55. Geleneksel Adalı Ressamlar Sergisi

55. Geleneksel Adalı Ressamlar Sergisi

Tarihler: 13 Ağustos 2016 Cumartesi ~ 26 Ağustos 2016 Cuma

Yer: Adalar Kültür Derneği

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ağu 13, 2016 ~ Ağu 26, 2016

Geleneksel Adalı Ressamlar Sergisi 13 - 26 Ağustos tarihleri arasında Adalar Kültür Derneği’nde sanatseverlerin ilgisine sunuluyor. Bu yılki sergiye 37 ressam katılıyor. Sergi, 13 Ağustos Cumartesi günü saat 18.00’de düzenlenen kokteylle açılacak.

Tarihî süreç
Portre ve natürmortlarıyla olduğu kadar peyzajları ile de tanınan İbrahim Çallı, Mehmet Ali Laga, Ayetullah Sumer, Şeref Akdik, İlhami Demirci, Hamit Görele ve Kemal Zeren gibi Türk resim sanatının usta hocalarının Adaların romantik ve lirik doğasından ve yaşam tarzından etkilenmeleri kaçınılmazdı. İşte bu sanatçıların, Adaları mesken tutmaları, görkemli 50’li yıllara rastlar ve Adaların eşsiz doğasında yaptıkları çalışmalarını sergilemek, sanatseverlerin beğenisine sunmak ihtiyacı doğal olarak meydana çıkar.

Adalarda o zamanlar -günümüzde olduğu gibi- sergi salonu olmadığından, Splendid Oteli sahipleri ressamlara kucak açar, otelin deniz tarafında bulunan ahşap pavyon sergi salonu olarak işlev kazanır. Her yaz o küçük mekânda birbirinden değerli eserler sergilenir. Bu sergilere daha sonraları Zeki Faik İzer, Sabri Berkel, Erdal Alantar, Hüseyin Bilişik, Kristin Saleri, Hasan Kavruk gibi sanatçıların yanı sıra Adaların yerli halkından Pindaros Platonidis, Mıgır Ardan gibi bazı ressamlar da katılır. 60’lı yıllara gelindiğinde, yaz sergilerine katılım talebi ve ilgi arttığından, yeni bir mekân arayışına geçilir. Bu sefer Anadolu Kulübü’nün yeni otel binasının alt kat salonları bu sergilere tahsis edilir. Ayetullah Sumer, Nevzat Kasman, Kemal Zeren gibi ressamlardan oluşan tertip komitesinin düzenlediği sergiler, Kulüp İdare Heyeti’nin de isteği doğrultusunda geleneksel hale gelir.

Zamanla, şans tanıma düşüncesiyle Adalı gençler ve amatör ressamların da sergilere katılımı teşvik edilir ve yapıtları hocalarının eserleriyle birlikte sergilenir. “Amatör Ressamlar” arasında resim yarışmaları düzenlenir. Anadolu Kulübü otel binasının giriş katında bulunan iki salon, her yıl Ağustos ayının ikinci yarısında bu sergilere tahsis edilir. Salonların biri Ayetullah Sumer ve öğrencileriyle gerçekçi tarzda çalışan ressamlara, diğer salon ise Kemal Zeren, Hüseyin Bilişik, Nevzat Kasman, Kristin Saleri, Hasan Kavruk, Habib Gerez gibi soyut ve soyut tarza yakın sanatçılara ayrılır.

60’lı yılların sonuna doğru soyut resimlerin sergilendiği salonun sorumluluğunu Nevzat Kasman, gerçekçi tarafınkini ise Türkân Kıran üstlenir. Daha sonraki yıllarda bayrağı tek başına devralan Türkân Kıran olur ve 2000’li yılların başına kadar her yaz “Adalı Ressamlar” sergilerini düzenlemeyi başarıyla sürdürür. Kısa bir dönem Ferruh Ertürk gözetiminde gerçekleşen bu sergiler, 2005 - 2010 yılları arasında Kulüp İdaresi’nin isteği doğrultusunda Güzel Sanatlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazan Akpınar ve Akyol Sanatevi sahibesi Ayla Akyol ile Anadolu Kulübü yöneticilerinden meydana gelen sergi komitesi tarafından düzenlenir.

Artık geleneksel hale gelen ve 2011 yazında tertiplenen 50. Adalı Ressamlar Sergisi, o dönemde Anadolu Kulübü Halkla İlişkiler Müdiresi olan Oya İslimyeli’nin özverili çalışmaları ve katkılarıyla bir kez daha gerçekleşir. Bu tarihten sonra Kulüp İdaresi’nin aldığı karar sonucunda sergilerin bir süre Anadolu Kulübü bünyesinde yapılamayacağı anlaşılır.

Ressamların yeni mekân arayışı içerisinde olduğu bu dönemde, Adalar Kültür Derneği’nin, sergi salonunu Adalı Ressamlara açmasıyla, 2012 yılından bu yana “Geleneksel Adalı Ressamlar Sergisi” Adalar Kültür Derneği tarafından düzenlenmeye başlar.

Sergiler, birer haftalık sürelerle iki bölümde gerçekleşiyor. Bu yıl ilk ve ikinci bölümde 19’ar ressam eserlerini sergileyecek.

*13 Ağustos Cumartesi günü başlayan 1. bölüme; Anuşka Şahiner, Ayla Akyol, Ali Saim Akyol, Aynur Yıldırım, Beyza Bayraktaroğlu, Gülhan, Güngör Bilgin, İlknur Altun, Maria Akyol, Nazan Akpınar, Nihal Güres, Nıvart Yıldız, Nur Ulubil, Sevgi İlker, Şükran Abaoğlu, Taki Atlamazoğlu, Talin Mert, Tatyana Çeliktop, Tijen Girgin katılıyorlar.

*20 Ağustos Cumartesi günü başlayan 2. bölüme; Akif Poroy, Erol Kürkçüoğlu, Ferhan Atalay, Hayati Ferdi Kocal, Haygan Kılıçcan, Hırasun Sergio, İda Kahraman, Karin Cincioğlu, Leylâ Sayın, Meral Ağar, Meral Kanık, Michel Bovete, Mina Sanver, Nilgün Aktürk, Nilüfer Çile, Nino Varon, Nuran Eti, Sevtap Güngör, Ümmet Karaca katılıyorlar.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT