İki Modernist Besteci Bülent Arel ve İlhan Usmanbaş

İki Modernist Besteci Bülent Arel ve İlhan Usmanbaş

Tarihler: 08 Aralık 2015 Salı ~ 08 Aralık 2015 Salı

Yer: Sakıp Sabancı Müzesi the Seed

Adres: Sakıp Sabancı Cad. No:42 Emirgan Sarıyer İstanbul

Telefon: 012 277 22 00

Faks: 0212 229 49 14

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ara 8, 2015 ~ Ara 8, 2015

S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi “Müzikle Geri Sayım: 1950 Sonrası İki Modernist Besteci Bülent Arel ve İlhan Usmanbaş” konserine ev sahipliği yapıyor…

S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Akbank Sanat’ın desteğiyle ve Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AIMA) işbirliğiyle “ZERO. Geleceğe Geri Sayım” sergisi kapsamında Bülent Arel ve İlhan Usmanbaş’ın eserlerinin yorumlanacağı bir konsere ev sahipliği yapıyor. II. Dünya Savaşı sonrası atmosferine yenilikçi ve olumlu bir cevap olarak doğan avangart sanat akımı ZERO’ya odaklanan “ZERO. Geleceğe Geri Sayım” sergisinin etkinlik programı kapsamında düzenlenecek olan konser, 8 Aralık 2015 Salı günü The Seed’de gerçekleştirilecek.

Alman sanat akımı ZERO’nun fitilini ateşleyen yenilikçi arayışların Türkiye modernist müziğindeki yansımalarını sanatseverlerle buluşturacak olan konser, 1950 yılı sonrası modernist müzik akımlarının öncü bestecilerinden Bülent Arel ve İlhan Usmanbaş’ın eserlerine odaklanıyor. Günümüz sanatçılarından Metin Ülkü, Dilbağ Tokay, Emine Serdaroğlu ve Bahar Biricik tarafından parçaların icra edileceği konser, aynı zamanda Ankara Devlet Konservatuarı’nda aldıkları kompozisyon eğitimi süresince zamanın yenilikçi ruhunu yakından takip eden İlhan Usmanbaş ve Bülent Arel’in süregelen anlayış ve tekniklere alternatifler araştırırken imza attığı zamanın ötesinde beste ve çalışmalara odaklanacak. Konserde, tüm dünyanın köklü bir değişim ve dönüşüm geçirdiği bir dönemde aynı yenilikçi ve devrimci tutumun izlerinin Türkiye’deki yansımalarına odaklanılırken, İlhan Usmanbaş’ın müzikte zamansal ve duyumsal birliktelik anlaşını bilinçli olarak terk ederek bestelediği “Raslamsallar”ı seslendirilecek. Ayvalık Müzik Akademisi (AIMA) Başkanı Prof. Filiz Ali’nin anlatımlarının yer alacağı konserde ayrıca 1958 yılında Türkiye’de ortaya çıkan ilk elektronik müzik çalışmasının mimarı Bülent Arel’in kariyerinin ileriki yıllarında yarattığı “Rounding” isimli eseri de gösterilecek.

Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AIMA) Hakkında
Prof. Filiz Ali tarafından 1998 yılında kurulan AIMA, kuruluşundan beri genç müzisyenlerin ufuklarını ve müzik kariyerlerini genişleterek eğitimlerini teşvik etmek yolunda öncülük görevi üstleniyor. Her yıl yaz ve sonbahar dönemlerinde ağırlıklı olarak yaylı çalgılara odaklanan müzik ustalık kursları düzenleyen AIMA, Türkiye ve dünyanın pek çok farklı yerinden gelen öğrencileri Ege’nin güzel sahil kenti Ayvalık’ta bir araya getirerek uluslararası seçkin eğitmenler eşliğinde yoğun öğrenme ve çalışma süreçlerine ev sahipliği yapıyor. Her sene farklı dallarda gerçekleşen atölye ve ustalık programlarıyla genç müzisyenleri alanının ustalarıyla bir araya getiriyor. Kuruluşundan bu yana faaliyet alanlarını ustalık kurslarından bestecilik atölyesine, yaratıcı yazarlıktan piyano ve gitar ustalık kurslarına genişleten akademi, aynı zamanda yıl boyunca düzenlediği halka açık konserlerle Ayvalık’ın kültür hayatını da zenginleştiriyor.

İlhan Usmanbaş Hakkında
İlhan Usmanbaş, müzik hayatına on iki yaşında kendi kendine viyolonsel çalarak başladı. Galatasaray Lisesi’ndeki öğrenciliği boyunca müziğe olan ilgisi devam eden Usmanbaş, Cemal Reşit Rey’den armoni , Sezai Asal’dan viyolonsel dersleri alarak 1942 senesinde Ankara Devlet Konservatuvarı’nın kompozisyon bölümüne girdi. 1940 ve 50’li yılla boyunca Mozart, Sartre ve Leibowitz gibi farklı disiplinlerde yapıtlar veren sanatçıları takip eden Usmanbaş, bu dönemde Bülent Arel ile birlikte çağdaş bestecilerin yapıtlarını incelemeye ve seslendirmeye başladı. 1952 senesinde UNESCO kanalıyla Amerika’ya giderek kaynak ve bağlantılarını geliştirme fırsatı bulan Usmanbaş, 1956’da Ankara Devlet Konservatuvarı’nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. Türkiye’de uzun yıllar sürdürdüğü kompozisyon öğretmenliği süresince, kitap ve çevirilerin yanı sıra kongre bildirileri ve makaleler yazdı. Usmanbaş’ın özgürlük ve yoğunluğa yönelerek oluşturduğu deneysel eserleri çeşitli uluslararası ödüllere layık görüldü.

Bülent Arel Hakkında
1919 yılında İstanbul’da doğan Bülent Arel, temel öğrenimine Galatasaray Lisesi’nin ilkokulunda başladı. 1939 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı’na giren Arel, Ferhunde Erkin ve Necil Kazım Akses’le piyano ve kompozisyon alanlarında eğitimine devam etti. 1950-59 yılları arasında Gazi Eğitim Enstitüsü ve Ankara Devlet Konservatuvarı’nda piyano ve armoni öğretmeni olarak çalıştı, orkestralar yönetti, piyanist olarak resitaller verdi ve eşlikçilik yaptı. 1952 yılında kurulan Helikon adlı derneğin kurucularından olan Arel, kurduğu ve yönettiği Helikon yaylı çalgılar orkestrasıyla Barok dönemden çağdaş müziğe uzanan zengin bir repertuarın tanınmasına öncülük etti. 1959’da Rockefeller bursuyla Amerika’ya giden Arel, New York’ta Columbia-Princeton Elektronik Müzik Merkezi’nin kuruluşunda Edgar Varése, Vladimir Ussachevsky, Milton Babbitt ve Otto Luehning gibi elektronik müzik bestecileriyle elektronik müziğin öncülerinden biri oldu. 1962’de Türkiye’ye dönen Arel, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde elektronik müzik merkezi kurmak için çaba gösterdi. Ankara’da bulunduğu sürece müzik eğitmeni olarak çalışan Arel, ODTÜ projesinin gerçekleşmemesi üzerine 1965 yılında yeniden ABD’ye dönerek önce Yale Üniversitesi daha sonra NY Stony Brook Üniversitesi’nde Elektronik ve Computer Müzik Laboratuarlarını kurdu ve kompozisyon bölümlerinde Profesör olarak ders verdi. Hem çalgısal hem de elektronik müzik alanında eserler vermeye devam eden Arel, 24 Kasım 1990’da Stony Brook’da öldü.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT