23. İstanbul Tiyatro Festivali Ödül Gecesi Ses Tiyatrosu’nda Gerçekleştirildi

23. İstanbul Tiyatro Festivali Ödül Gecesi Ses Tiyatrosu’nda Gerçekleştirildi

Etkinlik Etkinlik Haberleri 23. İstanbul Tiyatro Festivali Ödül Gecesi Ses Tiyatrosu’nda Gerçekleştirildi

İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülleri Metin Deniz ve Ferhan Şensoy’a sunuldu

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ekim 16, 2019

13 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek 23. İstanbul Tiyatro Festivali’nin programında yurtdışından ve Türkiye’den 28 tiyatro, dans ve performans topluluğunun 78 gösterisinin yanı sıra, okuma tiyatroları, söyleşiler, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi ücretsiz yan etkinlikler de yer alıyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda düzenlenen 23. İstanbul Tiyatro Festivali, 13 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında tiyatroseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

15 Ekim Salı akşamı Ses Tiyatrosu’nda 23. İstanbul Tiyatro Festivali’nin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketlerini, festivalin Onur Ödülleri’ni ve Gülriz Sururi & Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü’nü takdim etmek için özel bir gece düzenlendi.

23. İstanbul Tiyatro Festivali’nin Ödül Gecesi Ses Tiyatrosu’nda Gerçekleştirildi
23. İstanbul Tiyatro Festivali’nin ödül gecesinin sunuculuğunu oyuncu Yiğit Özşener üstlendi. Gecenin açış konuşmasını İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı yaptı. Eczacıbaşı “Dünyanın dört bir yanından saygın kültür kurumları ve topluluklarla işbirlikleri yürüten ve yerli yapımları destekleyen İstanbul Tiyatro Festivali, içinde bulunduğumuz coğrafyanın en önemli etkinlikleri arasında yer alıyor. Festival aracılığıyla Türkiye ve küresel ölçekteki kültür–sanat evreni arasında verimli bir etkileşim sağlıyor, gençlerin kültür-sanata katılım ve erişimini artırmak için çalışmalar yürütüyor, güncel kültür-sanat üretimini destekliyoruz. Gösterileri ve yan etkinlikleriyle çok yönlü bir kültür ve sanat şenliği olan 23. İstanbul Tiyatro Festivali’nin düzenlenmesindeki katkıları için başta eş sponsorlarımız, Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş olmak üzere tüm sponsor ve destekçilerimize içten teşekkürlerimi sunuyorum,” dedi.

Açış konuşmasının ardından festivalin eş sponsorları Koç Enerji Grubu şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş adına bir konuşma yapan Koç Enerji Grubu Başkanı Yağız Eyüboğlu “Koç Topluluğu olarak sürdürülebilir kalkınmanın sadece ekonomik değil sosyal ve kültürel alandaki gelişmişlikle sağlanacağına inanıyoruz. Bu nedenle Topluluk olarak, kültür ve sanat faaliyetlerinin desteklenerek, toplumun en geniş kesimlerine ulaşmasını son derece önemsiyoruz. Ülkemizin enerji ihtiyacını karşılayan Enerji Grubu markalarımız Aygaz, Opet ve Tüpraş, faaliyet alanlarının yanı sıra kurumsal vatandaşlık anlayışı kapsamında, kültür sanat alanında gerçekleştirilen farklı toplumsal projelerde yer alıyor. İstanbul Tiyatro Festivali ise bu projelerin en kıymetlilerinden biri… 23’üncüsü gerçekleşecek İstanbul Tiyatro Festivali’nin ise bizim için geçmiş yıllardan ayrı bir önemi var. Bu yıl festival sponsorluğumuzun 15’inci yılı. Festivalin bugün ulaştığı boyutu, sanatseverlerin ilgisini, hatta bizlere kadar ulaşan bilet taleplerini dikkate aldığımda ne kadar doğru bir tercihte bulunduğumuzu tekrar görüyorum. Ayrıca festival kapsamında öğrenci projesine son 3 yıldır verdiğimiz destekle genç kuşakların çağdaş tiyatronun önemli örnekleriyle buluşmasına da vesile oluyoruz. Koç Enerji Grubu olarak İstanbul Tiyatro Festivali’ni tüm enerjimizle destekliyor ve festivalde 15 yıldır aynı rolde “sahne almaktan” büyük onur duyuyoruz,” dedi.

Daha sonra festival eş sponsorları Aygaz adına Genel Müdür Gökhan Tezel’e, Opet adına Genel Müdür Cüneyt Ağca’ya ve Tüpraş adına Genel Müdür İbrahim Yelmenoğlu’na İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı tarafından plaketleri sunuldu.

Festivale yüksek katkıda bulunan mekân sponsoru Zorlu Performans Sanatları Merkezi’ne, Gençlik Platformu Destekçisi Anadolu Efes’e, gösteri sponsorları ENKA Vakfı, Tekfen Holding ve Allianz Türkiye’ye, Öğrenme ve Gelişim Programı sponsoru Yeditepe Üniversitesi’ne ve değerli katkıları nedeniyle Goethe Institut, İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve Kadıköy Belediyesi’ne birer teşekkür plaketi takdim edildi.

Gecede İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz festivalin programını tanıtan bir konuşma yaptı. Yılmaz “13 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında çok geniş bir yelpazede oyunlar, dans gösterileri ve performanslar izleyeceğiz. Bu yıl festival sahne sanatlarının farklı biçimlerini bir araya getiriyor. Kimi zaman izleyiciler oyun karakterine dönüşürken diğer taraftan gerçek hikâyeleri yine o hikâyelerin gerçek kahramanlarından dinleme fırsatı bulacak. Festivalde yurtdışından 12, Türkiye’den 16 olmak üzere 28 tiyatro, dans ve performans topluluğunun 78 gösteriminin yanı sıra Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamında okuma tiyatroları, söyleşiler, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi tamamı ücretsiz yan etkinlikler de gerçekleştirilecek. 2014 yılından bu yana festival programında yer alan ve yurt dışından profesyonellere yerli yapımlardan örnekleri izleme fırsatı veren Uluslararası Platform’un da 5.cisini gerçekleştireceğiz,” sözlerine yer verdi.

23. İstanbul Tiyatro Festivali’nin Onur Ödülleri Ferhan Şensoy, Metin Deniz ve Emmanuel Demarcy-Mota’ya
23. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülleri bu yıl yazar, tiyatro oyuncusu ve yönetmen Ferhan Şensoy, sahne tasarımcısı Metin Deniz ve yönetmen Emmanuel Demarcy-Mota’ya veriliyor. Ses tiyatrosunda gerçekleştirilen törende Ferhan Şensoy ve Metin Deniz’in Onur Ödülleri İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı tarafından takdim edildi. Ferhan Şensoy adına ödülü Ses Tiyatrosu Müdürü Mustafa Gültekin aldı. Emmanuel Demarcy-Mota’ya ödülü, 22 Kasım’da Ionesco Dosyası adlı oyunun, Theatre de la Ville tarafından festival kapsamında gerçekleştirilecek gösterisi sonrasında sunulacak.

Ferhan Şensoy
1951’de Samsun, Çarşamba’da doğan yazar, tiyatro oyuncusu ve yönetmeni Ferhan Şensoy; 1972’de gittiği Fransa’da Sahne Sanatları Yüksekokulu’nu bitirdi, 1975’te Türkiye’ye dönen sanatçı, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu ve Nisa Serezli-Tolga Aşkıner gibi topluluklarla çalıştı.

1994’te Kırkambar ve Şu Gogol Delisi, 1995’te Üç Kurşunluk Opera, 1997’te Haldun Taner Kabare, 2000’de Fişne Pahçesu ve 2010’da Ruhundan Tramvay Geçen Adam adlı oyunlarıyla bugüne dek birçok defa festivale konuk olan sanatçı; 1989’da eski Ses Tiyatrosu’nu düzenleyerek, Ses 1885 adıyla yeniden gösterilere açtı.

Türk tiyatrosunun güldürü geleneğinin ustalık nişanesi sayılan Kel Hasan Efendi’nin kavuğu, 1968’de İsmail Dümbüllü’den Münir Özkul’a, 1989’da ise Münir Özkul’dan Ferhan Şensoy’a geçti. Kavuğu 2016’da Rasim Öztekin’e devreden Şensoy, yazdığı ve sahnelediği sıra dışı oyunlarında daha çok dil inceliklerine dayanan mizah öğelerini kullanıp Türkçenin sınırlarını da zorlayarak, güncel olaylara eleştiriler getirdi. Şensoy, geleneksel Türk tiyatrosundan epik tiyatroya kadar çeşitli üsluplardan izler taşıyan; özgün çalışmalarıyla tiyatro tarihimizde kendine özgü bir yer edindi.

Metin Deniz
1940 İstanbul doğumlu sahne tasarımcısı Metin Deniz, uygulamalarında çok değişik malzemeleri kullanıyor. Haydarpaşa Lisesi’nde eğitim gören Deniz, 1957’de Güzel Sanatlar Akademisi (şimdi Mimar Sinan Üniversitesi) Resim Bölümü’ne girdi ve Halil Dikmen, Cevat Dereli ve Zühtü Müridoğlu’nun öğrencisi oldu.

Metin Deniz, sanat yaşamı boyunca tiyatroda dekora, “dekorasyon” sözcüğünün çağrıştırdığı “süsleme” anlamının üstünde bir anlam yüklenmesi gerektiğini savundu. Dekoru, bir bütün olan tiyatro sanatını oluşturan çeşitli öğelerden biri olarak ele aldı. Bu bütünlüğü sağlayabilmek için yöneticiden müzikçiye, oyuncudan dekorcuya kadar bu öğeleri gerçekleştiren herkesin ortak bir çalışma yürütmesi, yani tiyatroyu ortaklaşa yaratması bir gerektiğini savundu. Bu görüşten yola çıkarak gerçekleştirdiği çalışmalarında Deniz’in çok çeşitli malzemeler kullanarak farklı etkiler uyandırmaya çaba gösterdi Metin Deniz tiyatro, opera ve bale sahneleri için yaklaşık 200 dekor çalışması gerçekleştirdi,

Metin Deniz, son yıllarda çalışmalarını tiyatro sahne ve salon iç tasarımları ile müze tefriş ve tasarımlarına yönlendirdi. (Caddebostan Kültür Merkezi, İzmir Sanat, Kültür Park Arkeoloji Müzesi Projesi, Kent Arşivi Müzesi, Fulya Sanat Konser Salonu, Mustafa Kemal Kültür Merkezi vb.) Kadıköy’de Süreyya Operası’nın sahne ve salon iç tasarımını, Mardin Sakıp Sabancı Kent Müzesi’nin tasarımını ve gerçekleştirilmesini yaptı. Halen kültür merkezi, uluslararası sergiler ve müze projeleri üzerine çalışmalarını sürdüren sanatçının hakkında Nihal Koldaş tarafından yazılmış Metin Deniz, Tiyatroda Mekân ve İnsan adlı kitap vardır.

Emmanuel Demarcy-Mota
Portekizli oyuncu Teresa Mota ile Fransız yönetmen ve oyun yazarı Richard Demarcy’inin oğlu olarak 19 Haziran 1970’te doğan Emmanuel Demarcy-Mota; 1988’de Compagnie des Millefontaines tiyatro topluluğunu kurdu. 2002-2008 yılları arasında La Comédie de Reims, Centre Dramatique National’de yönetmenlik yapan sanatçı; 2008’den bu yana Théâtre de la Ville Paris’in (Paris Şehir Tiyatrosu) artistik direktörlüğü ve 2011’den beri de Paris’te düzenlenen Festival d’Automne’un genel yönetmenliğini sürdürmekte.

Gülriz Sururi & Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü 2019 Yılı Sahiplerine Sunuldu
İKSV’nin tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi’nin değerli bağışlarıyla 2018’de hayata geçirdiği Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü, üretimleriyle ve yenilikçi yaklaşımlarıyla tiyatromuzun gelişimine katkıda bulunan tiyatro topluluklarına ya da sanatçılara sunularak, sahne sanatları alanında üretim yapan sanatçıları destekleyerek, Türkiye’de bu alanda yeni ve nitelikli yapımların gerçekleşmesini teşvik etmeyi amaçlıyor.

100 bin TL değerindeki 2019 yılı Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü, Tiyatro D22, Bam İstanbul ve Tiyatro BeReZe toplulukları arasında, bir sonraki prodüksiyonlarında kullanılmak üzere, sundukları proje bütçelerine oranlı olarak paylaştırıldı. Tiyatro D22, Bam İstanbul ve Tiyatro BeReZe’ye ödülleri, seçici kurul üyeleri Leman Yılmaz, Selçuk Yöntem ve Seçkin Selvi tarafından sunuldu.

İKSV Genel Müdürü Görgün Taner’in başkanlık ettiği seçici kurulda oyuncu, senarist ve girişimci Mert Fırat; oyuncu ve eğitmen Tilbe Saran; çevirmen ve tiyatro eleştirmeni Seçkin Selvi; İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz; oyuncu Selçuk Yöntem yer alıyor.

23. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Alışılmışın Dışında Performanslar İzleyicilerle Buluşacak
23. İstanbul Tiyatro Festivali’nin bu yılki kampanyası hayat ters yüz olarak belirlendi. Festival, sahne sanatlarının genel olarak kabul edilmiş kalıplarının sorgulandığı, alışılmışın dışında sahneleme tekniği ve yapısına sahip performanslardan oluşan programıyla “sahne neresi?” ve “oyuncu kim?” gibi sorulara yanıt arıyor.

Golden Mask İstanbul’da
İstanbul Tiyatro Festivali’nin geçtiğimiz sene Golden Mask Rusya Sahne Sanatları Festivali ile başlayan işbirliği bu yıl Rusya’dan gelecek dört farklı yapım ile devam ediyor. Tiyatro sanatının her alanındaki yapımlarına verilen prestijli bir tiyatro ödülü olmanın yanı sıra, her yıl ilkbahar aylarında Rusya’nın dört bir yanından gelen en önemli gösterilere ev sahipliği yapan Golden Mask Rusya Sahne Sanatları Festivali 2019’da 25. yılını kutluyor.

İşbirliği kapsamında; çağdaş dans ve baleyi özgün sanatsal vizyonuyla harmanlayan yenilikçi dans topluluğu Moskova Balesi’nin yedi yetenekli dansçısının yorumuyla sahnelenen Her Yol Kuzeye Çıkar, Rusya’nın köklü tiyatrosu Theatre of Nations’ın sahne tasarımıyla dikkat çeken, adından çok söz edilen yeni nesil yönetmeni Maxim Didenko’nun baş döndürücü müzikali Sirk ve Ivan Vyrypaev’in kalemiyle Ortadoğu’nun güncel meselelerine farklı bir bakış sunan İran Konferansı festival seyircisiyle buluşacak. Çağdaş Rus edebiyatının “kurucusu” kabul edilen Puşkin’in yedi yılda tamamladığı eşsiz eseri Yevgeni Onegin, Rusya’nın adı tarihe geçen köklü tiyatrosu Vaktangov Tiyatrosu’nun usta oyuncuları ve Litvanyalı yıldız yönetmen Rimas Tuminas’ın yorumuyla festivalde yer alacak.

Festivalde Ezber Bozan Uluslararası Yapımlar
Being Faust - Enter Mephisto, çeşitli sanal ve fiziksel oyun biçimlerini kullanarak akıllı telefonlarla oynanabilen bir oyun. Dünya edebiyatının efsanevi ismi Goethe’nin büyük yapıtı Faust’tan, Benjamin von Blomberg tarafından uyarlanan ve insan aklının arzuları için çelinme ihtimalini bir oyunun içinde kurgulayan Being Faust-Enter Mephisto, Goethe Institut Kore ve Nolgong tarafından tasarlandı.

Çalışmalarını belgesel tiyatro alanında sürdüren yönetmenler Anestis Azas ve Prodromos Tsinikoris, göçmenlik meselesini, Yunanistan’a kadın göçünü, göçmen temizlikçi kadınların karşılaştığı sorunları, Temiz Şehir’de gerçekçi bir bakış açısıyla ele alıyorlar. Oyun, Atina’da temizlikçilik yapan göçmen kadınların öykülerini, bizzat bu kadınların kendi aktarımlarıyla sahneye taşıyor.

İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında dünya prömiyerini gerçekleştirilecek Kayıp Kimlik film, tiyatro ve dans gibi disiplinleri bir araya getirecek bir oyun. Marco Martins yönetimindeki oyun kurgu ve gerçeklik arasındaki sınırları yeniden keşfeden çok sayıda bilinç ve bilinçdışı yansımanın iç içe geçtiği birer hatıralar deposu olarak iki bedeni sahnede buluşturacak.

23. İstanbul Tiyatro Festivali’nin Onur Ödülü’nü alacak Emmanuel Demarcy-Mota’nın yaratıcı gözünden çıkan, tiyatronun büyük ismi Ionesco’nun metinlerinden cesurca uyarlanmış Ionesco Dosyası, usta yazarın farklı metinlerini aynı oyun içinde bir araya getiriyor. Delphine Ciavaldini yönetimindeki Tarihe Not Düşmek ise büyük krizlerin toplumları nasıl etkilediğini bir tarihçi ve bir sanatçının gözünden ele alıyor.

Festivalin Belçikalı Konukları
Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Flaman Kültür Bakanlığı’nın desteği ve Belçika merkezli Platform 0090 ortaklığında üç yapım İstanbul Tiyatro Festivali seyircisiyle buluşacak. Belçika’da yaşayan ve üreten Türkiyeli sanatçı Begüm Erciyas’ın etkileyici çalışması Seslenen Parçalar’da bir ses kaydı ile yönlendirilen izleyiciler ses kulübesinin mahremiyetinde kendi içindeki sesi duyarak benzersiz deneyimler yaşayacak.

Dünyanın en önemli dans topluluklarından biri olan Belçikalı Ultima Vez, seyircisini derinden etkileyen gösterisi TrapTown ile festivale konuk oluyor. Wim Vandekeybus’un yönettiği ve koreografisini üstlendiği TrapTown, gündelik hayatımızın sıradanlığı üzerine, sıra dışı bir eser. 2004 yılında Blush ile festivalde yer alan topluluk, İstanbul izleyicisine adından uzun yıllar söz ettirmişti.

Belçikalı ünlü dansçı ve koreograf Lisbeth Gruwez, performansı Daha Da Beter ve Beter ve Beter Olacak Arkadaşım’da “hitabet kitleler üzerinde nasıl etkili olabilir?” sorusundan yola çıkarak kelimelerin akışına kapılarak, kendini kaybeden bir hatip yaratıyor. Kendinden geçmiş bir hitabetin bir bedende temsil edilişinin dansı, sahnede izleyiciler için büyüleyici bir gösteriye dönüşüyor.

Festivalde Genco Erkal’ın 60., Dostlar Tiyatrosu’nun 50. Yılı Kutlanacak
Türk tiyatrosunun ulu çınarı Genco Erkal ve 50. yılını kutlayan Dostlar Tiyatrosu, festival kapsamında saygıyla selamlanacak. 60. sanat yılını kutlayan, bugüne dek birçok ödüle değer görülen Genco Erkal bu vesileyle üç ayrı oyunuyla festival kapsamında seyirci karşısına çıkacak. Sarsıcı bir Nâzım Hikmet uyarlaması olan Yaşamaya Dair’de sahnede Erkal’a, içe işleyen sesiyle Tülay Günal eşlik ediyor. Türkiye’nin ilk tek kişilik oyunu olarak Genco Erkal tarafından 1965’te oynanan Bir Delinin Hatıra Defteri ile sanatçı seyirciyi bir kere daha büyüleyecek. Erkal’ın uyarlayıp yönettiği tek kişilik müzikli gösteri Merhaba’da ise seyirci, edebiyat dünyasının beş büyük ismi eşliğinde unutulmaz bir yolculuğa çıkacak.

İstanbul Tiyatro Festivali’nin Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamında 17 Kasım’da Pera Müzesi’nde “Genco Erkal’ın 60., Dostlar Tiyatrosu’nun 50. Yılı’na Saygıyla” başlıklı bir sempozyum düzenlenecek. Festival direktörü Leman Yılmaz’ın yapacağı açış konuşmasını izleyecek oturumlarda Prof. Dr. Ayşegül Yüksel, Prof. Dr. Dikmen Gürün, Prof. Dr. Kerem Karaboğa, Seçkin Selvi, Prof. Dr. Simten Gündeş, Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu, Prof. Dr. Zeliha Berksoy ve Zeynep Oral söz alacak. Son oturum Buluşmalar başlığı altında Arif Erkin’den Nurten Tuç’a, Zeynep Irgat’tan Ece Yassıtepe’ye, Meral Çetinkaya’dan, Metin Deniz’e, Tülay Günal’a anıları ve anekdotlarıyla tiyatro dünyasından pek çok değerli ismi bir araya getirecek.

Festivalde 16 Yerli Yapım Tiyatroseverlerle Buluşacak
İstanbul Tiyatro Festivali’nin ortak yapımcılığını da üstlendiği açılış oyunu Io’da oyunun yazar ve yönetmenliğini üstlenen Şahika Tekand’ı sahnede de izleyeceğiz. Tragedyaları ve klasikleri özgün yaklaşımıyla sahneye taşıyan usta tiyatrocu Tekand, ataerkil dünya düzenini, hafızasını ve sorgulama yetisini gittikçe daha çok terk eden bugünün insanının tragedyasını şiirsel bir aksiyon düzeni ile sahneliyor.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve İKSV işbirliğindeki proje kapsamında bir yıl boyunca tiyatro eğitimi alan bölge gençlerinin katılımıyla hayata geçirilen Tuşba Kent Tiyatrosu’nun sahneleyeceği Dünyanın Ortasında Bir Yer festival seyircisiyle buluşacak.

Usta yönetmen Yücel Erten’in sahneye koyduğu Büchner’in iki çarpıcı metni üzerine özgün bir yorum olan Tiyatro Pera yapımı Barakalar ve Saraylar ile Alman yazarlar Andreas Sauter ve Bernhard Studlar’ın kaleme aldığı, Kemal Aydoğan’ın sahneye taşıdığı Moda Sahnesi yapımı Ver Parayı! Da festivalde yer alacak yerli yapımlar arasında.

23. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Özgül Akıncı’nın yönetiminde sahnelenecek Kadar’da seyirciler, Kuzguncuk İskelesi’ni üç oyuncu eşliğinde dolaşacak ve Kral Lear’dan ilhamla yaratılan bir dizi ana tanıklık edecek. Kusurlu İşler & ikinci kat yapımı, Eyüp Emre Uçaray yönetimindeki Philip Ridley’in keskin kaleminden çıkan Narin Napalm ile seyirciler sıradan bir kadınla sıradan bir erkeğin ürpertici derecede yoğun ilişkisinin bir kesitine süzülecek. Altıdan Sonra Tiyatro ekibi tarafından sahnelen Kaldırım Serçesi ise Gülriz Sururi’ye bir saygı duruşu niteliğinde. Kaldırım Serçesi’ni Yiğit Sertdemir sahnelemesi, Yiğit Özatalay’ın müzikal düzenlemeleri ve başarılı oyuncu Tülay Günal’ın yorumuyla izleyeceğiz.

Festivalde izleyiciler Talin Büyükkürkciyan, Tolga Tüzün ve Hazal Döleneken’in kendi yarattıkları masallardan yola çıkarak, dans, ses ve görsel sanatların birbiriyle etkileştiği Bak Sen!’de gerçek dışı bir evrende buluşacak. Geçtiğimiz yıl festivalde okuma tiyatrosu olarak gerçekleştirilen Özen Yula’nın kaleme aldığı Sahibinden Kiralık da bu yıl biriken’in yorumuyla festivalde yer alıyor.

Festival seyircisinin 2017 yılında Yalnız ile tanıştığı yazar, yönetmen ve oyuncu Wajdi Mouawad’ın 1975-1990 arasında yaşanan Lübnan İç Savaşı’nı anlatan Yangınlar’ı yönetmen Murat Daltaban’ın yorumuyla, Ceren Ercan’ın kaleme aldığı Türkiye Üçlemesi’nin üçüncü oyunu olan Tahran Rüyası ise Mark Levitas rejisiyle okuma tiyatrosu olarak festival seyircisiyle buluşacak.

Genç dans sanatçısı Ekin Tunçeli’nin konsept ve koreografisi kendisine ait olan performansı bir şey ve dans sanatçıları Su Güzey ve Evrim Akyay’ın kedi kedi adlı gösterileri ise tek biletle izlenebilecek bir seansta izleyicilerle buluşacak.

İstanbul Tiyatro Festivali Gençlik Platformu
İstanbul Tiyatro Festivali, bu yıl Anadolu Efes’in desteğiyle festival kapsamında Gençlik Platformu’nu hayata geçiriyor. Platform aracılığıyla, İstanbul dışında yaşayan ancak festivali takip etmek isteyen, tiyatroyla ilgilenen gençlerin desteklenmesi hedefleniyor.

Platform kapsamında bu yıl, Özen Yula’nın yazdığı Dünyanın Ortasında Bir Yer adlı oyun, çalışmalarını 2018 Aralık ayından bu yana Van’da sürdüren Tuşba Kent Tiyatrosu tarafından, 23. İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnelenecek. Gençlik Platformu, festivalde oyunlarını sahnelemek üzere İstanbul’a gelecek olan topluluğun otuz üyesinin festival programında diğer oyunları seyretmelerine de olanak tanıyacak.

23. İstanbul Tiyatro Festivali Çocuk Kitabı
İKSV, 23. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Bernard van Leer Vakfı’nın desteğiyle bir çocuk kitabı yayımlayacak. İKSV’nin hazırladığı çocuklara yönelik yedinci yayın olan kitap, Sevinç Erbulak tarafından kaleme alındı. Burcu Ural Kopan’ın yayın yönetmenliğini üstlendiği ve çizimlerini Gözde Eyce’nin yaptığı kitap minik okurlarını, bir festival gününde, tiyatroyla ilgili temel bilgiler edinebilecekleri bir gezintiye çıkarıyor. Bernard van Leer Vakfı’nın desteğiyle ve İKSV Alt Kat işbirliğiyle hazırlanan bu kitap, festival süresince Şişhane’deki Nejat Eczacıbaşı Binası’ndan ve gösteri günlerinde belirli festival mekânlarından ücretsiz olarak alınabilecek.

Öğrenme Ve Gelişim Programı
İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında bu yıl Yeditepe Üniversitesi desteğiyle hayata geçecek Öğrenme ve Gelişim Programı’nda okuma tiyatroları, söyleşiler, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi ücretsiz etkinlikler gerçekleştirilecek.

İstanbul Tiyatro Festivali, Genco Erkal’ın 60. Sanat ve Dostlar Tiyatrosu’nun 50. Yılını tiyatro dünyasının önemli isimlerini bir araya getirerek düzenlediği bir sempozyumla kutlayacak. Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamında Moskova Bale Tiyatrosu koreografı Artem Ignatiev atölye çalışmaları gerçekleştirecek. Programda ayrıca Hikâye Anlatıcılığından Hikâye Oynayıcılığına, Belgesel Tiyatroda Alternatif Anlatım Arayışları ve Türkiye’de Çağdaş Tiyatro başlıklı üç panel de yer alıyor. Tiyatro ve dans topluluklarına ve sanatçılarına uluslararası çalışmaları için strateji belirleme konusunda yardımcı olmayı hedefleyen bir atölye ve Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin işbirliğiyle üç yıldır sürdürülen Eleştiri Atölyesi de programda yer alıyor. Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali’nde bu yıl “Senenin Oyunu” ödülünü alacak metin de Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali işbirliğiyle 23. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında okuma tiyatrosu olarak seyirci karşısına çıkacak.

Uluslararası Tiyatro Profesyonellerine Yönelik Etkinlikler
İstanbul Tiyatro Festivali 2014 yılından bu yana festival programında yer alan ve İstanbul’da çalışmalarını sürdüren tiyatro, dans ve performans topluluklarının ve sanatçılarının uluslararası bağlantılar kurması, eserlerinin yurt dışında sahnelenmesi, Türkiye tiyatrosunun ve çağdaş dansının uluslararası alanda tanınması için çalışmalar yürütüyor.

“Uluslararası Platform” adı altında gerçekleştirilen 4 günlük bu programa alanının önde gelen festival ve tiyatro sahnesi direktörleri, sanat danışmanları, sahne sanatları profesyonelleri davet edilerek, festival programında yer alan ya da zaman zaman bu platform için davet edilen gösterileri seyretmeleri ve gösterilerin ardından topluluklar ve sanatçılarla tanışmaları sağlandı. Her festival sonrasında uluslararası platform sırasında kurdukları bağlantılarla turneye giden çok sayıda topluluk ve sanatçı, katıldıkları festivallerde uluslararası meslektaşları ile tanışarak ortak çalışmalar gerçekleştirdi ve başka işler üretme fırsatını yakaladı. Bu yıl 28 Kasım – 1 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası Platform da yeni buluşmalara olanak sağlayacak.

İstanbul Tiyatro Festivali’nin Destekçileri
23. İstanbul Tiyatro Festivali, Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş eş sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. Festivalin diğer destekçileri arasında Gösteri Sponsorları ENKA Vakfı, Tekfen Holding ve Allianz Türkiye; Öğrenme ve Gelişim Programı sponsoru Yeditepe Üniversitesi; ve Gençlik Platformu Destekçisi Anadolu Efes yer alıyor.

Zorlu Performans Sanatları Merkezi yüksek katkıda bulunan mekân sponsoru olarak destek veriyor.

Festivalin değerli işbirliği yaptığı kurumlar arasında Rus Sahne Sanatları Festivali Golden Mask, Flaman Kültür Bakanlığı, Institut Français İstanbul, Goethe Institut, Pangea, Arter ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Çağdaş Dans Ana Sanat Dalı bulunuyor.

23. İstanbul Tiyatro Festivali’nin gerçekleştirilmesine TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi de katkı sağlıyor.

İKSV’nin tüm festivallerine Kurucu Sponsor Eczacıbaşı Holding, Resmi Konaklama Sponsoru The Marmara Collection, Taşıyıcı Sponsoru DHL, Sigorta Sponsoru Zurich Sigorta ve servis sağlık sponsoru Amerikan Hastanesi destek veriyor. Festivalin servis güvenlik sponsorluğunu ise Securitas üstleniyor.

İstanbul Tiyatro Festivali tanıtım kampanyası TBWA İstanbul tarafından hazırlandı.

İstanbul Tiyatro Festivali Biletleri Biletix satış kanalları ve ana gişe İKSV’de
23. İstanbul Tiyatro Festivali biletleri, Biletix satış kanallarından ve hizmet bedelsiz olarak ana gişe İKSV’den (pazar günleri hariç) 10.30 -18.00 saatleri arasında satın alınabiliyor.

Festivalle ilgili tüm sorular için: medya@iksv.org

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT