Ed Van Der Elsken - Sol Yakada Aşk

Tarihler: 11 Nisan 2013 Perşembe ~ 11 Mayıs 2013 Cumartesi

Yer: The Empire Project

Adres: Sıraselviler Cad. Kat 1 Daire:4 Taksim Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 292 59 68

Web: http://http://www.theempireproject.com

E Posta: info@theempireproject.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Nis 11, 2013 ~ May 11, 2013

Hollandalı efsanevi fotoğraf sanatçısı ve sinemacı Ed Van Der Elsken’in (1925-1990) Paris’te 50’li yıllarda yaptığı çekimlerin hikayesini anlatan “Sol Yakada Aşk” sergisi 11 Nisan -11 Mayıs 2013 tarihleri arasında Poligon’da yapılıyor. Alman ve Hollanda Başkonsoloslukları’nın desteği ve Alman yayıncı Schaden ile işbirliğinde gerçekleşen proje aynı adlı kitabın oluşumunu ve içinde yer alan hikayeyi foto-roman biçiminde sergiliyor. Serginin küratörlüğünü Markus Schaden ve daha önce Poligon’daki kitap laboratuarı projesini de yönetmiş olan yayıncı ve fotoğrafçı Frederic Lezmi yaptılar.

Hollanda fotoğraf ve film dünyasının büyük kabiliyeti Ed van der Elsken 1950-1954 yılları arasında Paris’te entelektüellerin ve sanatçılarının yoğunlaştığı sol yakada yaşadı. St. Germain des Prés semtinde marjinal tiplerle beraber takılırken çektiği resimler sanatçının tanık olduğu dönemin kafası karışık bohemlerini gösterdiği gibi, savaş sonrasının travmalarını da içeren buruk bir neşeyi de yansıtıyor. Bu tarihler, savaşta yaklaşık 80 milyon insan kaybetmiş olan Avrupa’nın soykırım dehşetini algılamaya çalıştığı, hayatın anlamını aramak için varoluşçuluğa, bireyselliğe ve anlık zevklere sarıldığı bir dönemdir. Ed Van Der Elsken’in yaşadığı Paris, Jean Paul Sartre’ın varoluşçuluk felsefesini canlandırdığı, Simone de Beauvoir’ın feminizmin temellerini atan “İkinci Cins” kitabının tartışıldığı, klüplerde Miles Davis gibi dahi Amerikalı cazcıların çaldığı, Paris’in kurtulmasına asker olarak katılan Ernest Hemingway’in Paris’idir. O yıllarda kendisi gibi bir çok Avrupalı fotoğrafçı sanat kenti Paris’e akın etmiştir. “Sol Yakada Aşk” kitabı Seine Nehri’nin sol yakasındaki Latin Mahallesi’nde yaşayan en özgür ruhlardan birisi olan Avusturalyalı Vali Myers’ın (kitaptaki adı Ann) hareketli aşk yaşamına odaklanır. Sonradan ünlü bir ressam olan ve Tenessee Williams gibi bir çok yazara ilham kaynağı olan Vali Myers o yıllarda henüz 20’li yaşlardadır ve Paris klüplerinde dansçı olmak istemektedir. Erkekleri cezbeden güzelliği, turuncu saçları ve çılgın yaşamıyla kitabın yıldızı olan Ann’ın erken dönem çizimleri de kitapta yer alır. Vali Myers 20 yıl sonra van der Elsken’in “Port Jackson Otel’de Ölüm” adlı filminde yer alır. Fotoğraf kitabının klasiklerinden sayılan “Sol Yakada Aşk” aynı zamanda yayınlanmış ilk foto-romanlardan da biridir.

Schaden.com kurucuları Markus Schaden ve sergi düzenleyicisi Frederic Lezmi sergide kitabın bir nevi anatomisinin ve oluşum hikayesinin sunulacağını söylüyorlar. Bunu gerçekleştirmek için kitabın içinden alınan imajlar ve yanlarına konan yazılar serginin anlatımını oluşturacak.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT