Ruth Benice - Nyon Porselenlerini Keşfetmek (1781-1813)

Tarihler: 06 Haziran 2012 Çarşamba ~ 30 Haziran 2012 Cumartesi

Yer: Galeri Selvin

Adres: Arnavutköy Dere Sok. No:3 Arnavutköy Beşiktaş İstanbul İstanbul

Telefon: 0212.263 74 81

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haz 6, 2012 ~ Haz 30, 2012

İsviçre doğumlu olan Benice, 13 yaşında ilk porselen el dekoru derslerini almaya başladı. Ünlü Ressam Nelly Perrin ile porselen boyama çalışmaları ile devam etti. 2000 yılında İtalya’nın Como kentinde düzenlenen “VI. Convention Azzura” ya iki eserle katıldı ve jüri tarafından, 1140 eser arasında, bir minyatür proje çalışması ile “IMPRONTE” ödülüne layık görüldü.

2002 yılında İtalya’nın Como kentinde düzenlenen “VII. Convention Azzura” Uluslararası El Dekoru Porselen yarışmasında, 650 sanatçının 1870 eseri arasında, yaşamı simgeleyen yedi porselen yumurtadan oluşan Türk çini bordürlerinden esinlenerek bezenmiş özgün yapıtı ikincilik ödülü “Second Absolute Prize” ile ödüllendirildi.

2005 yılında Almanya’nın Berlin kentinde düzenlenen “4. Internationale Ausstellung Kunst auf Porzellan und Glas” uluslararası El Dekoru Porselen yarışmasında, 290 eser arasından “Osmanlı hazine dairesinden porselenler: - Çicek buketi, - Renkli kaktüs, - Mavi kaktüs” özgün yapıtı altın madalya ödülü ile ödüllendirildi.

“Nyon porselenleri, özellikle beyazlığı ve parlaklığı ve çok renkli dekorları sayesinde meşhur olmuştur. İşlenen her bir dekor nesnenin şekline uygun yapılıyordu. İmal edilen formlar kısıtlı dahi olsa, boyanan dekorlar sınır tanımıyordu. Özenle yapılan bu parçalara uygulanan süslemeler nesnenin kaldıracağı kadar olmuştur. Hiç bir zaman aşırılığa kaçılmamıştır. Böylece kullanılan renkler porselenin beyaz yüzeyi ile dengesini her zaman korumuştur. İç karartıcı ve donuk- ruhsuz renklere yer verilmemiştir. Boya paleti her vakit canlı ve neşeli renkler içermiştir. O devirde kullanılan altın her vakit uygulanan dekorlarla bir armoni içinde olmuştur. Kendine has bir geometri içinde uygulanan desenler hiç bir zaman katı bir düzenlemeye bağlı kalmamıştır. Üretilen parçaların çoğunda özel bir işaret bulunur ve bu sır altın mavi bir balıktır.

Nyon porselenlerinde özel seçilmiş bir motif yoktur - bazı istisnalar olsa da – ama uygulanan işlemenin titizliği belirgindir. Nyon’daki porselen imalathanelerindeki dekoratörler Alman ve Fransız menşeli olup kendilerine ait modelleri ithal etmişlerdir. Bu ustalar bütün Avrupa’yı dolaşıp, bu alandaki yenilikleri ve sırları değiş-tokuş etmeğe çalışmışlar ve böylelikle işlerinde daha da ustalaşmağa özen göstermişlerdir. Fakat hangi referans, hangi gelenekler olursa olsun Nyon porselenlerine damgasını vuran Jacques DORTU olmuştur.”

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!
Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT