Bir Usta Bir Dünya: Sait Maden

Tarihler: 18 Aralık 2009 Cuma ~ 24 Ocak 2010 Pazar 18 Aralık 2009 – 24 Ocak 2010

Yer: Yapı Kredi Kültür Merkezi Sermet Çifter Salonu

Adres: İstiklal Cad. No:161 Beyoğlu İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 252 47 00

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ara 18, 2009 ~ Oca 24, 2010

Yapı Kredi Kültür Merkezi Sermet Çifter Salonu, “Bir Usta, Bir Dünya” sergi dizisinin bir yenisine ev sahipliği yapıyor. Türk grafik tasarım kültürünün mimarı, sanatçı, şair ve çevirmen Sait Maden üzerine hazırlanan “Bir Usta Bir Dünya: Sait Maden / Tasarımcı, Sanatçı, Şair…” adlı sergi, 18 Aralık 2009 - 24 Aralık 2010 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Sait Maden, elli yıldan fazladır grafik tasarım ve resim gibi değişik alanların her birinde benzersiz bir verim ve yetkinlikle üretiyor. Sanatçı, tasarladığı 8 binden fazla kitap ve dergi kapağıyla belki de bir dünya rekoruna sahip. Maden, daha 13 yaşlarında şiirler yazmaya başlayan, o yaşlarda aruz bilen, 16’sında Fransızca ve Osmanlıca öğrenmeye başlayan, 18’inde Fransız şairlerinden çeviriler yapan, Baudelaire’den “Moesta et Errabunda” çevirisiyle Varlık dergisinin bir yarışmasını kazanan, Lorca’yı anadilinden çevirebilmek için İspanyolca öğrenen bir şair ve çevirmen aynı zamanda.

Sanatçının çalıştığı alanlardaki ürünleri şöyle özetlenebilir: Olmasalardı eksikliklerini derinden hissedeceğimiz büyük bölümü yayınevleri, yayın etkinlikleri için yaratılmış binlerce tasarım, logo, afiş, marka, fuar standı... Sekiz binden fazla kitap ve dergi kapağı… Koca bir ömre yayılan ve toplamı beş yüz sayfayı bulan bir şiirleri… Öyle titiz bir çaba ki bu, ilk kitap Açıl, Ey Gizem! ancak başlangıçtan elli yıldan fazla geçtikten sonra, 1996’da, okurla buluşabildi! Binlerce sayfa çeviri, hem de Batı şiirinin ağır toplarından: Baudelaire’in Kötülük Çiçekleri, Lorca’nın bütün şiirleri; Neruda, Aragon, Paz, Mayakovski, Eluard, Saint-John Perse ve Fuzuli’den seçme şiirler. Ayrıca Cendrars’dan öyküler; Kolomb’un Seyir Defterleri; Baudelaire’in özel günceleri: Apaçık Yüreğim; bir antoloji: Çağdaş İspanyol Şiiri; yazılması kırk yıl süren ve yedi yüz sayfayı geçen, yeryüzünün her karış toprağından, her boydan, her soydan gelmiş adsız şiirler, türküler, büyüler, destanları derleyen, “insanoğlunun beş bin yıllık şiir serüveni”ni açımlayan bir inceleme-antoloji: Bir Şiir Müzesi…

“Bir Usta, Bir Dünya: Sait Maden / Tasarımcı, Sanatçı, Şair...” sergisi, bütün bunları yaratan ve hiç ortalarda görünmeye çabalamayan, sadece ürettikleriyle görünmeyi seçen bu ustanın benzersiz emeğini gözler önüne seriyor.

Sadık Karamustafa’nın Sait Maden’in tasarımcı duruşuna “mesafeli bir meslektaşlığın penceresinden” baktığı sunuş yazısıyla açılan sergi kitabında, Selahattin Özpalabıyıklar “Kitapların İçini de Dolduran Adam” yazısıyla Maden’in şair ve çevirmen yanına değiniyor. Kitapta, Sait Maden’in “Simgeler” ve “Grafik Sanatının Dünü, Bugünü” başlıklı yazılarıyla Ömer Durmaz’ın onunla yaptığı bir söyleşi de yer alıyor.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT