Ayhan Türker - 'Bitmeyen Macera' Resim Sergisi

Ayhan Türker - 'Bitmeyen Macera' Resim Sergisi

Tarihler: 18 Ekim 2017 Çarşamba ~ 13 Kasım 2017 Pazartesi

Yer: Galeri İdil

Adres: Valikonağı Cad.No:45-47 Nişantaşı Şişli İstanbul

Telefon: 0212 283 23 83

Web: http://www.galeriidil.com.tr

E Posta: info@galeriidil.com.tr

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eki 18, 2017 ~ Kas 13, 2017

Empresyonist tarzın usta ressamı Ayhan Türker bir İstanbul sevdalısı olarak “Bitmeyen Macera” isimli sergisiyle bitmeyen resim serüvenini İstanbul’un güzellikleriyle taçlandırmıştır;Yaptığı resimler tuvalinde şiirsel bir anlatımla sanat yapıtına dönüşürken; hiç bitmeyen bir enerji ile çalışmalarını sürdürmektedir.Tüm sanatseverler ve özellikle İstanbul tutkunları Ayhan Türker’in yeni çalışmalarını 18 Ekim-13 Kasım tarihleri arasında Galeri İdil’de izleyebilirler... Değerli sanatçımız Ayhan Türker İstanbul şehir pitoreskini tuvaline aktarırken bir taraftan belgesel nitelikte kalıcı eserler üretmeye devam ediyor.Özellikle Çınaraltı, Kandilli, Göksu,Bebek Koyu,İstinye Koyu,Yeniköy boğaz sırtlarından yaptığı doyumsuz peyzajları ve natürmortları yurtiçi ve yurtdışında çeşitli özel koleksiyonlarda ve müzelerde yer almaktadır.

1938 yılında, babasının ilkokul öğretmeni olarak görevde bulunduğu, Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde dünyaya geldi. Annesi ve Babası aslen Elazığ’ın Ağın ilçesindendirler. İlkokul öğrenimini Diyarbakır’ın Yeni İlkokul’unda, Lise Öğrenimini ise yine Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi’nde bitirdi. İlkokul yıllarında başlayan ve lise yıllarında resim öğretmeni olan Turan Erol’un yakın ilgi ve teşviki ile iyice belirlenen resim sevgisi ile Güzel Sanatlar Akademisi’nde (şimdiki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) resim öğrenimi yapmak arzusu ile İstanbul’a geldi. Resim bölümü giriş sınavını, Akademi öğretim üyelerinin büyük takdirleri ile kazanarak Akademi’ye girdi. Ancak, bulunduğu çevrelerde aydın sayılabilecek bir başöğretmen olan babasının istekleri doğrulutusunda çok kısa bir süre sonra Akademi’yi terketti ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine kaydını yaptırdı. Bir yıl hiç hoşlanmadığı bu fakültede, günlerini resim yaparak geçirdi, yıl sonunda babasını’da razı ederek ikinci kez Akademi giriş sınavlarına katıldı ve kazanarak girdi. Bu sefer seçtiği bölüm, kazancı daha bol bir meslek edindireceği düşüncesi ile, Dekoratif Sanatlar bölümü idi. Çünkü o yıllarda, resim öğrenimi yapıp, mezun olanları pek parlak bir gelecek beklemiyordu. Ressam demek, yokluk içinde yaşayan (buna da razı olan) bir insan demekti.

Akademi öğrenimini iç mimarlık bölümünde yaptı. Bu bölümle ilgili çalışmalarını hiç aksatmadı. Hatta öğrencilik yıllarında, yaptığı illüstrasyonlarla, film ve başka tür afişlerle bir öğrenci için çok rahat bir hayat sağlayacak maddi imkanlara kavuştu. 1960 yıllarında iç mimar olarak Akademi’den diploma aldı. İki yıl Ankara’da geçen askerlik hizmetini takiben, 1963 yılında İstanbul, Nişantaşı’nda bir dekorasyon ve mobilya mağazasında, iç mimar olarak iş hayatına atıldı. 3 yıl kadar burada çalıştıktan sonra 1966 yılında kendi adına bir dekorasyon bürosu ve mobilya mağazası açtı. 70’li ve 80’li yıllarda mobilya ve dekorasyon konusunda, Türkiye’de en önde gelen bir kaç firmadan ve önemli isimlerden biri oldu.

Mesleki hayatının başlaması ile gittikçe yoğunlaşarak artan meşguliyet ve mesuliyetler 10 yıl gibi bir süre resim yapmaya ara vermesine neden oldu. Ancak “pazar ressamlığı” diye adlandırılacak amatörce çalışmaları hiç bir zaman aksatmadı. Daha sonra yoğun bir çalışma ve araştırma ile tekrar resime döndü.

1964 yılında Canan Karakaya ile hayatını birleştirdi. Canan Kandilli’liliydi. Ayhan Türker’in resimlerinin çoğuna konu olan “Boğaziçi” böylece hayatına girdi ve bu güne kadar muhtelif yorumlarla tuallerine aksetti.

Akademi yıllarında iç mimarlık projeleri genellikle suluboya ile renklendirilirdi. Esasında bu tarz çalışma, son derece dikkat ve özen gerektiren bir çalışmadır. Ama Türkiye’de çok yaygın olmayan suluboya resim için sağlam zeminler hazırlamıştır. Suluboya derslerinde Edip Hakkı Köseoğlu ve grafik bölümü hocası Namık Bayık’tan edinilen bilgiler ve beceriler de Ayhan Türker’in suluboya resimde, Turan Erol’un deyimi ile “virtüöziteye” erişmesinde önemli rol oynamıştır.

İlk kişisel sergisini 1985 yılında Beyoğlu Vakko Sanat Galerisi’nde açtı.Gördüğü ilgi beklenilenin çok üstünde idi. Bu ilgi ileriki yıllarda da artarak devam etti ve çalışmalarını daha yoğun ve şuurlu hale getirdi. İlk sergiyi takiben İstanbul, Ankara ve İzmir’de birçok kişisel sergi gerçekleştirdi, karma sergilere katıldı.

Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi’nde 1996’da açılan “Türk resminde otoportre” sergisinde bir suluboya otoportresi ile yine aynı galeride 2001 yılında “Su resimleri, Süleyman Seyyid’den günümüze Türk resminde suluboya” sergisinde, suluboya Atatürk portresi ve peyzajı sergilendi.

Ayhan Türker moda akımlara güncel gelgit heyecanlara kapılmadan çalışmalarını, Cezanne’nin deyimi ile “tabiata paralel” olarak ve her türlü malzemeyi kullanarak empresyonist (izlenimci) denilebilecek çizgide sürdürmektedir.

Büyük sanat eleştirmenlerince “Çallı” kuşağı’nın günümüzdeki en önemli temsilcisidir. İstanbul peyzajını turistik ve hikayeci anlayış yozluğuna düşmeden gerçek resim soyluluğu ile yorumlayışı bu alanda benzer oldukları sanılanlardan farklı bulunmaktadır.

Sanatçı yalnız peyzaj çalışmalarında değil, aynı zamanda zamanda portre çalışmalarındada özellikle Atatürk portrelerinde suluboya, yağlıboya ve pastel malzemelerle çok dikkate değen eserler üretmiştir.

Sanatçı’nın metni Prof. Kaya Özsezgin tarafından yazılan “Bir İstanbul İzlenimcisi, Ayhan Türker” isimli 246 sahifelik kitabı 2000 yılında yayınlanmıştır.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT