Bilgi Üniversitesi Ünlü Tarihçi Dan Diner’ı Ağırlıyor

Tarihler: 17 Kasım 2011 Perşembe ~ 17 Kasım 2011 Perşembe 17 Kasım Saat: 18:00

Yer: İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü

Adres: Kurtuluş Deresi Cad. Yahya Köprüsü Sok. No: 1 Dolapdere Beyoğlu İstanbul Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 311 50 00

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Kas 17, 2011 ~ Kas 17, 2011

Dünyanın önemli tarihçilerinden Dan Diner, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları ve S. Fischer Vakfı’nın ortak düzenlediği etkinliğin konuğu olarak 17 Kasım 2011 tarihinde, gazeteci yazar Melek Ulagay ve Mete Çubukçu ile bir söyleşi gerçekleştirecek.

Ernst Bloch Ödüllü saygın tarihçi Dan Diner İstanbul’da. 1946 doğumlu olan yazar, Kudüs İbrani Üniversitesi’nde modern ve çağdaş Avrupa Tarihi ile Leipzig Üniversitesi Tarih Semineri’nde Yahudi Tarihi profesörüdür. 1999’dan bu yana Simon-Dubnow-Enstitüsü Yahudi Tarihi ve Kültürü başkanlığını yürütmektedir. Leipzig’deki Saksonya Bilimler Akademisi’nin filolojik-tarih sınıfı asil üyesi olarak, Simon-Dubnow-Enstitüsüne bağlı “Avrupa Gelenekleri - Yahudi Kültürü Ansiklopedisi” araştırma projesinin başındadır. 2006’da Ernst Bloch ödülü ve 2007’de İtalyan Premio Capalbio Uluslararası Politika ödülünü almıştır. Konuk profesör olarak Kassel, Münih, Viyana, Urbana-Champaign, Luzern, Oxford ve Princeton üniversiteleri ve araştırma enstitülerinde çalışmıştır.

S. Fischer Vakfı’nın Türkiye’de yürüttüğü Adımlar-Schritte çeviri projesi, Dan Diner'in bugüne kadar üç kitabının Türkçe'ye çevrilmesini sağladı. Sezer Duru’nun yöneticiliğinde ve editörlüğündeki proje, Almanca'dan yapılan çevirilerin kalitesini artırmak ve Türk okuruna Alman edebiyatını ve düşüncesini tanıtmayı amaçlıyor. S. Fischer Vakfı’nın desteği ile çevrilen kitapların yazarları, bundan böyle Türkiye’de ağırlanacak, konuşmalar ve söyleşilere katılacak.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından Sabir Yücesoy’un çevirisi ile yayımlanan Mühürlenmiş Zaman, Dan Diner’in Türkçe’de yayımlanmış üçüncü kitabı. İlk iki kitap daha önce İletişim Yayınları tarafından yayımlanmıştı: önemli bir Yahudi Soykırımı sorgulaması olan Karşıt Hafızalar, Soykırımın Önemi ve Etkisi Üzerine ve eleştirmenlerden “çağa isabetli teşhis koyan yazar” övgüsünü aldığı kitabı Yüzyılı Anlamak. Her iki kitabın da editörlüğünü Tanıl Bora yapmıştı. Mühürlenmiş Zaman’ın editörlüğünü ise Serda Semerci üstlendi.

Dan Diner tartışma yaratan son kitabı Mühürlenmiş Zaman ‘da Orta Doğu tarihini derinlemesine bildiği için, bu kitabında can alıcı sorulara cevap arıyor.

İslam coğrafyasında, özellikle Arap dünyasında “zaman” adeta mühürlenmiş”, akıp gitmesi engellenmiş midir? Dışarıdan bakan gözler sıkıcı, yıldırıcı bir gelişmemişlikle mi karşılaşır? Modernleşmeye izin vermeyen, gelişmeyi engelleyen İslâm dini mi yoksa Batı’nın kurduğu hegemonya mı? Gelişmemişlik sorunu hangi yönüyle ele alınmalıdır: Ekonomik yönüyle mi (sömürgeciliğin etkileri), politik boyutuyla mı (örneğin “Arap coğrafyasının kalbine yerleştirilen” İsrail devleti)?

Bu anlamda Batı toplumlarında, farklı koşullarda ivme kazanmış olan zamanın İslâm dünyasında adeta kutsallıkla mühürlenmiş olmasını, gelişime vurulan ket olarak açıklayan Diner, sekülerleşme ve modernite sorununu farklı düzlemlere taşıyarak Türkiye, Mısır ve diğer İslâm ülkelerine ilişkin örnekler verirken, ilginç ipuçlarını tartışıyor, sorduğu sorulara cevap arıyor.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT