Erich Auerbach’ın Mimesis’inde Gerçeklik, Figura ve Estetik Anlatım

Tarihler: 27 Nisan 2012 Cuma ~ 27 Nisan 2012 Cuma

Yer: Orient Institut

Adres: Susam Sok. 16-18 D:8 Cihangir İstanbul Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 293 60 67 - 252 19 83

Paylaş:

1 Yorum:

istanbul.net.tr Nis 27, 2012 ~ Nis 27, 2012

Erich Auerbach’ın başyapıtı olan Mimesis. Batı Yazınında Gerçeğin Temsili’nin (1946, 2., düzeltilmiş ve genişletilmiş baskı 1959) Türkçeye çevrilmesi nedeniyle Orient Institut, Goethe Institut ve Yeditepe Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği „Erich Auerbach’ın Mimesis’inde Gerçeklik, Figura ve Estetik Anlatım“ uluslararası sempozyumu, 27- 28 Nisan 2012 tarihlerinde İstanbul Orient Institut’ta gerçekleşecek.

Sempozyumun amacı epistemolojik, tarihsel, teolojik-felsefi, yazın bilimsel ve kültürlerarası düşünce ve görüşlerin dile getirilmesini ve eser ve eserin ilk yedi bölümünün yorumu bağlamındaki diğer sorunların toplumda tartışılmasını sağlamak.

Kitabın çevrilmesi düşüncesi, Alman Dili ve Edebiyatı Akademisi’nin Mayıs 2010’da İstanbul’da gerçekleştirdiği ilkbahar toplantısı sırasında Prof. Dr. Klaus Reichert ve Prof. Dr. Harald Weinrich gibi edebiyat bilimcilerle yapılan konuşmalar sırasında doğdu. Türkiye’de son yıllarda büyük romanist Erich Auerbach (1892-1957) ve kitabı Mimesis’e aydın çevrelerde artan bir ilgi vardı.

1942-1945 yılları arasında İstanbul’da kaleme alınan Mimesis’in anlaşılabilmesi ve hissedilebilmesi için, kitabın İslam dininin damgasını vurduğu bir kültürün diline çevrilmesi sürecinde, Auerbach’ın kategorilerinin ve düşünce dünyasının tarihsel-felsefi ve teolojik ve estetik-tarihsel bağlamda olması gerektiği gibi aktarılmasının dikkate alınması önemli.

Bu nedenle felsefi, teolojik, tarihsel ve karşılaştırmalı edebiyat ve dil bilimleri perspektifinden bakıldığında, antik, Yahudi- Hıristiyan, geç Antik dönem, düşünce tarihi ve filoloji bağlantılarının yeniden incelenmesine ve konumlandırılmasına dayanan entelektüel değişmezlerin tespit edilmesi gerekir. Auerbach kitabının özellikle ilk bölümlerinde („Odesa’nın Yara İzi“nden başlayarak „Adem ve Havva“ya kadar olan bölüm) İncil’deki olaylara getirdiği figüral yorumları Eski ve Yeni Ahit’ten çıkan dine ilişkin dersler olarak ortaya koyuyor.

Sempozyum 27 Nisan 2012, Cuma günü Prof. Dr. Suheyla Artemel (Yeditepe Üniversitesi), Porf. Dr. Thomas Metscher (Bremen Üniversitesi) ve PD Dr. Phil. Habil. Henrike Zilling’in (Berlin Teknik Üniversitesi) konuşmalarıyla açılacak. Kapanış konuşmasını Prof. Dr. H.c. Friedrich Wilhelm Graf yapacak. Prof. Graf Alman Araştırmacılar Birliği ‘nin Leibniz Ödülü'nün (1999) sahibi ve Münih Ludwig-Maximilians Üniversitesi’nde sistematik teoloji ve etik dersleri veriyor.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Mükemmel...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT