Biraya Dair... Osmanlı`dan Cumhuriyet`e

Tarihler: 21 Mart 2009 Cumartesi ~ 19 Nisan 2009 Pazar

Yer: Garajistanbul

Adres: Tomtom Mahallesi, Yeni Çarşı Caddesi, Kaymakam Reşat Bey Sok No:1 / A Galatasaray Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0 212 244 44 99

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 21, 2009 ~ Nis 19, 2009
Biraya Dair... Osmanlı`dan Cumhuriyet`e
Osmanlı’dan Cumhuriyet’e biranın sosyal hayattaki yeri ve tarihi, Efes Pilsen tarafından gözler önüne seriliyor. Hayatın her alanına dokunan Efes Pilsen’in, 40. yılında sosyal geçmişi aydınlatmak amacıyla hazırladığı sergi, 21 Mart’ta garajistanbul’da başlıyor.

‘Osmanlı’da bira kültüründen bahsetmek mümkün mü?’ ‘İlk bira Osmanlı sınırlarına ne zaman girdi?’ gibi sorulara Osmanlı’dan Cumhuriyet’e bira kültürü sergisi yanıt verirken hem Osmanlı’daki batılı yaşam tarzının mevcudiyetine tanıklık etmemizi sağlıyor, hem de Osmanlı’ya dair önyargılarımızla yüzleştirerek bizi imparatorluk dönemi hakkında yeniden düşünmeye sevk ediyor.

Sergide biranın tıpkı Cumhuriyet’in ilk yıllarında olduğu gibi Osmanlı’da da sosyal hayatın önemli bir parçası olduğu gözönüne seriliyor. Koleksiyonundan bahsederken sıklıkla “Osmanlı’da bira var mıydı?” sorusuyla karşılaştığını belirten Sandalcı, şunları söylüyor: "Son yıllarda Osmanlı’nın olduğundan farklı olarak belli kalıplar içinde algılandığını görüyoruz. Öyle ki, Osmanlı’nın ve bağlı devletlerinin en büyük sanayi tesislerinden olan ve koskoca bir semte adını vermiş bir bira fabrikası “Bomonti” halen yerli yerinde dururken “Osmanlı’da bira var mıydı?” diye soran genciyle, yaşlısıyla tarihine yabancı bir toplum olduk. Bu sergi, Osmanlı`daki bira kültürüyle ilgili akıllardaki sorulara cevap olma niteliği taşıyor. Bu koleksiyon Osmanlı algımızı yeni bilgilerle, yeniden değiştirecek. Sergideki eserler Osmanlı’da içki tüketiminin şer’i kurallarla yasaklanmaya ve denetilmeye çalışılmadığını ortaya koyuyor. Geçmişin sosyal hayatında biranın yerinin yeniden keşfedilmesini sağlarken, biranın sosyal hayatta hep var olduğunu belgeliyor.

Osmanlı’da biranın ne denli yaygın ve görünür olduğunu göstermesi bakımından bu sergi, Cumhuriyet sonrası bazı uygulamaların Osmanlı’daki serbestliğin gerisinde olduğuna işaret ediyor. Osmanlı katı kuralların egemen olduğu bir imparatorluk olmadığı gibi, Avrupalı yaşam biçiminden izler barındırıyordu.

21 Mart – 19 Nisan tarihleri arasında gezilebilecek sergi daha sonra sırasıyla 23 Nisan – 5 Mayıs 2009 tarihleri arasında Ankara, Çankaya Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde, 13 – 31 Mayıs 2009 tarihleri arasında ise İzmir’de Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerle buluşacak.


istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT