Katabasis / Eve Dönüş: Nurettin Erkan Solo Sergisi

Tarihler: 04 Şubat 2014 Salı ~ 01 Mart 2014 Cumartesi

Yer: Artnext İstanbul

Adres: Windowist Tower, Eski Büyükdere Cad. No: 26 Maslak Şişli İstanbul

Telefon: 0212 999 39 90

Web: http://http://www.artnext.org/

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Şub 4, 2014 ~ Mar 1, 2014

Çağdaş sanata özgün ve dinamik bir bakış açısı getiren ARTNEXT ISTANBUL, 2014’e yeni mekanında “KATABASİS / EVE DÖNÜŞ: NURETTİN ERKAN SOLO” sergisi ile merhaba diyor. Nurettin Erkan'ın toplam 28 eserinden oluşan ‘KATABASİS // EVE DÖNÜŞ’ sergisi; 29 Ocak 2014 – 1 Mart 2014 tarihleri arasında ARTNEXT Istanbul’un yeni mekanında görülebilir.

ARTNEXT ISTANBUL tarafından düzenlenen KATABASİS / EVE DÖNÜŞ: NURETTİN ERKAN SOLO” Sergisi 29 Ocak Çarşamba günü gerçekleşen renkli bir kokteyl ile açıldı. Sergi koordinatörlüğünü Didem Hazinedar’ın yaptığı ve Nurettin Erkan'ın toplam 28 eserinden oluşan ‘KATABASİS // EVE DÖNÜŞ’, 29 Ocak 2014 – 1 Mart 2014 tarihleri arasında ARTNEXT Istanbul’un yeni mekanında görülebilir.

ARTNEXT ISTANBUL’da açılan Nurettin Erkan’ın “KATABASİS // EVE DÖNÜŞ” sergisi –Profesör Vinay Dharwadker’in anlatımıyla – izleyiciye “muğlak, derine gömülü, yer altında hikâyeler” vaat ediyor. Sanatçı’nın eserleri; “Bizi bir kerede birçok içsel diyaloğa çekiyor, fakat aynı zamanda bizi düşünüp taşınmaya sevkediyor: imgeleri düşünmeye, hatta belki, normalde deneyimlediğimiz insan güzelliğinin içsel ve dışsal formlarını doğrudan doğruya ortaya çıkarmayan imgelemleri düşünmeye yönlendiriyor...”

Eserlere “beden, zaman ve melankoli” ilişkisi üzerinden yaklaşan Prof. Dharwadker’e göre; “Duvardaki resimlerin birbirini takibi, anların dizilişinin veya kesitlerinin yanılsamasıdır, fakat zaman hem bir soru hem de sorgulamadır. Biz şimdideyiz ve resimler de önümüzde duruyor, oysa onların zamanı aynı zamanda bizim zamanımız değil, bizi usulca fakat sıkı sıkıya başka zamana ve mekâna taşıyorlar. Onların zamanına giriyoruz ve bizim oluyor zaman.” Bu zamansal ilişkilenme farklı diyalog imkanlarını da beraberinde getirir: “Devinim halindeki imgeler bizi içsel bir diyaloğun yalnızlığına davet eder—izleyenin kendiyle, resimlerle, onların işlenmiş zengin zeminiyle, özneleriyle, betimledikleri nesnelerle, yarattıkları sahnelerle olan diyaloğuna.”

Feyzan Yaman’a göre Erkan’ın resimleri bir anlamda ‘katabatik bir yolculuk’tur: “Bir yazgının batıp yeni bir yazgının doğma sancılarına tanık olan bir ressamın ağıtı bu resimler. Akla Xenophon'un Anabasis'ini getiriyor. Bildikleri dünyadan, deniz kıyılarından, Yukarı Mezopotamya'ya ilerleyen ve orada ne için verdiklerini ve ne için kaybettiklerini bilmedikleri savaşın ardından kaderlerinin artık kendi ellerinde olmadığını fark eden insanların serüvenini. Onlara yaban bu topraklarda artık davetsiz misafirlerdir. Dönüş, ki ona Katabasis adı verilir, gelişten çok daha zorlu ve sınavlarla dolu olacaktır. Tek çareleri, birliklerinin dağılmamasıdır. Dicle kıyılarından Karadeniz dağlarına ulaşıp Sürmene yakınlarında denizi gören öncüleri, “Talatta, Talatta - Deniz, Deniz!” diye haykırdığında, bildikleri evrene ulaşmışlardır.”

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!
Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT