Orhan Peker - Özden, Komşu ve Başka

Tarihler: 28 Mayıs 2014 Çarşamba ~ 01 Haziran 2014 Pazar

Yer: Hallarts

Adres: Harbiye Mah. Teşvikiye Cad. / The Sofa Otel Şişli İstanbul

Telefon: 0212 368 18 18

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 28, 2014 ~ Haz 1, 2014

Orhan Peker’in ‘Özden, Komşu ve Başka’ ve Fahrelnissa Zeid’in ‘Çerkes Gelini’ İsimli Başyapıtları 3 Haziran’da Beyaz Müzayede’de Satışa çıkıyor…

Kurulduğundan bugüne çok sayıda ilklere imza atan Türkiye’nin öncü ve lider müzayede evi Beyaz Müzayede 3 Haziran 2014 Salı akşamı gerçekleştireceği sezonun son Çağdaş ve Modern Sanat Müzayedesi ile sanatseverleri yaz tatiline uğurlayacak.

3 Haziran 2014 Salı akşamı Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde düzenlenecek Müzayede’de satışa sunulacak eserler 28 Mayıs ve 1 Haziran tarihleri arasında Sofa Hotel HallArts Salonu’nda sergilenecek.

28. Beyaz Müzayede’de satışa sunulacak ve katalog kapağında yer alan Orhan Peker’in 135x136cm ebadındaki “Özden, Komşu ve Başka” isimli eseri sanatçının en bilinen başyapıtları arasında yer alıyor. Orhan Peker, 1967 yılında eşi Özden Hanım ile evlendikten sonra Ankara’da oturduğu çatı katının balkonunda kırmızı şezlonglar üzerinde oturan eşi Özden Hanım’ı ve komşusunu, ve şezlongların arasında çok değer verdiği kedisi “Başka”yı resmettiği, önünde sıçrayarak poz verip fotoğraf çektirdiği ve uzun süre satmayı reddettiği bu yapıtı 70’li yılların ortalarında yoğun ısrar sonucu o zamana göre astronomik bir fiat ile eserin bugünkü sahibi olan Ankara’lı bir dostuna satmış. Orhan Peker’in yakın çevresine “en beğendiği eseri” olarak nitelendirdiği “Özden, Komşu ve Başka” 400,000TL-600,000TL tahmini satış aralığı ile satışa sunulacak.

Türk Çağdaş Sanatı’nın en önemli ve değerli kadın ressamı Fahrelnisa Zeid’in 135x100cm ebadındaki “Çerkez Gelini” isimli portre başyapıtı satışa sunulan diğer sıra dışı yapıtlar arasında yer alıyor. Fahrelnissa Zeid’in Ürdün’ün önde gelen ailelerinden bir öğrencisinin kardeşinden esinlenerek 1980’li yılların başlarında resmettiği ‘Çerkez Gelini’ daha sonra bugünkü sahibi tarafından direk sanatçıdan alınmış. Ürdün’de ve yurtdışında çok sayıda sergide yer almış olan bu yapıtta pembe bir fon üzerinde gelinlikler içinde bir Çerkez güzeli resmedilmiş. “Çerkez Gelini” 300,000TL-450,000TL tahmini fiat aralığı ile koleksiyonerlerin beğenisine sunuluyor. Ayrıca, Fahrelnissa Zeid’in 1960’lı yıllara ait ‘Yeşil Soyut’ isimli 150x110cm ebadında ve ‘Bizans Güneşi’ isimli 79x118cm ebadında soyut yapıtları Müzayede’de satışa sunulan eserler arasında yer alıyor.

28. Beyaz Müzayede’de Orhan Peker ve Fahrelnissa Zeid’in başyapıtlarının yanısıra Türk Çağdaş ve Modern Sanatı’nın en değerli isimleri Nejad Melih Devrim, Mübin Orhon, Zeki Faik İzer, Erol Akyavaş, Burhan Doğançay, Adnan Çoker, Ömer Uluç, Ferruh Başağa, Yüksel Arslan, Komet, Mehmet Güleryüz, Ergin İnan, Alaettin Aksoy, Neşe Erdok, Timur Kerim İncedayı ve Fikret Mualla gibi ustaların görkemli ve birbirinden değerli eserleri yer alacak. Yurtdışında birçok koleksiyonda eserleri yer alan ve Fahrelnissa Zeid’in oğlu olan Nejad Melih Devrim’in bir şehir soyutlaması resmettiği 1962 yılına ait 97x130cm ebadındaki ‘Şehir Anısı’ isimli yapıtı 150,000TL-200,000TL tahmini fiat aralığı ile satışa sunulacak.

Müzayede’de ayrıca Türk Çağdaş Sanatı’nın Genç ve Orta Kuşağı’nın en önemli temsilcileri arasında kabul edilen Canan Tolon, Kemal Önsoy, Ramazan Bayrakoğlu, Selma Gürbüz, Gülay Semercioğlu, Balkan Naci İslimyeli, Ahmet Oran, Haluk Akakçe, Yaşam Şaşmazer ve Murat Pulat gibi sanatçıların çok özel yapıtları yer alıyor.

Beyaz Müzayede’de satışa sunulacak sıra dışı eserler 28 Mayıs-1 Haziran tarihleri saat 10:00-20:00 arasında Sofa Hotel HallArts Salonu’nda sanatseverlerin ziyaretine açık sergileniyor. Aziz Karadeniz tarafından yönetilecek olan ve 140 eserin satışa sunulacağı 28. Beyaz Müzayede 3 Haziran Salı akşamı saat 19:00’da Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Detaylı bilgi ve online katalog www.beyazart.com sitesinden veya (0212) 290 7050 numaralı telefondan alınabilir.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!
Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT