Dilek Özmen, Dişil Söylemler

Tarihler: 20 Şubat 2012 Pazartesi ~ 09 Mart 2012 Cuma

Yer: Ziraat Bankası Tünel Sanat Galerisi (Alt Salon)

Adres: Müeyyet Sok. No.1 Tünel - İSTANBUL İstanbul

Telefon: 0212 251 42 48

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Şub 20, 2012 ~ Mar 9, 2012

Uluslararası resim sanatçısı Dilek Özmen, “Dişil Söylemler” başlıklı 19. kişisel resim sergisiyle Ziraat Bankası Tünel Sanat Galerisi Alt Salon’da İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor. 9 Mart’a kadar devam edecek olan sergi, 20 Şubat 2012 pazartesi günü saat 18:00’de açılıyor.

1992 yılında Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun olansanatçı, yurtiçinde 17, yurtdışında (Almanya'da) 1 solo sergi açtı. 2011 yılında; Rusya'da Moskova’da “Yin-Yang”, Miami’de Amerikan Müzesi'nde "Sanatta Kadın”, İtalya'da Primo Piano LivinGallery'de Arachne”VII. Sanatta Kadınların Şovu", 2010 yılında; Amerika'da Las Vegas’da- Art District Galeri Dünya Sanat Fuarı, yine Las Vegas’da, Place Galeri- WAF Expo, New York'da Broadway Galeri'de Art 2010 “Global Sanat Perspektifleri”, 2009 yılında; Avusturya'da Bashimi Sanat Evi, Salzburg Galeri’de “Soyut Resimler”, Çin'de Pekin Galeri'de Ny Sanat “Kağıt İşler” , NewYork'da Broadway Galeri'de “Politikalar, Pratikler ve Duygular”, İtalya'da San Lucia-Belvedere Sarayı’nda Spazio-Tempo" İnsan Hakları", İtalya'da New York Sanat Pavyonu'yla 53. Venedik Bienali, Amerika'da Kaliforniya’da Dünya Sanat Fuarı’09 gibi sergilerde yer aldı. Çalışmalarını kendi atölyesinde sürdüren sanatçı UNESCO AIAP Uluslar arası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) üyesidir.

Sanatçı bu sergisinde; “Yalnız Kadın” “İkilemler”, “Benliksel İzler” serilerinden resimlerine dair örnekleri ve son dönem çalışmalarını izleyici karşısına çıkarıyor. Amerikalı sanat eleştirmeni Suzie Walshe, New York Sanat Dergisi’nin “Kış 2010” sayısında sanatçı için şunları söylüyor: “Eşsiz bir içsel kuvvete sahip olan Dilek Özmen’in resimlerinde sanatçının vizyonu ve mecazi becerisi ile tuvale boyadığı yağlıboya figürlerdeki başarısı birleştiğinde ortaya çıkan biçimler ve kompozisyonlar sanatçının özenini, titiz çalışma tarzını vurguluyor. Ressamın tabloları izleyiciyi bir bulut gibi sararak bizi bilinçli olarak bilinçaltımızla buluşturuyor. Bu özgün resimler; bizleri şimdiye kadarki bildiklerimizi ve günlük deneyimlerimizi aşmak için davet ediyor. Özmen’in olağandışı resimleri; grafiksel unsurları ağır basan tarihsel ve romantik bir estetiği icat ediyor ve bunun sonucunda ortaya çıkan bu yeni kişiliği sergiliyor.”

Dilek Özmen “Dişil Söylemler” başlıklı sergisini şöyle tanımlıyor: Resimlerimin, konuşma etkinliğine benzemesi Hélène Cixous’un da ele aldığı gibi, dişil ifadenin karakteristiğidir. Burada ses kadınlara özgü müzikten ileri gelir, ki bu da “sevginin ilk nesnesinden gelen müzik“tir. Bu aşamada ses ya da konuşma, bilinçdışına yakınlığı noktasında önemlidir ve artık “dişil ifade” fazlasıyla sese benzer ya da sese yakındır. Aslında, kadın düşünmekte olduğu şeyi bedensel olarak maddeye dönüştürmüş ve onu bedeniyle imlemiştir. Bir anlamda, söylemekte olduğu şeyi kaydetmektedir. Çünkü güdülerinden konuşmadaki denetimsiz ve coşkulu rolü esirgemez. Konuşması, “kuramsal” olduğunda bile, asla basit, çizgisel veya “nesneleşmiş”, genel nitelikli değildir; öyküsünü tarihe dönüştürür. Dişilliğin öznel ve kollektif düzeylerini kurgulamak, homojenleşmeye karşı farklılığı korumak, pek çok değişik toplumsal baskı türlerine karşı direniş göstermek figürlerimin en önemli özellikleridir.

Sanat tarihçi Sevil Dolmacı sanatçının resimleri için şunları söylüyor; Dilek Özmen resimlerinde önemli nokta özellikle Irigaray’ın ifade ettiği gibi “kadın gibi konuşmak” ve “kadın olarak konuşmak” konularıdır. Burada sanatçı kadın olarak konuşur, çalışma ise kadın gibi konuşmaktadır. Peki bu kavramlar ne anlama gelmektedir? “Kadın olarak konuşmak”, mevcut durum içerisinde hem bir psikolojik konumlanışı hem de toplumsal bir konumlanışı işaret eder. Bundan farklı olarak “kadın gibi konuşmak” ise anlamın anlaşılmazlığına ve çoğulluğuna, doğruluk ve bilginin kontrol edilemezliğine, perspektif çoğulluğuna açık olmak anlamına gelmektedir, yani erkek dil´in her zaman engellemeye, ortadan kaldırmaya, bastırmaya yöneldiği niteliklerdir. Kavramların tablolara, çizgilere, renklere de taşındığı güncel çalışmalardandır Özmen kadınları…

www.dilekozmen.com

Sergi pazar, pazartesi ve resmi tatil günleri hariç 10:00-19:00 saatleri arasında açıktır.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT