Şeylere Farklı Bir Bakış

Tarihler: 25 Ocak 2013 Cuma ~ 09 Şubat 2013 Cumartesi

Yer: Artnext İstanbul

Adres: Windowist Tower, Eski Büyükdere Cad. No: 26 Maslak Şişli İstanbul

Telefon: 0212 999 39 90

Web: http://http://www.artnext.org/

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 25, 2013 ~ Şub 9, 2013

"Sanatçının misyonu; "şey"lere farklı bir bakış getirebilmektir. İşte şu anda buna her şeyden çok ihtiyacımız var. Bu düzenin dışında bir şeyler üretebilen ve yaşamı yeniden başka bir gözle değerlendiren sanatçılara ihtiyacımız var. Diğer bir deyişle, yerleşik düşünceleri onaylamak yerine onları yerle bir eden bir anlayışa!"

Artnext Istanbul, 17 Ocak’ta açtığı dördüncü sergisi “Şeylere Farklı Bir Bakış / A Different Perception of Things” ile iki önemli heykeltıraşın eserlerini çağdaş sanat izleyicisi ile buluşturdu.

"Şeylere Farklı Bir Bakış / A Different Perception of Things” sergisi sanatçılara yapıtlarını özgürce oluşturmaları için yapılan bir çağrı. ARTNEXT Istanbul, Amerika’nın önde gelen sanat eleştirmenlerinden Dave Hickey’nin sanat dünyası için devrim niteliğindeki bu söylemine dayanarak 2013'ün ilk günlerinde düzenlediği dördüncü sergi "Şeylere Farklı Bir Bakış / A Different Perception of Things"te iki heykeltıraşın yapıtlarını izleyici ile buluştu. Sergideki isimler Türk çağdaş sanatında kendi bakış açılarını yapıtları ile özgürce ortaya koyarak toplumsal paranoyalar, şiddet, cinsellik ve sanat dünyasının iç sistematikleri de dahil her türlü kavram ve olguyu sorgulayabilen cesur sanatçılar. Hüseyin Suna ve Kağan Toros ARTNEXT Istanbul'un dördüncü sergisinde yapıtları ile yer alıyorlar.

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü mezunu 46 yaşındaki Hüseyin Suna, bronz ve ahşap heykelleri ile izleyiciyi tesir altına alıyor. Ağırlıklı olarak bronz döküm tekniği ile heykellerini üreten Hüseyin Suna son on beş yıl içerisinde birçok özgün yapıta imza attı. Değişen koşullar ve çeşitli zorluklar altında sanatçı tavrını muhafaza eden Suna, günümüze kadar hep artan bir saygı ve hayranlıkla izlenen eserler üretti. Sanatçı, 2009 yılında Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen "Leyla Gencer Heykeli Tasarım Yarışması"nda ikincilik ödülünü, 2012 yılında Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Aslı ile Kerem Heykeli Serbest, Ulusal, Güzel Sanat Eseri Yarışması”nda ise birincilik ödülünü kazandı.

Sanatçı İstinye’de bulunan atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Kağan Toros heykellerini demir, alüminyum, poliol döküm gibi farklı teknikler ile üretiyor. Sergide bir adet iki buçuk metreye iki metrelik kinetik heykeli bulunuyor. Toros’un “Örs Kafalı Kadınlar – Anvil Headed Women ” serisindeki kadın figürlerinin kafalarındaki “örs” formu, kadınların baskı altında bırakılan düşünceleri ve ellerinden alınanların bıraktığı izler olarak okunabilir. Figürlerin parmak uçlarında yükselmeleri ve bacaklarının kalınlığı eziyet karşısında direniş göstermelerini ifade eder. Figürlerin ellerindeki rahatlık ise sosyal dünyada artık istediği şekilde var olmaya hazır olan kadınının temsili duruşudur. Bu duyarlılıkla heykellerini üreten sanatçı, sergideki eserlerinin satışından elde edeceği gelirin bir bölümünü kız çocuklarının eğitimi için faaliyet gösteren bir derneğe bağışlayacaktır.

Hickey, özellikle son otuz yılda çoğu sanatçının gittikçe artan bir şekilde ilgi ve başarıya odaklı bir üretim sürecine girmesini “para ve şöhretin” sanat dünyasına “kara bir gölge gibi çökmüş” olmasına ve bu durumun “yeni düşünce ve tartışmaların önünü kesmesi”ne bağlar. Süregiden bu sistem içerisinde koleksiyoncular, galeriler, müzeler ve sanat simsarları da sanat üzerine açık fikirli tartışmalardan kaçınan sanatçılara gereğinden fazla bir değer atfedilmesinde ortak bir düzenek içinde hareket eder. Hickey’e göre bugün içerisinde bulunulan durum bürokratlar ve muhafazakarların sanat dünyasını domine ettiği 19. yy. Paris salonlarını andırır. Sanat dünyasını içine girdiği bu kısır döngüden çıkaran ve yeni bir sistemin önünü açan Empresyonistler gibi günümüz sanatsal üretiminin de yerleşik anlayışları temelden sorgulamaya açan sanatçılara ihtiyacı vardır. Öte yandan günümüzde aslında çok değerli eserler üretildiğine de inanan eleştirmen, içinde yaşadığımız zamandaki sanatsal üretimi diğer dönemlerden ayıran en önemli farkı eskiden gruplar içerisinde yer alan sanatçı öznenin bugün yalıtılarak sanat dünyasına sunulması olarak tanımlar. Bu izolasyonun olumsuzluğuna vurgu yapan Hickey’nin sanatçılara önerisi ise oldukça net: “Şayet sanatçıysanız, bir gruba dahil olun ya da yaratın."

Büyük ilgi ile karşılanan "Şeylere Farklı Bir Bakış / A Different Perception of Things” sergisi 09.02.2013 tarihine kadar ARTNEXT Istanbul Çağdaş Sanat Alanı’nda görülebilir.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!
Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT