Gramatik Meditasyonlar

Tarihler: 07 Ekim 2010 Perşembe ~ 09 Ekim 2010 Cumartesi

Yer: Avusturya Kültür Ofisi ve Yapı Kredi Sermet Çifter Salonu

Ücret: Ücretsizdir

Adres: Avusturya Kültür Ofisi İstanbul: Köybaşı Cad. No: 44 34464 Yeniköy İstanbul
Yapı Kredi Sermet Çifter Salonu: Yapı Kredi Kültür Merkezi, İstiklal Cad. No: 161-161/A, Kat: 1 Galatasaray Beyoğlu İstanbul Adalar İstanbul

Telefon: 0212 363 84 15 - 252 47 00

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eki 7, 2010 ~ Eki 9, 2010

Gramatik Meditasyonlar

Sempozyum Gün Ve Saatleri:
Avusturya Kültür Ofisi: 7 Ekim 2010 - Saat: 15.00-18.00
8 Ekim 2010 - Saat: 10.00-13.00 ve Saat: 15.00-18.00
Yapı Kredi Kültür Merkezi: 9 Ekim 2010 - Saat: 10.00-12.00

Moderatörler: Erhan Altan, Thomas Eder
Katılımcılar: Erhan Altan (Çevirmen, Viyana/İstanbul), Ahmet Cemal (Çevirmen, İstanbul), Franz Josef Czernin (Şair, Rettenegg), Thomas Eder (Edebiyat bilimcisi, Viyana), Hansjost Frey (Edebiyat bilimcisi, Zürih), Ulf Stolterfoht (Şair, Berlin)

Dört değişik ülkeden şair, çevirmen ve edebiyat bilimcilerinin katılacağı Gramatik Meditasyonlar sempozyumu, gramer ile şiir arasındaki bağımlılık fenomenini araştırıyor. Gramer, şiirdeki tüm biçimsel öğelerin hakkını vermek isteyen bir çeviri için aynı zamanda ek bir sınav niteliği taşıyor. Başka bir dile çevrilip çevrilemeyeceği sorunu bir yana, şiirin gramatik işlevlerinin çoğu henüz yeterince araştırılmış değil. Türkçe ile Almanca arasında, yani analitik bir dille eklemeli bir dil arasında gerçekleşen şiir çevirilerinin ise ayrı bir zorluğu var.

Çıkış noktasını Almanca ile Türkçe arasındaki farkların oluşturduğu sempozyum genelde gramer ve şiirin arasındaki ilişkinin sorgulanmasını; özelde ise Czernin ve Stolterfoht’un eserleri aracılığıyla şiirde anlamın, farklı gramatik sistemlerde nasıl oluştuğunu aydınlatmayı hedefliyor. Bir şiirin Almanca orijinali ile Türkçe çevirisi arasında hangi gramatik farklılıklar ve benzerlikler vardır? Hangi dilbilimsel kuramlar (generative, cognitive linguistics) bu farklılıkları betimleyip şiire uygulayabiliyor. Şiirin sözcük anlamlarının ötesinde gramer yapısıyla da bir şeyler ifade ettiğine dair problematik kabul dilbilimsel kuramlar çerçevesinde nereye oturtulabilir veya bu kuramların yardımı ile nasıl yeniden formüle edilebilir?

Bu ve benzeri sorulara yanıt aranacak sempozyum, İstanbul’da, 7-8 Ekim 2010 tarihlerinde Avusturya Kültür Ofisi’nde gerçekleştirilecek. Almanca sempozyumun kapanış oturumu 9 Ekim 2010 günü Yapı Kredi Sermet Çifter Salonu’nda yapılacak.
Etkinliğe katılmak için lütfen rezervasyon yaptırınız: Tel: 0212 363 84 15

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT