Uluslararası El Yazmalar Sempozyumu

Tarihler: 10 Ekim 2008 Cuma ~ 12 Ekim 2008 Pazar 10-12 Ekim 2008

Yer: Cemal Reşit Rey Konser Salonu

Adres: Darülbedayi Cad. Harbiye Adalar İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eki 10, 2008 ~ Eki 12, 2008
İstanbul, Uluslararası El Yazmalar Sempozyumu’na ev sahipliği yapıyor
İstanbul, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Etkinlikleri kapsamında I. Uluslararası El Yazmalar Sempozyumu’na ev sahipliği yapıyor. Dünyada ilk olarak yapılan sempozyuma yurtiçi ve yurtdışından 26 uzman katılarak tebliğ sunacak. 10 Ekim 2008 tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda, Gülbün Mesara başkanlığındaki Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver Nakışhanesi Sanatçıları’nın hazırladığı ‘Osmanlı El Yazmalarından Tezyin-i Örnekler’ sergisinin açılışı ile başlayacak sempozyum, ikinci gün Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde yapılan sunumlardan sonra sona erecek.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı - Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen, İ.B.B. Kültür A.Ş. tarafından gerçekleştirilen, Uluslararası El Yazmaları Sempozyumu 10-12 Ekim 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Dört Elementin Kenti (Toprak, Hava, Ateş, Su) sloganıyla kültür başkenti seçilen İstanbul’un toprak teması tarihi ve kültürel zenginlikleri temsil etmektedir. İstanbul bu alanda nadide ve seçkin yazma eserlerin bulunduğu kütüphanelere sahiptir. Dünya medeniyetinin yeniden yorumlanmasında büyük rolü bulunan el yazma eserlerle ilgili yapılan bu uluslar arası organizasyon aynı zamanda dünyada bir ilk olacak.

Hem ülkemiz hem de dünya ülkelerindeki yazma eserlerin mevcut durumlarıyla ilgili konuların tartışılacağı sempozyuma yurtiçi ve yurtdışından 26 uzman tebliğ sunacaklar. İngiltere’den Dr. Muhammed İsa Walley, İspanya’dan Prof. Dr. Victor Palleja de Bustinza, Rusya’dan Dr. İrina Katkova, Bosna’dan Mustafa Jahic, Pakistan’dan Arif Nevsahi, Malezya’dan Dr. Mandana Barkeshli, Özbekistan’dan Dr. Babahan Kasımov, Mısır’dan Dr. Ayman Fuad Said ve Dr.Yusuf Zeydan, İran’dan Dr. Akbar İrani ve Dr. Sadiq Asef Ashkevari, Dr. Habibullah Azimi yurtdışından, Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Emir Eş, Konya Yazma Eserler Müdürü Bekir Şahin, Kültür Bakanlığı’ndan uzman Ayda Perçin, Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Prof. Dr. Fatih Andı, Prof. Dr. Cahit Baltacı, uzman Aslıhan Erkmen, Prof. Dr. Zeren Tanındı, Prof. Dr. Serpil Bağcı, Prof. Dr. Mikail Bayram, Araştırma Görevlisi Betül Çakırca, Emekli Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Md. Yrd. Nail Bayraktar, Müfid Yüksel, Süleymaniye Kütüphanesi emekli müdürü Nevzad Kaya yurtiçinden katılarak sunum yapacaklar.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen, İBB Kültür A.Ş. tarafından gerçekleştirilen sempozyum, iki ayrı kültür merkezinde yapılacak. Birinci gün 10 Ekim 2008 tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda, ikinci gün Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde yapılacak. Sempozyum, Gülbün Mesara başkanlığındaki Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver Nakışhanesi Sanatçıları’nın hazırladığı ‘Osmanlı El Yazmalarından Tezyin-i Örnekler’ Sergisi’nin açılışı ile başlayacak. İlk gün bitiminde katılımcılara Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi Gezisi de yaptırılacak. Uluslararası El Yazmalar Sempozyumu’na İstanbul’un ev sahibi olması büyük önem arz ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı - Kültür Müdürlüğü İstanbul’un yazma eserler bakımından önemli bir merkez olduğuna dikkat çekmeyi hedefliyor. Ayrıca menşei İstanbul olan ve dünyanın dört bir tarafında bulunan yazma eserlerimizin dolaylı olarak sahiplenilmesi amaçlanıyor. El yazma eserlerle ilgili bu uluslararası sempozyuma İstanbul’un ev sahipliği yapmasının önemli sebeplerinden biri de TİMA’nın dönem başkanının şu anda Türkiye’den Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç’ın seçilmiş olması. Uluslararası İslam El Yazmalar Birliği (TİMA) 2005’te kuruldu. Birliğin idaresi İngiltere-Cambridge Üniversitesi’ne, finansı Körfez Ülkeleri’nin desteklediği Threusa Vakfı’na ait. Ancak birliğin şu andaki dönem başkanı Türkiye’den Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç. Bu anlamda 2010 Kültür Başkenti seçilen İstanbul sempozyumla büyük bir prestij kazanmış olacak.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT