Belkıs Balpınar - Dokuma-ma

Belkıs Balpınar - Dokuma-ma

Tarihler: 26 Nisan 2018 Perşembe ~ 10 Haziran 2018 Pazar

Yer: Anna Laudel Contemporary

Adres: Bereketzade, Bankalar Caddesi 10 Karaköy Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 243 32 57

Web: http://annalaudel.gallery/

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Nis 26, 2018 ~ Haz 10, 2018

Türkiye’de ilk defa geleneksel kilim dokuma tekniğini güncel sanata taşıyarak özgün işler üreten Belkıs Balpınar’ın tasarımlarında derinlik, uzay ve uzam kavramları dikkat çeker. Özellikle fizik ve astronomi alanında okuduğu kitapların işlerine yansıdığını belirten sanatçı, görünen dünyayı algılama/algılayamama, algılamanın çeşitliliği, bakış açıları ve perspektif gibi konularla hem biçimsel hem teorik olarak ilgilenmektedir. Kilim dokusu üzerinde yarattığı biçimleri, uzamdaki hareketlerin bir yansıması olarak ele alan sanatçı, düz kilim çözgüleri üzerine motifler katarak derinlik vermektedir.

Balpınar’ın çalışmalarında, işlerine boyut katan gölgelerin sınırsızlıkla ilişkisi görülürken aynı zamanda evrendeki farklı uzamsal düzlemler ve mikrokozmos - makrokozmoz, kuantum fiziği ve galaksiler gibi temalar ön plana çıkar. Albert Einstein’ın, insanın henüz algılayamadığı dördüncü boyutu zaman ve hız olarak bir uzam üzerinde göstermesinin kendisini ve işlerini etkilediğini belirten Balpınar, bilimsel çalışmaların ve filozofların, sanatçılara ve kültür-sanat dünyasına katkılarını kanıtlar nitelikte üretimler gerçekleştirir. Belkıs Balpınar, güncel sanatın genel olarak dünyadaki kargaşa ve olaylara yoğunlaştığını, kendisinin ise çalışmalarında daha evrensel bir noktada durarak varlığın özüne odaklandığını belirtir;

“İnsanın kendi yarattığı dünya çok karmaşık. Milyarlarca galaksi ve onların içinde milyarlarca yıldız olan evrende ise bizim zaman algılamamıza göre bir düzen görülüyor. Pek çok sanatçı dünya üzerindeki bu kaosun içinden bir şeyleri yansıtmaya çalışıyor. Bense bizim zaman anlayışımıza göre daha düzenli görünen makro evrendeki galaksi ve gezegenlerin ya da mikro evrendeki parçacıkların devinimlerinin oluşturduğu uzamları ima eden görüntüler yakalamaya çalışıyorum”. Günümüzde dokuma geleneği olmayan toplumlar dahil, birçok ülkede uluslararası üne sahip tekstil sanatçıları bulunmaktadır. Türkiye ise, tekstil “dokuma” sanatının ortaya çıkıp geliştiği bir bölge olmasına; halı ve kilim üretiminin en önemli merkezlerinden sayılmasına rağmen, söz konusu tekniklerin çağdaş sanata yansıdığını göremeyiz.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT