Sabahat Akkiraz

Tarihler: 11 Kasım 2011 Cuma ~ 11 Kasım 2011 Cuma - Saat: 20:30

Yer: İKÜ Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi

Ücret: 1. Kategori - 34.00 TL - 2. Kategori - 28.50 TL - 3. Kategori - 23.00 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: (0216) 556 98 00, Biletix Satış Noktaları, www.biletix.com, İKÜ Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi

Adres: İstanbul Kültür Üniversitesi Ataköy Kampüsü, Bakırköy İstanbul Bakırköy İstanbul

Telefon: 0212 498 41 03

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Kas 11, 2011 ~ Kas 11, 2011

Sabahat Akkiraz, Doğu felsefelerinin en eskilerinden birisi olan Alevi-Bektaşi müziğinin deyiş geleneğini bugüne taşıyor ve yaptığı deneysel çalışmalarla da eski Asiaminor’ı Batı’ya taşıyor. İnancın birinci elden aktarıldığı ve eşsiz yorumculuğu ile harmanladığı bu yeni müziği ismiyle özdeşleştiriyor.

1955 yılında Sivas’ta doğan Sabahat Akkiraz daha çocuk yaşta müziğe başladı. Müzik serüvenine, ailesinde müzik ile uğraşan anneannesinin annesi Firdevs Hanım ve Alevi-Bektaşi kültürünün en büyük temsilcileri Davut Sulari, Mahzuni Şerif, Feyzullah Çınar ve Daimi gibi kutsal sayılan ozanlarıyla başladı. İlk 45’lik plağını yaptığında onüç yaşındaydı ve ona bağlama virtuözlerinden Orhan Gencebay ve Arif Sağ eşlik ediyordu. Alevi-Bektaşi kültürünün yanı sıra Anadolu halk türküleri ve ağıtları konusunda da eğitim aldı. On dört yaşında ailece göç ettikleri Almanya’da eğitimine devam etti.

“Ustalarım” dediği bu kutsal ozanlardan öğrendiklerini workshoplar ve panellerde, üniversite ve müzik öğrencilerine aktarmaya çalışan Akkiraz, yurtiçi ve dışında sayısız konferansta görev aldı. 1983 yılında profesyonel müzik yaşamına başladı. Sabahat Akkiraz ilk albümü “Şafak Söktü”yü büyük usta Musa Eroğlu ile birlikte yaptı. Ardından Arif Sağ ile çalışmaya başladı ve art arda albümler yaptı. Milyonlarca baskı yapan bu albümler, Alevi-Bektaşi müziği temelinde Anadolu türkü ve halaylarıyla renklenmişti. O güne kadar yasaklanmış ya da görmezden gelinmiş eserler birbiri ardından gün yüzüne çıktı.

Sabahat Akkiraz artık Anadolu’yu köy köy, kasaba kasaba gezen sadece bir okuyucu değil, derleyici ve araştırmacı olarak da kayıtlara başladı. Dede ve kaynak kişilerden kaybolmaya yüz tutmuş eserleri kaydetti ve bugün de buna devam ediyor. 90’lı yıllarda ilk uluslararası davetini alıp Hollanda’da dört konser yaptı. Londra Caz Festivali’ne davet edildi. Grand Union Orkestra ile “Anadolu’dan Yansımalar” projesini yaptı. Sadler’s Wells Theatre’da dört gün sahnelenen “Where The Rivers Meet” projesinde yer aldı. Queen Elizabeth Hall’de “Womans of Tradition” projesinde Anadolu’nun derin müziğini paylaştı.

1999’da Cite De La Music Paris’de konser verdi. Aynı yıl Fransa’da turneye çıktı ve on konser yaptı. 2000 yılında Paris’te Theatre De La Ville’de konser yaptı ve hayatı Le Figaro, Le Monde gibi gazetelerde tam sayfa olarak okuyuculara aktarıldı. Mezzo Tv yaşamını konu alan bir belgesel hazırladı. 2001 yılında Jaspering De Jong ile Hollanda Turnesi’ne çıktı. Aynı yıl Brezilya’da Sheikh Ahmed El Tuni ve Sister Marie Keyrouz ile konserler yaptı. 2008 yılında Berlin Flarmoni Salonu’nda dünyaca ünlü Bass-Bariton Thomas Quasthoff ile konser verdi. İsveç’ten Fas’a, Malezya’dan Norveç’e, İspanya’dan Meksika’ya kadar pek çok ülkede konserler veren Akkiraz’ın onaltı ülkede albümleri yayınlandı. Her yıl yüzü aşkın konser veren Akkiraz, Anadolu’dan dünyaya seslenen, deyiş ve türkülerin en önemli sesi olarak kabul edilmektedir. Ayrıca Akkiraz, Mercan Dede ile birlikte “Kerbela” adlı eseri hazırladı ve bu eserin yer aldığı Mercan Dede’nin “Su” albümü BBC World Music Chart’ta ilk sıraya kadar yükseldi. Akkiraz’ın Orient Expressions ile hazırladığı ve Doublemoon tarafından yayınlanan “Külliyat” albümü ise World Music Chart’da altıncı sıraya kadar yükseldi.

On altı ülkede basılan bu albüm, Anadolu müziği ile elektronik müziğin en iyi harmanlandığı albüm olarak kabul ediliyor. Kariyeri boyunca Arif Sağ, Erdal Erzincan, Grand Union Orc, Jaspering De Jong, Musa Eroğlu, Orient Expressions, Mercan Dede, Erkan Oğur, Erol Parlak, Thomas Quasthoff, Leman Sam, Hüsnü Şenlendirici, Candan Erçetin gibi klasik, dünya ve alternatif müziğinin dev isimleri ile ayni sahnede yer alan Sabahat Akkiraz, kurduğu müzik şirketi ile de yapımcılığa başladı. Kendi albümlerinin yanı sıra Barbaros Erköse, Norrda, Kurban, Erol Parlak Bağlama Beşlisi, Mustafa Özarslan, Asia Minor gibi bir çok önemli isim ve projeyi hayata geçirdi.

Bestelediği “Beni Beni” adlı deyiş Azam Ali ve Niyaz grubu tarafından seslendirildi ve Harrison Ford’un “Crossing Over” adlı filminde kullanıldı. Müzik hayatına çocuk yaşta başlayan Sabahat Akkiraz, yarattığı eserlerin yanı sıra, çok farklı kitleleri bir araya getirme başarısını gösteren birbirinden özgün konserleri ve birlikte çalıştığı misafir sanatçılar ile müziğine yenilikler getiren bir sanatçı. Kendisinden önce yapılmayanı yapacak kadar sıra dışı, ama o kadar da mütevazı, sıradan bir gönül ehli. Yaptığı yirmi albüm, kat ettiği milyonlarca kilometre ve verdiği binlerce konsere rağmen her gün daha da heyecanlı olarak müzik yapıyor.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT