Etkileşimli Kinetik Heykeli Ada Omm’da

Etkileşimli Kinetik Heykeli Ada Omm’da

Tarihler: 15 Şubat 2020 Cumartesi ~ 12 Nisan 2020 Pazar

Yer: Odunpazarı Modern Müze

Ücret: 10.00 TL

Nereden Alınır: Mekan Gişe

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Şub 15, 2020 ~ Nis 12, 2020

OMM - Odunpazarı Modern Müze, Karina Smigla-Bobinski’nin ADA isimli interaktif sergisine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 15 Şubat 2020’de sanatçı Karina Smigla-Bobinski’nin katılımıyla gerçekleşecek sergi açılışında “performans makinesi” ADA, izleyicileriyle hayat bulacak. Türkiye’de ilk defa OMM’da sergilenecek ADA, müzeye ilk izlerini dansçı Li Kehua’nın performansı ile bırakacak.

Karina Smigla-Bobinski’nin ADA eseri nanobiyoteknoloji dünyasından gelmiş, kendi kendini oluşturan, ruhu olan ve ziyaretçileri tarafından harekete geçirilmeyi bekleyen endüstri sonrası bir yaratığa benzer. Etkileşimli kinetik heykel ADA, helyumla doldurulmuş, odada serbest gezinen, duvarlarda, tavanda ve zeminde izler bırakan kömür çubukların batırılmış olduğu şeffaf, zar gibi bir küreden oluşan interaktif bir “sanat yapma” makinesidir. Ziyaretçiler tarafından harekete geçirilen bu kürenin yaşayan bir enerjisi vardır. OMM’un teknoloji ve sanatı bir araya getiren projeler gerçekleştirme misyonu ile örtüşen yeni sergisi ADA, 12 Nisan 2020’ye kadar ziyaret edilebilecek.

İlk bilgisayar prototipinden Karina Smigla-Bobinski’nin ADA’sına
Karina Smigla-Bobinski’nin ADA eseri, ismini dünyanın ilk bilgisayar programcılarından biri olarak tanınan Ada Lovelace’tan alır. 19. yüzyılda Charles Babbage ile birlikte ilk bilgisayar prototipini geliştiren Ada Lovelace, babası Lord Byron’ın romantik mirası ile matematiği birleştirdiği ortak bir yaşam oluşturur. Adeta bir sanatçı gibi şiir, müzik, resim gibi sanat eserleri üretebilecek bir makine yapmaya niyetlenen Lovelace’in bu ideolojisini Karina Smigla-Bobinski ADA eserinde günümüze taşır. Sergi alanının beyaz duvarları, bu küreye bağlı siyah kömürlerin oluşturduğu çizimler ve işaretlerle dolmaya başladıkça karmaşık bir yapı ortaya çıkar. Her ne kadar ziyaretçi ADA’yı kontrol etmeye çabalasa da kompozisyonun biçimi önceden hesaplanamaz. Görsel olarak deneyimlenen bu hareket bir bilgisayar tarafından standart verilmiş bir komutun çıktılarına benzer.

Eleştirmen Arnd Wesemann’ın “hayat dolu bir performans makinesi” olarak tanımladığı ADA, biyoteknoloji ile ilgili günümüzdeki tartışmalarla da doğrudan ilgilidir. Bu etkileşimli kinetik heykel, sanatçı ve ziyaretçinin deşifre edemeyeceği izler bırakır. Yaratıcısı insan olan ADA’nın yarattığı bu karmaşık çizimler sadece çağrışımlarla deşifre edilebilir. ADA’nın sergilendiği süre boyunca oluşacak, sembolik dilinin deşifre edilmesi insan iletişiminden alışık olduğumuz "kodlama" sistemiyle katılımcılara bırakılacak. Kendi kendini gerçekleştirmesiyle İsviçreli heykeltıraş Tinguely'nin Méta-Matic heykellerini anımsatan ADA, yaratıcı eylemleri olan sanatçı-heykeltıraş olmasıyla ondan farklılaşır.

Lovelace’ın bilgisayarlar için kurduğu şairane hayaller nasıl standart komutların ötesine uzandıysa, Smigla-Bobinski’nin ADA’sı da makinelerin gizli, yaratıcı yeteneklerini gün yüzüne çıkarıyor. ADA, tüm bu özellikleriyle kendini OMM ziyaretçilerinin yorum gücüne bırakarak 15 Şubat - 12 Nisan 2020 tarihleri arasında Eskişehir’de hayat bulacak.

Müze biletine ek olarak ADA sergisi bilet ücreti tam ve öğrenci 10 TL’dir. 12 yaş ve altı ziyaretçiler ücretsiz olarak ADA sergisini ziyaret edebilecekler.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT