Türkiye Tohumculuk ve Tohum Teknolojileri Fuarı

Tarihler: 28 Ekim 2010 Perşembe ~ 31 Ekim 2010 Pazar

Yer: İDTM İstanbul Fuar Merkezi

Adres: İstanbul Dünya Ticaret Merkezi 34149 Yeşilköy Bakırköy İstanbul Bakırköy İstanbul

Telefon: 0212 465 03 00

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eki 28, 2010 ~ Eki 31, 2010

Tarımda bitkisel ürünün nitelik ve niceliğini belirleyen en önemli girdilerden biri olan tohum, gıda zincirinin ilk halkası, biyolojik ve kültürel çeşitliliğin ise yapısal göstergesi olarak ülkelerin tarım sektörleri için stratejik öneme sahiptir. Dünya nüfusundaki artış ile ticari bir değer haline dönüşen tohum, insan yaşamının devamını sağlayan ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasında başvurulan canlı kaynakları içeren doğal bir zenginliktir. Günümüzde tohum, bitkisel üretimde ulaşılabilecek verim üst sınırını doğrudan, üretim sürecinde kullanılan diğer tüm girdilerin verimlilik düzeylerini ise dolaylı yoldan etkileyen sadece tarımsal bir girdi değil aynı zamanda teknoloji kullanılarak elde edilen ve yüksek gelir getiren ekonomik değere sahip bir üründür.

Teknolojik tohum kavramı, son 40 yılda çok hızlı bir gelişim göstermiştir. Klasik bitki ıslahı sonucu tohumlara kazandırılan özellikler, ardından uygulamaya aktarılan F1 hibrid teknolojisi, tohum kavramını geliştirmiştir. Bu gelişmelerle birlikte dezenfeksiyon, pestisit uygulaması gibi tohumların sağlık kalitesini iyileştirecek uygulamalar ve kalibrasyon, kaplama, ön çimlendirme uygulamaları gibi performans özelliklerinde iyileştirmeler sağlayacak tekniklerin kullanımı, tohumu gerçek anlamda teknolojik bir ürün haline getirmiştir.

Ülkemizde tohumculuk sektörünün gelişimi, daha önceleri kamu tarafından belirlenen tohum fiyatlarının serbest bırakılması, tohum ithalatına izin verilmesi, sektörün meslek kuruluşu olarak örgütlenmesi, tohumculuk yatırımlarının teşvik edilmesi ile başlamıştır. Sektörün gelişimine yön veren ise, “Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun” ile “Tohumculuk Kanunu”dur. Özellikle Tohumculuk Kanunu ile sektör daha iyi bir şekilde organize olmuş, Türkiye Tohumcular Birliği ve bu birliğe bağlı diğer alt birlikler kurulmuştur.

Türkiye Tohumcular Birliği’nin sektöre ilişkin hedefi, tohum miktarındaki artış sağlanması ile birlikte kaliteli tohum elde edilmesi, ürün çeşitlendirilmesi, yurtiçi pazardaki talebin karşılanması ile dünya pazarlarında önemli bir paya sahip ve rekabet gücü olan bir sektör yaratılmasıdır. Bu hedefin gerçekleştirilmesi için Bakanlık politikaları ve özel sektör kamu işbirliği son derece önemlidir.

Türkiye Tohumcular Birliği’nin işbirliği ile 28-31 Ekim 2010 tarihleri arasında İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nde düzenlenecek olan “Türkiye Tohumculuk ve Tohum Teknolojileri Fuarı” sektördeki uzmanları ve konuya ilgi duyan kişileri bir araya getirecektir. Fuarlar, arz ve talebi buluşturan ve yeni pazarlara açılım sağlayan organizasyonlar olarak hem düzenleyen şehir hem de ülke ekonomisine önemli ölçüde katkıda bulunurlar.

Türkiye Tohumculuk ve Tohum Teknolojileri Fuarı, Türkiye’deki tohumculuk sektörü için önemli bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Fuar, sektör hedeflerinin gerçekleştirilmesi bağlamında sektör paydaşları arasında iletişim ve işbirliğinin sağlanmasına yardımcı olacaktır. Fuara katılım sağlayan sektör temsilcilerine teşekkür eder, fuarın ülkemiz için tohumculuk sektörüne hayırlı olmasını dilerim.

Mehmet Mehdi EKER
Tarım ve Köyişleri Bakanı

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT