Hünkâr Hacı Bektaş Velî Anılacak

Tarihler: 16 Ağustos 2015 Pazar ~ 16 Ağustos 2015 Pazar 14:00

Yer: CRR Konser Salonu

Ücret: Ücretsiz

Adres: Darülbedayi Caddesi Harbiye 80200 Şişli İstanbul

Telefon: 0212 232 98 30

Faks: 0212 231 54 97

Web: http://http://www.crrks.com

E Posta: info@crrks.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ağu 16, 2015 ~ Ağu 16, 2015

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Türk İslam tasavvuf kültürünün en önemli yapı taşlarından biri olan Hünkâr Hacı Bektaş Velî’yi özel bir etkinlikle anacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, geçmişte ve günümüzde Anadolu halklarının üzerinde birleştirici ve aydınlatıcı etkisi olan ve Anadolu'ya barış ve hoşgörü kültürünü aşılayan Hacı Bektaş Velî’yi yâd edecek.

“Hünkâr Hacı Bektaş Velî’yi Anma Programı”, 16 Ağustos Pazar günü İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek. Programda, Hubyarlı Âşık Alican’ın deyişleriyle Hubyar Semahı dönülecek. Daha sonra Erkan Tekçi solistliğindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Topluluğu, Hacı Bektaş Velî felsefesinden etkilenen ozanların eserlerinden seçkiler sunacak. Etkinlikte Alevî-Bektaşî geleneğinin ve inancının yayılmasında, aktarılmasında ve devamlılığının sağlanmasında büyük rol sahibi; 16. yüzyıldan günümüze kadar yaşamış olan ve hâlâ günümüzde yaşamakta olan ozanların yazmış olduğu deyişlere, nefeslere, düvazlara ve semahlara yer verilecek. Halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek olan program, 14.00’te başlayacak.

Hacı Bektaş Velî’nin hem dini hem ahlaki hem de sosyal ve kültürel konularda Türk-İslam toplumuna ve tüm dünyaya verdiği mesajlar dinleyicilere bir kez daha aktarılacak.

Türkmen dervişi: Hacı Bektaş Velî

Alevî-Bektaşî geleneğinin en önemli temsilcisi Hacı Bektaş Velî, 13. yüzyılda yaşamış bir mutasavvıftır. Horasan Nişabur doğumlu bir Türkmen olup, asıl adı Seyid Muhammed bin Seyyid İbrahim Ata'dır. Horasan Hükümdârı İbrahim-al-Sani diye anılan Seyyid Muhammed ile Şeyh Ahmed adlı Nişabur’lu âlim bir zâtın kızı Hatem Hatun’un oğullarıdır. 13. yüzyılda Anadolu’ya gelen Horasan erenlerindendir. Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında önemli rol oynamıştır. Öğretileriyle, Türkmenlerin hayatına şekil vermiştir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin Moğol istilalarıyla zayıfladığı bir dönemde gelerek Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna yardım etmiştir. Orhan Gazi döneminde Yeniçeri Ocağı’na ettiği duayla bu ocağın sevgisini kazanmıştır. Birçok öğrenci yetiştirmiş, halk ve devlet erkânı tarafından sevgi ve hürmet görmüştür. Hacı Bektaş Velî, kendisinin de bağlı olduğu “Ahilik Teşkilâtı” ile Osmanlı Devleti'nin kuruluş devrinde Anadolu'da sosyal yapının gelişmesinde önemli katkılarda bulunmuştur. Bugün dahi Hacı Bektaş Velî; Anadolu gibi Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Bosna, Arnavutluk, Macaristan, Romanya gibi ülkelerde Türkler arasında bilinen, saygıyla anılan bir önderdir. Hünkâr Hacı Bektaş Velî 13. yüzyıldan günümüze kadar, “Eline, beline, diline sahip ol”, “Marifet ehlinin ilk makamı edeptir”, “Her ne ararsan kendinde ara”, “Yolumuz; ilim, irfan ve insanlık sevgisi üzerine kurulmuştur” gibi vecizelerle insanların yol göstericisi olan bir Türk büyüğü ve İslam bilginidir. En önemli eserleri; “Makâlât” ve “Fatiha Sûresi Tefsiri”dir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT