Fahri Petek’in Gözünden Paris Okulu – 1945-1968 Fotoğrafları

Fahri Petek’in Gözünden Paris Okulu – 1945-1968 Fotoğrafları

Tarihler: 19 Ocak 2023 Perşembe ~ 18 Mart 2023 Cumartesi

Yer: Institut Français

Adres: İstiklal Cad. NO:4 Taksim Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 393 81 11

Web: http://www.ifturquie.org/

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 19, 2023 ~ Mar 18, 2023

Institut français Türkiye, Arkas Sanat Merkezi’nin İzmir’deki “Air de Paris: École de Paris – Art turc contemporain 1945-68” sergisine paralel olarak, üç şubesinde Fahri Petek’in fotoğraflarını sergiliyor. Biyokimya doktoru ama her şeyden önce fotoğraf tutkunu olan Fahri Petek’in evi, sanatsal diaspora için bir ağırlama ve değişim yeri haline gelmiştir. Sanatçı, böylelikle Paris’te yaşayan kendini kanıtlamış veya henüz sanat kariyerinin başındaki tüm Türk yetenekleri fotoğraflama fırsatı bulmuştur. “Paris Okulu” olarak adlandırılan ve Fransız kültürüyle yoğurulmuş Türk sanatçılar,“Işık şehri” Paris’in sanatsal mayasından etkilenmiştir. Bazıları ise kendi dönemlerinin mücadelesinde yer alıp, uğradıkları baskıdan kaçarak bu şehire sığınmışlardır.

Sergide, kızı Gaye Petek tarafından seçilen 26 siyah-beyaz fotoğraf yer alıyor.

“Fahrettin Petek, çoğu yakın arkadaşı olan bu aydın ve sanatçıların birçoğunu tanımıştı.Onları sık sık partilerde ya da dostça gezintilerde fotoğraflamıştı. Kendisi aynı zamanda dönemin bu Türk mikro diasporasının tanıklarından ve aktörlerinden biriydi. Bunlardan bazılarını çocukluk anılarımdan canlandırmaya çalışacağım ve bir biyokimyacı olan babamın fotoğraf tutkusundan söz edeceğim. Bazıları çok sonra ünlü olan bu kişilerin ötesinde, ellili ve altmışlı yılların Paris’inin,sık sık gitmeyi sevdikleri simgesel mekânların bir resmini çizmeye çalışacağım. Onların içinde bulundukları koşullara ve yaşam tercihlerine de tanıklık etmek istiyorum. Türk kamuoyunun genellikle sadece eserler ya da isimler üzerinden bildiği Fransa’ya dair bir Türk hafızasını canlandırma arzusundayım.”

Gaye Petek, Eylül 2022

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT