Türk Mûsikîsi Vakfı - 250. Yaşında III. Selim Ve Dönemi

Tarihler: 29 Kasım 2011 Salı ~ 29 Kasım 2011 Salı - Saat: 20:00

Yer: Cemal Reşit Rey Konser Salonu - CRR

Ücret: 25.00 - 20.00 - 15.00 - 10.00 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: (0216) 556 98 00, Biletix Satış Noktaları, www.biletix.com, CRR Gişe

Adres: Darülbedayi Caddesi - Harbiye Şişli İstanbul Şişli İstanbul

Telefon: 0212 232 98 30

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Kas 29, 2011 ~ Kas 29, 2011

Türk Mûsikîsi Vakfı - 250. Yaşında III. Selim Ve Dönemi
Türk Mûsıkîsi Vakfı

Solist: Münip Utandı
Tanbur: Birol Yayla
Ney: Aziz Şenol Filiz
Ud: Samim Karaca
Kanun: Taner Sayacıoğlu
Kemençe: Lütfiye Özer
Keman: Aziz Şükrü Özoğuz
Viyolonsel: Volkan Ertem
Sanat Yönetmeni: Fatih Salgar

2011 yılı, Osmanlı Devleti’nin 31’inci hükümdarı olarak çizdiği önemli siyasi kişiliğin yanı sıra, Türk Mûsıkîsi tarihinin de önde gelen simalarından olan Sultan III. Selim’in 250’nci doğum yıldönümüdür. III. Selim, Türk Mûsıkîsi tarihinde kendi adıyla anılan bir dönemdeki varlığı ve öncü kişiliğiyle, kendisinden sonraki Mûsıkîsi iklimine onlarca yıllık bir hayatiyet yolu açmış Mûsıkîsi adamı olarak kültür ve sanat tarihimize geçmiştir.

Şehzadelik yıllarında başlayan Mûsıkîsi hayatına padişahlık yıllarında da devam etmiş; tahta geçişinden önceki yıllardan itibaren etrafına topladığı Mûsıkîsi adamlarını himaye ederek ve ufuk açıcı yönlendirmelerde bulunarak III. Selim Dönemi adını verdiğimiz ekolü kurmuştur. Galata Mevlevihanesi Şeyhi Galib Dede’ye intisab etmiş olan III. Selim, Tanburi İzak’ın talebesiydi.

Himaye ettiği Dede Efendi, Abdülhalim Ağa, Vardakosta Ahmet Ağa, Küçük Mehmet Ağa, Sadullah Ağa, Emin Ağa, Numan Ağa, Şakir Ağa, Kömürcüzade Hâfız Efendi gibi isimler, III. Selim Dönemi’nin bestekârları idiler. Yine aynı dönemin önde gelen isimleri olan Hamparsum Limonciyan ve Kutbünnayi Osman Dede ise, III. Selim’in yönlendirmesiyle birer nota yazısı sistemi bulmuşlar ve eserlerin yazıya geçirilmesini sağlamışlardı.

Türk Mûsıkîsi Vakfı’nın bu konser projesi, Türk Mûsıkîsi tarihinde büyük bir dönüşümün mimarı olan III. Selim’i sadece şahsıyla değil, adıyla anılan dönem itibarıyla mercek altına alacak bir etkinliği içermektedir. III. Selim’in eserlerine ek olarak dönemin en önde gelen bestekârlarının eserleri de seslendirilerek, III. Selim Dönemi bir bütün olarak ele alınacaktır. İki bölümden oluşacak konserde; III. Selim’in eserlerinden örneklere ilâveten, III. Selim Dönemi’ni oluşturan Dede Efendi, Abdülhalim Ağa, Vardakosta Ahmet Ağa, Küçük Mehmet Ağa, Sadullah Ağa, Emin Ağa, Numan Ağa, Şakir Ağa ve Kömürcüzade Hâfız Efendi gibi bestekârların eserleri de örneklenecektir.






istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT