden Sorumlu Devlet Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış, tanınmış yazar Bruce Clark ve Oxford Üniversitesi'nden Prof. Roger Zetter'in katılımıyla, 23 Şubat 2012 Perşembe akşamı İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde açılıyor.

Sergi, 20. yüzyılın en önemli zorunlu göçleri arasında bir yolculuğa çıkarak, kendilerini ne doğdukları, ne de yaşlandıkları topraklarda evlerinde hissedebilen insanların seslerini duyuruyor. Bu multimedya sergisi, öncelikli olarak sözlü tanıklıklardan ve nadir film arşivlerinden oluşuyor ve ziyaretçilere bu travmatik olayları bizzat yaşayan ve hayatta kalan kişilerle yüz yüze gelme olanağı sunuyor.

Sergi, ziyaretçilerini 1923 Türk-Yunan Nüfus Mübadelesiyle başlayan, Hindistan'ın bölünmesine, II. Dünya Savaşı sonundaki Alman-Leh zorunlu göçüne ve 1960-70 dönemindeki Kıbrıs krizine kadar uzanan bir yolculuğa çıkartacak. Sergiye ayrıca, Ayça Damgacı'nın Türkçe olarak anlatımını üstlendiği bir öykü videosu da eşlik ediyor. "Vaat", ödüllü İngiliz öykü anlatıcısı Anna Conomos'un Eric Loren ve İngiliz Storyspinner web sitesiyle işbirliği içinde yazdığı, 1922 yılında gerçekleşen Türk-Yunan nüfus mübadelesi üzerine bir öykü.

Sergide aynı zamanda, yetişkinlerin ve çocukların "iki kere yabancı olmaya" dair düşünce ve deneyimlerini (anılarına dair notlar ve resimler) üzerine iliştirebilecekleri bir "Hafıza Ağacı" da bulunuyor.

Sergi, A.G. Leventis Vakfı (İngiltere/Kıbrıs), Goethe Enstitüsü, Lefkoşa'daki Kıbrıs Kamu Medya Merkezi (CCMC), Atina Megaron Konser Salonu ve Lozan Antlaşması Göçmenleri Vakfı ile işbirliği içinde ve Anemon Productions (Yunanistan), Oxford Üniversitesi (Göç Çalışmaları Merkezi, İngiltere), İstanbul Bilgi Üniversitesi (İstanbul), Benaki Müzesi (Atina), Leventis Belediye Müzesi (Lefkoşa) ve Tolle Idee (Münih) ile birlikte organize edildi. Proje, Avrupa Birliği Kültür Programı tarafından destekleniyor.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!
Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT