Gnawa

Tarihler: 20 Nisan 2012 Cuma ~ 20 Nisan 2012 Cuma 20 Nisan 2012 20:00 - Saat: 20:00

Yer: Cemal Reşit Rey Konser Salonu CRR

Ücret: 34.00 TL - 28.50 TL - 17.00 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: (0216) 556 98 00, Biletix Satış Noktaları, www.biletix.com, CRR Gişe

Adres: Darülbedayi Cad. Harbiye İstanbul Şişli İstanbul

Telefon: 0212 232 98 30

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Nis 20, 2012 ~ Nis 20, 2012

Muallim Hassan Boussou & Müzik ve Dans Grubu Gnawa Gösterisi

Gnawa müziği şüphesiz Fas’ın tüm dünyada, özellikle son yıllarda en çok ilgi gören, içeriği ve mesajı itibariyle evrenselliğe en açık müzik türüdür. Eski asırlarda Sudan, Gine, Senegal gibi Doğu ve Batı Afrika'nın Sahraaltı ülkelerinden köle olarak Kuzey Afrika’ya getirilen topluluklar Fas’a yerleştikten sonra Gnawa ismiyle anılmaya başlarlar.

Uzaklardan kopup gelen bu insanlar Fas’ın o çağlardaki sultanlıklarında genel olarak inşaat işlerinde ve orduda asker olarak kullanılırlar. Günümüzdeki Gnawa topluluklarındaki en önemli şahıs müzisyen olan üstad muallimdir. Lila adını verdikleri ritüellerde ve gösterilerde muallimler kendilerine eşlik eden çalgıcı - şarkıcı - dansçılarla birlikte Gnawa müziğini yorumlarlar. Muallimin değişmez ve geleneksel enstrümanı iki telli ve bas sesli guimbri’dir. Gnawa müziği gerek büyüleyici ve her kültürden müziksevere hoş gelen melodik yapısı, gerek dünya müzikleriyle kolay kaynaşabilen özelliği, gerekse sahnede muallime eşlik eden çalgıcı - şarkıcı - dansçıların muhteşem figürleri ve enerjileriyle hayli sevilen ve kökenleri merak uyandıran bir müzik türü haline dönüşmüştür.

Fas’ın en meşhur Gnawa muallimlerinden Hmida Boussou’nun oğlu olan Muallem Hassan Boussou gnawa geleneği içinde yetişip olgunlaşarak bugün Fas’ın en popüler muallimleri arasına katıldı. Küçük yaşlardan itibaren gnawa kültürü ile yoğrulan muallim Boussou atalarının gnawa mirasını farklı müzik akımlarıyla kaynaştırdı. Blues, Mali’nin Mandinge müzik geleneği, caz ve roman (çingene) müziğinden etkilenen sanatçı Sewarye adlı grubuyla son yıllarda çok başarılı konserler verdi. On dört seneden beri Fas’ın Essaouira kentinde düzenlenen, dünyaca meşhur Gnawa Dünya Müzikleri Festival’inde iki sene evvel ve geçtiğimiz sene Ermeni ve Haitili gruplar ile verdiği konserler ile büyük ilgi gördü.

Hem görsel ve işitsel olarak seyircileri şaşkınlığa düşüren, son derece ritmik ve dinamik Gnawa müziği ve gösterisini son yıllarda dünya müziklerine muhteşem bir ilgi gösteren değerli Türk seyircisi üzerinde heyecanlı ve farklı duygular uyandıracağına olan inancımız kuvvetlidir. Hemen hemen 70 dakika ile 90 dakika arasında gerçekleşen üstat Hassan Boussou’nun Gnawa Müziği gösterisi üstat muallim ve 7 - 8 çalgıcı - şarkıcı - dansçı müzisyenden oluşmaktadır. Gösteri boyunca kullanılan geleneksel çalgılar ziller ve guimbridir.

- 7 yaşından küçükler salona alınmayacaktır.
- 7 yaş ve üstü bilete tabidir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT