Asırlık Tatlar ve Zanaatlar Sergisi

Tarihler: 31 Temmuz 2011 Pazar ~ 29 Ağustos 2011 Pazartesi

Yer: Sultanahmet

Adres: Sultanahmet Meydanı İstanbul İstanbul

Paylaş:

1 Yorum:

istanbul.net.tr Tem 31, 2011 ~ Ağu 29, 2011

Ramazan ayına özel hazırlanan `Asırlık Tatlar ve Zanaatlar` sergisi, capcanlı bir Osmanlı sokağını günümüze taşıyor.

Mesleğine yıllarını vermiş ustalar, meraklılarına eski zanaatları anlatıyor. Şerbetler içiliyor, turşuların tadına bakılıyor.

Osmanlı çarşısını andıran sergi sokağı, Ramazan nostaljisi yaşatıyor. Sokak satıcıları ziyaretçileri geleneksel kıyafetleriyle karşılıyor. Yüz yıllık geçmişiyle tarihi kimliği ağır basan, İstanbul`la özdeşleşmiş firmalar asırlık tatlarını ikram ediyor.

Aslında Hepsi Zor Zanaatmış!

Asırlık yiyecek ve içeceklerin tadına bakar bakmaz, asırlık zanaatlardan birinin yanında buluyoruz kendimizi. Kilisli Mehmet Dede`nin yaşı 78`e varmış. Zayıflamış, beli bükülmüş. Ama hala mesleğe yeni başlamış gibi çalışıyor. Mehmet Dede, mesleğine 62 yılını vermiş bir yemeni ustası. Bilmeyenler için söyleyelim; Gaziantep yöresinde, üstü kırmızı ya da siyah deriden, tabanı köseleden dikilen topuksuz ayakkabılara `yemeni` deniyor. Mehmet Dede, elindeki ayakkabıyı dikerken yapım aşamalarını anlatıyor bir yandan da.

Sergiyi gezerek eski mesleklerin nasıl icra edildiğini izlemek mümkün. Aslında her biri görülmeye değer. Bu sokakta sanatın her dalı kendine yer bulmuş, neler var neler... Çini sanatı, porselen, sedef, ebru sanatı, hat sanatı, cam üfleme, tezhip, makine nakış, takı tasarımı, kaligrafi, yapay çiçek, mefruşatçılık, karışık el işi, hatıra fotoğrafçısı, basmacılık, folyo, kumaş boyama, ahşap boyama ve oyma, makine nakış, nikâh şekeri, telkari, terzi işi, cam boncuk, cam kumlama gibi sanatlar, ustalarının elinde şekil alıyor.

İstanbul, Giysi Desenlerinde de Güzel

Seyretmeye doyamadığımız İstanbul manzaraları, giysilerin desenlerine dökülmüş. Kumaş boyama da asırlardır yapılan bir iş ama eski boyalar yerine sentetik boyalar kullanılıyormuş şimdi. İstanbul motifleri, giysilerin üzerinde muhteşem görünüyor.

Şile Bezi, Kumaşları Kıskandırıyor

Şile bezi imalatı da asırlık zanaatlardan. Sergide Şile bezi standında eski bir tezgâh kurulmuş. Uzun zamandır devam eden Şile bezi üretiminde eski tezgâhlar da modern tezgâhlar da kullanılıyormuş. Şileli Yaşar Tan ve arkadaşları, `Şile Bezini Yaşatma, Koruma ve Geliştirme Derneği` kurmuşlar. Dernek üyelerinin emekleri; giysiler, masa örtüleri, yatak örtüleri ve daha pek çok çeyiz eşyası burada sergileniyor.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

böyle bayanlarla gurur duyuyoruz. Daim olsun inşallah
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT