CRR İstanbul Senfoni Orkestrası: Özyurt Kantatı

Tarihler: 24 Mart 2012 Cumartesi ~ 24 Mart 2012 Cumartesi - Saat: 20:00

Yer: Cemal Reşit Rey Konser Salonu CRR

Ücret: 34.00 TL - 28.50 TL - 23.00 TL - 17.00 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: (0216) 556 98 00, Biletix Satış Noktaları, www.biletix.com, CRR Gişe

Adres: Darülbedayi Cad. Harbiye İstanbul Şişli İstanbul

Telefon: 0212 232 98 30

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 24, 2012 ~ Mar 24, 2012

Şef: Dr. Aydın Karlıbel

T.R.T Gençlik Korosu
Şef: Gökçen Koray
Solistler: Ece İdil, Soprano
Deniz Erdoğan Mikos, Mezzo Soprano
Caner Akgün, Tenor

1957’de İstanbul’da doğan Aydın Karlıbel, dört yaşında piyano ve solfej derslerine başladı. Dokuz yaşında Cemal Reşit Rey’in öğrencisi oldu ve 1985’teki vefatına dek kendisi ile çok yönlü çalışmalar yaptı. İlk dinletisini on yaşında Chopin valsleri çalarak yaptı.

Kolej Saint-Michel’i sınıf birincilikleri ve “Prix d’Excellences” ödülleri ile tamamladı. Boğaziçi Üniversitesi Dilbilim Edebiyat ve Eğitim Fakülteleri’nden mezun olan sanatçı, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde son 25 yılda yüzlerce temsilde besteci, müzik yönetmeni ve piyanist olarak yer aldı.Eserleri Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Gürcistan ve Macaristan’da yorumlanan Aydın Karlıbel, “Cambridge Biographical Centre” tarafından, “2000 Outstanding Musicians of the 20th Century” ve Türk Lions Derneği tarafından verilmiş olan “Fahrettin Kerim Gökay “ ödüllerini aldı.

Başlıca eserleri arasında üç opera,(Eyyubiler, Piri Reis, Lambalı Hanımefendi) Yahya Kemal Oratoryosu, Atatürk Senfonisi, iki piyano konçertosu, oda müziği ve koro eserleri, piyano solo eserleri, transkripsiyonlar ve marşlardan oluşan Aydın Karlıbel, Ian Kemp’in ‘Berlioz.Les Troyens’ başlıklı eserini dilimize çevirdi.

Program

Cemal Reşit Rey
‘Tekris’(İnitiation) Senfonik Şiir
Bu eser 1935 yılında bestelenmiş olup, seslendirilmiş olduğuna dair elde hiçbir kayıt yoktur. Eser bestecinin ‘etape mystique’ olarak tanımladığı tasavvufi düşüncenin ön planda olduğu bir besteleme evresine aittir.

Çağrılış Senfonik Şiir (L’Appel)(1950)
İlk kez bestecisi yönetiminde Fransız Ulusal Orkestrası tarafından 3 Nisan 1952’de Paris’te Empire Tiyatrosu’nda seslendirilmiştir. Eser, Hikmet Şimsek yönetimindeki Yugoslav Radyo Senfoni Orkestrası’nın icrası ile ‘In Memoriam’ başlığı altında yayınlanan albümde yer almıştır. Eser eski bir Türk masalını islemekte, viyola solo, bir tepenin ardından bazen duyulan kardeşçe bir çağrı olarak ölümü simgelemektedir.

Ara

Özyurt Solo, koro ve orkestra için Müzikli Prolog(1933)
Mustafa Kemal Atatürk'ün şair Faruk Nafiz Çamlıbel'e, Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya göçünü konu alan bir piyes yazması direktifi sonucu ortaya çıkmış olan ÖZYURT başlıklı piyesi, Cemal Reşit Rey 1933 yılında bestelemiştir. Eser ‘Solo, Koro ve Orkestra için Müzikli Prolog’ başlığını taşır. Üç solist (soprano, alto, bariton), karma Koro ve orkestra için yazılmıştır ve akıncıların serüvenini dile getiren beş ayrı ‘Levha’dan oluşmaktadır. Cemal Reşit Rey orkestra partisyonuna koro partisini tek sesli yazmış, eser için sonradan bir dört sesli koro partisyonu kaleme almıştır. Eserin ilk seslendirilişi 9 Mayıs 1947 günü, solistler soprano Leyla Gencer, alto Mehlika Aktok ve bariton Haşmet Sıcakkan olmak üzere, İstanbul Şehir Orkestrası tarafından Taksim Belediye Gazinosu’nda gerçekleşmiştir. Aydın Karlıbel ‘in çalışmaları sonucunda eserin yeniden seslendirilmesi mümkün olmaktadır.

Marşlar Orkestrasyonlar: Aydın Karlıbel
Himayei Etfalin (?)
Denizciler Marşı (1935 Şiir: Hüseyin Suat Yalçın)
100. Yıl Atatürk Marşı (Şiir: Fazıl Hüsnü Dağlarca) Cumhuriyetin 50. Yıl Marşı (Şiir: Bekir Sıtkı Erdoğan)
100. Yıl Marşı (1981) (Cemal Reşit Rey)




istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT