Nietzsche’nin Tarih Yazımı Eleştirisi ve Aktif Unutma Övgüsü

Tarihler: 16 Ocak 2020 Perşembe ~ 16 Ocak 2020 Perşembe 18:30

Yer: Akbank Sanat

Adres: İstiklal Cad. No:8,Taksim Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 252 35 00-01

Faks: 0212 245 12 28

Web: http://www.akbanksanat.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 16, 2020 ~ Oca 16, 2020

Nietzsche, ‘Kişi nasıl bir yaşam sürmeli?’ sorusunu felsefesinin temeline yerleştirmiştir. Çünkü yaşadığı dönemdeki toplumsal ve bireysel krizin bir sebebi, bu sorunun kendisinin de sorulmasına olanak sağlayan eleştirel bakış açısının yitirilmiş olmasıdır. Ne yapmalı? Kriz nasıl aşılmalı? İster toplumsal, ister bireysel düzeyde olsun, geçmişle tekrar, ama bu defa eleştirel bir tavır alınarak ilişki kurulmalı. Böyle bir ilişki, geçmişi, bir yük olmaktan çıkarıp, bizlere yeni olanaklar sunabilecektir. Nietzsche bu sorular üzerine düşünürken, özellikle unutma ve hatırlama arasındaki ilişkiye odaklanır (Ahlakın Soybilimi). ‘Aktif unutmayı’ hem unutmanın bir şekli hem de, paradoksal bir biçimde, geçmişte yapıp ettiklerimiz için mutlak sorumluluk almanın bir yolu olarak görür.

Zeynep Talay Turner, Warwick Üniversitesi felsefe bölümünde yüksek lisans yaptıktan sonra doktorasını Polonya Bilimler Akademisi’nde felsefe bölümünde tamamladı (2013). Doktora tezini Nietzsche, Musil ve Atay’ın benlik kavramı ve modernite deneyimi üzerine yazdı. Bu çalışma Felsefe, Edebiyat ve Öznenin Çözünümü: Nietzsche, Musil ve Atay başlığıyla kitap olarak yayınlandı (Peter Lang, 2014). Daha çok Kendilik Felsefeleri, 19. ve 20. yüzyıl Kıta Felsefesi ve Felsefe-Edebiyat ilişkisi üzerine çalışan Talay Turner’ın Nietzsche, Spinoza, Bergson ve Musil üzerine yazıları vardır. Zeynep Talay Turner şu an İstanbul Bilgi Üniversitesi, Felsefe ve Toplumsal Düşünce Yüksek Lisans Programında felsefe dersleri vermekte, aynı zamanda Kültürel İncelemeler Yüksek Lisans Programının da direktörlüğünü yapmaktadır.

Etkinlikler ücretsizdir. Ücretsiz etkinliklerde katılım sayısı sınırlı olup etkinlik davetiyesi 1 saat öncesinden Akbank Sanat Danışma'dan temin edilebilir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT